"DOðU ASYA VE ÇÝN'E ODAKLANMAMIZ GEREKÝYOR"

Aðaoðlu þirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalý, dün düzenlenen III. Ýnþaat ve Konut Konferansý'nda yaptýðý konuþmasýnda inþaat sektörünü bekleyen fýrsatlar ile birlikte sektörün sorunlarýna deðindi.

2015 yýlýnýn 2014'ten daha iyi bir yýl olacaðýný vurgulayarak sözlerine baþlayan Rahvalý, 2015'te geliþmiþ ülkelerde, Uzak Doðu'da kalkýnma hýzý; Hindistan'da yüzde 6,6, Çin'de yüzde 7,5,  ülkemizde ise yüzde 4'ün üzerinde seyredeceðini söyledi. Hasan Rahvalý: "þimdiye kadar Körfez ülkelerinde kendimizi tanýttýk ve 2 milyar dolarlýk yabancýya satýþ gerçekleþtirdik. Ancak artýk yeni pazarlara açýlmamýz lazým. Doðu Asya ve Çin yüzde 7,5'lik büyüme payý ile önümüzdeki dönemde en hýzlý büyümeyi gösterecek pazarlar arasýnda ilk sýrada yer alýyor. Bu pazarlar bizim henüz dokunmadýðýmýz ancak bundan sonra odaklanmamýz gereken pazarlar, hem inþaat hem turizm sektörü için fýrsatlar sunuyor" dedi.

Sektörü etkileyecek konular

Rahvalý, konuþmasýna þöyle devam etti: "Sektörümüzü etkileyecek kentsel dönüþüm ve mütekabiliyet gibi iki ana konumuz var. Gerek sektörümüzün gerekse diðer endüstrilerin fokuslanacaðý bölgeler kendiliðinden ortaya çýkýyor. Ýki yýl öncesini hatýrlarsak Körfez Bölgesi'ni de dikkate alan bir pazarlama stratejimiz yokken mütekabiliyet yasasý ile ortaya çýkan fýrsatý iyi deðerlendirdik.  Aðaoðlu olarak 2 yýlda 2 milyon dolarlýk yabancýya gayrimenkul satýþý ile ülkemize döviz girdisi saðladýk."

"Siz bir adým attýðýnýz zaman pazar da size birkaç adým atar"
Hasan Rahvalý, "Siz bir adým attýðýnýz zaman pazar da size birkaç adým atar. Üç sene önce yurt dýþýndaki bir fuarda yüzde 5 indirim yaparak 5 daire sattýðýmýz bir müþterimize 3 sene sonra baþka bir projemizde 2 kulenin tamamýný sattýk. Yeni pazarlardaki fuarlarý bu gibi iþbirliklerini saðlayacak fýrsatlarý takip etmeliyiz. Diðer taraftan Türkiye genç nüfusa sahip, her sene 700 bin çift evleniyor ve konut ihtiyacý doðuyor. Dünya metropolleri ile yarýþacak potansiyele sahip Ýstanbul'da da uluslararasý gayrimenkul fuarlarýna ev sahipliði yaparak ülkemizi, Ýstanbul'u bütün dünyaya tanýtmalý, Londra'da 50 bin poundluk konut alan yabancý yatýrýmcýyý Ýstanbul'a davet etmeliyiz" dedi.

Batý ülkelerindeki geliþmelerden kopmadan yeni pazarlara odaklanmak gerektiðini vurgulayan Rahvalý, "Türkiye iklim ve coðrafi özellikleri ile yabancýlar için bir cennet. Uluslararasý pazarda kendimizi daha iyi tanýtma, sektöre katma deðer yaratma hedefini gütmeliyiz" ifadelerini kullandý.

"Sektörümüzün vergi yükleri çok aðýr"
Sektördeki vergi yükünün üreticiler için çok aðýr olduðunu belirten Rahvalý, þöyle konuþtu: "Ekonominin lokomotifi olan sektörümüzde vergi yükleri çok aðýr ve ne yazýk ki teþvik görmüyor. Ýnþaat ruhsatý, damga vergisi ve tapu devri harçlarý gibi pek çok gider üreticiyi olumsuz etkiliyor."

Rahvalý: "Ülkemizde kamusal fayda tanýmýnda mutabýk kalýnmasý lazým. þu anda altyapý çalýþmalarýný tamamladýðýmýz Ýstanbul Uluslararasý Finans Merkezi (IFM) projesinden örnek verecek olursak; burasý bir gayrimenkul projesi olmanýn çok ötesinde. IFM, ülkemiz için stratejik önemi olan, dünyanýn sayýlý finans merkezlerinden biri olacak ve ülkemize deðer katacak bir proje. Dolayýsýyla kamusal faydasý iyi tanýmlanmalý. Sektörümüzün bu gibi projelerde vergisel avantajlara ihtiyacý var" dedi.

Katma deðer vergisi konusuna da deðinen Rahvalý, Fransa'da yüzde 5,5, Ýtalya'da yüzde 4, Belçika'da yüzde 5 olan katma deðer vergisinin ülkemizde yüzde 18 olduðuna dikkat çekti. Rahvalý tüm konut tiplerinde katma deðer vergisinin yüzde 8 olmasý konusunda ilgili bakanlýða öneride bulunduklarýný belirtti.

BES fonlarýnýn önemi

2015'te BES fonlarýnýn finansal piyasalarda öneminin artacaðýný söyleyen Rahvalý, sözlerine þöyle son verdi: "Bireysel Emeklilik sisteminde biriken fonlar artýþ gösteriyor. þimdiye kadar Aðaoðlu olarak 3 kez sukuk ihracý yaptýk ve alanlarýn hepsi de BES fonu oldu. Önümüzdeki dönemde Bireysel Emeklilik fonlarýnýn Türkiye'nin finansal yapýlanmasýna çok önemli katký saðlayacaðýný þimdiden görebiliyoruz."

Yorumlar

Top