CERAMÝC FORUMU'NDA SEKTÖRLE ÝLGÝLÝ GELÝþMELER PAYLAþILDI

CERAMÝC FORUMU'NDA SEKTÖRLE ÝLGÝLÝ GELÝþMELER PAYLAþILDI

Türkiye Seramik Federasyonu Baþkaný Ahmet T. Yamaner, ECE Holding'in Yönetim Kurulu Baþkaný ve Türk Seramik Federasyonu Baþkan Yardýmcýsý Erdem Çenesiz, SERSA Baþkaný Kürþad N. Özkaya Avrupa Parlamentosu'nun Brüksel'de düzenlediði Ceramic Forumu'na Türkiye'yi temsilen katýlarak, sektör ile ilgili Türkiye'deki geliþmeleri paylaþtýlar.

Avrupa Parlamentosu'nun Belçika'nýn baþkenti Brüksel'de düzenlediði Ceramic Forumu'na, Türkiye Seramik Federasyonu Baþkaný Ahmet T. Yamaner, Türk Seramik Sektörünün temsilcileri olarak ECE Holding Yönetim Kurulu Baþkaný, Türk Seramik Federasyonu Baþkan Yardýmcýsý ve Avrupa Seramik Saðlýk Gereçleri Derneði Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Çenesiz, Seramik Saðlýk Gereçleri Üreticileri Derneði Baþkaný Kürþad N. Özkaya ve Türkiye Seramik Federasyonu Genel Sekreteri Germiyan Saatçioðlu katýldý. Avrupa'da seramik sektörünün geleceðinin tartýþýldýðý, Avrupa Milletvekilleri ve Avrupa Komisyonu direktörlerinin de katýldýðý forumda, Türkiye'deki geliþmeler deðerlendirildi.

Türkiye Avrupa'nýn üretim merkezi

Türkiye, vitrifiye & seramik sektöründe Avrupa'nýn üretim merkezi konumunda iken; bugün Türkiye'de seramik karolarda 400 milyon metrekare, saðlýk gereçlerinde 21 milyon adet ve refrakterde ise 1 milyon ton üretim yapýlýyor. Bu da Avrupa'nýn en büyük üretim kapasitesi anlamýna geliyor. Diðer bir yandan Türkiye, karoda dünya üretiminde 9., saðlýk gereçlerinde ise 4. sýrada yer alýyor.

Ýhracat rakamlarýna bakýldýðýnda üretim ve tüketimin azalmasýna raðmen, Türkiye'nin vitrifiye & seramik sektöründe Avrupa'da 1., Dünya'da ise 4. sýrada yer aldýðý görülüyor. Yýllara göre deðiþiklik göstermekle birlikte, karo ihracatý 90 milyon metrekare ve yaklaþýk 600 milyon dolar, saðlýk gereçleri ihracatý 8-9 milyon adet ve yaklaþýk 200 milyon dolar iken; refrakter 500 bin ton yaklaþýk 260 milyon dolar deðerinde. En fazla ihracat yapýlan ülkeler arasýnda ise, Ýngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkeleri ilk sýrada yer alýrken; bunu Ortadoðu'da Ýsrail, Irak, Gürcistan, Azerbaycan, Amerika ve Kanada takip ediyor.

"Baþarýlarýmýz, ihracat birim fiyatlarýný yukarý çekecektir"
Forumda konuþma yapan Türkiye Seramik Federasyonu Baþkaný Ahmet T. Yamaner, "Türk seramik sektörü son yýllarda yaptýðý yatýrýmlarla Avrupa'nýn en yeni üretim merkezlerine kavuþtu. Ayrýca, çok þekilde iyi yetiþmiþ, nitelikli insan gücüne de sahip olan sektör, ülkemizde önemli ölçüde istihdam kaynaðý yaratmaktadýr. Markalaþmanýn önemini anlamýþ olan sektörümüzde, tasarým ve inovasyona ciddi yatýrýmlar yapýlmaktadýr. Devletimizin bu alanda bize sunduðu destek aþikar. Hep birlikte çalýþarak elde edeceðimiz baþarýlar ihracat birim fiyatlarýný yukarý çekecektir" dedi.

Sektör adýna önlemler alacaðýz

Ceramic Forumu sonrasý deðerlendirme yapan ECE Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Erdem Çenesiz, 2015'te seramik sektörünün özellikle iç pazarda büyüyeceðini ifade etti. Toplantý sonrasý Türk seramik sektörünün temsilcileri ile yeni kararlar aldýklarýný söyleyen Çenesiz, sektör ve siyasi temsilciler ile bir araya gelerek Türk seramik sektörü açýsýndan sanayide kaynaklarýn verimli kullanýmý, sürdürülebilirlik, çevreye saygýlý üretim ve haksýz rekabete engel olacak dýþ ticarette korunma önlemleri gibi konularla ilgili çalýþmalar yapacaklarýný vurguladý.

AB Yönetmeliklerinin Türkiye'yi Gözetir þekilde Oluþturulmasý Ýçin Oradaydýk
Foruma katýlan SERSA Baþkaný Kürþad N. Özkaya ise, "Bu foruma STK temsilcileri olarak hep birlikte katýlmamýz, ülkemizi ve seramik sektörünü temsil etmemiz özel bir önem arz etmektedir. Seramik sektöründe Avrupalý ülkelerin öncelikleri farklýlýk göstermekte ve bu farklýlýklarý komisyonlarda her ülke kendi önceliklerine göre öne çýkartmaktadýr. Bizler de Türk üreticileri olarak kendi hassasiyetlerimizi ve yakýn gelecekte Avrupa Birliði içerisinde uygulamaya konulacak olan yönetmeliklerin Türkiye'yi de gözetir þekilde oluþturulmasý için orada bulunduk" yorumunu yaptý.

Yorumlar

Top