AKILLI YILDIZLAR ENERJÝNÝN TARÝHÝNE YOLCULUK YAPTI

AKILLI YILDIZLAR ENERJÝNÝN TARÝHÝNE YOLCULUK YAPTI

Soyak'ýn 33 devlet okulu kapsamýnda hayata geçirdiði Akýllý Yýldýzlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nde yer alan öðrenciler, Santral Ýstanbul Enerji Müzesini ziyaret etti. Öðrenciler, Silahtaraða Elektrik Santrali'nden Santral Ýstanbul'a kadar elektrik üretiminin tarihini öðrenme fýrsatý yakaladý.

Yaptýðý her çalýþmada sürdürülebilir yaþam yaklaþýmýný benimseyen Soyak'ýn, 33 devlet okulunda hayata geçirdiði Akýllý Yýldýzlar Projesi kapsamýnda, Bilge Soyak Ýlkokulu 4.sýnýf öðrencileri Enerji Tasarrufu Günü etkinliði çerçevesinde enerjinin tarihine yolculuk yaptý. Osmanlý Ýmparatorluðu'nun kentsel çapta ilk elektrik santrali olan Silahtaraða Elektrik Santrali'ndeki elektrik üretiminin en önemli parçalarýnýn yer aldýðý müzeye çocuklar büyük ilgi gösterdi. Eðlenceli oyunlar oynama fýrsatý da yakalayan çocuklar, bilimkurgu atmosferini yansýtan kontrol odasý ile Ýstanbul'un farklý semtlerine elektrik daðýtýmýnýn nasýl gerçekleþtiðini öðrenme fýrsatý yakaladý.
 
Akýllý Yýldýzlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'ni bir memleket meselesi olarak gördüklerini belirten Soyak Holding Kurumsal Ýletiþim Koordinatörü Fatma Çelenk, öðrencilere enerji verimliliði ile ilgili önemli mesajlar vererek, enerjinin eskiden nasýl üretildiðini ve günümüze kadar hangi aþamalardan geçtiðini aktardý. Fatma Çelenk, Bilge Soyak Ýlkokulu 4.sýnýf öðrencilerinden de doðru ve verimli enerji kullanýmý konusunda söz aldý.

Akýllý Yýldýzlar Projesi

Akýllý Yýldýzlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi 2014-2016 yýllarý arasýnda Ýstanbul ve Ýzmir'de 33 devlet okulunda hayata geçiriliyor. Proje ortaklarý arasýnda Ýl Milli Eðitim Müdürlükleri ile Bilgi Üniversitesi'nin yer aldýðý Akýllý Yýldýzlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin amacý 4. sýnýflarda Fen ve Teknoloji ders müfredatýna paralel olarak iþlenecek konularla ilkokul öðrencilerinde, bu öðrencilerin öðretmen ve velilerinde enerji tasarrufu, enerjinin verimli kullanýmý ve sürdürülebilir yaþam için önemi konularýnda farkýndalýk yaratmak.

Akýllý Yýldýzlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nde 250 öðretmen 4000 saat boyunca bilgilenip enerji öðretmeni olarak görev alacak. Akýllý Yýldýzlar Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi ile ayný zamanda 10.000 veliye toplamda 20.000 saat seminer verilecek. Projenin gerçekleþeceði okullarda öðrenim gören toplam 45.000 öðrenci de farklý zaman dilimlerinde enerji þenliklerine katýlacak. Akýllý Yýldýzlar'ýn web içerikleriyle de tüm Türkiye'de toplamda yaklaþýk 50.000 öðrenciye ulaþarak, proje sonunda 150.000 saatlik bilinçlendirme hedefleniyor.

Proje, ayný adý taþýyan web sitesi (www.akilliyildizlar.com) vasýtasýyla tüm Türkiye'deki çocuklara enerji tasarrufu ve sürdürülebilir yaþamýn önemini aktaran mesajlarla da ulaþýyor. Bu sitedeki içeriklerden tüm Türkiye'deki öðretmenler, öðrenciler ve veliler yararlanabiliyor. Sitede ayný zamanda çocuklar için hazýrlanan bir oyuna da yer veriliyor.

Akýllý Yýldýzlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi'nde belirlenen okullardan öðretmenler; akademisyen ve konularýnda uzman eðitmenlerce hazýrlanmýþ 2 günlük eðitici eðitimine katýlýyorlar. Eðitici eðitimini tamamlayan öðretmenler sýnýflarýndaki çocuklara enerji, enerjinin verimli kullanýmý ve tasarrufu konularýnda eðitim veriyor, velileri için seminerler düzenliyor, okuldaki diðer çocuklar ve onlarýn velilerinde farkýndalýk yaratmak üzere okullarda çeþitli etkinliklerin gerçekleþtirildiði Enerji Günleri'ni düzenliyorlar.

Eðitime katýlan çocuklar, öðretmenlerinin gözetimi ve yönlendirmesinde enerji tasarrufu konusunda alýnabilecek önlemleri gözlemleyerek çözüm önerileri geliþtirecek ve bunlarý arkadaþlarý ve aileleriyle paylaþacaklar.

Tasarým ve uygulamalarý Soyak tarafýndan gerçekleþtirilen "Enerji Köþeleri"nin açýlýþlarý da okullarda gerçekleþtiriliyor. Enerji Köþelerinde;öðrencilerin uygulamalý olarak öðrenebileceði aydýnlatma yöntemlerinden akkor ampuller ve LED ile aydýnlatma, rüzgar türbini ve güneþ paneliyle elektrik üretimi, karbondioksit sensörü, otobüs-araba-bisiklet kullanýmý, aydýnlatma sensörü, ýsý yalýtýmý, doðal ýþýklýk, enerji verimli camlar ve küresel ýsýnma konularýndaki maketlerle birlikte, temel mesajlarý içeren görseller de bulunuyor.
Projenin ilk sonuçlarý

Projenin sonuçlarý

Yukarýda isimleri verilen ve ilk olarak bu 10 okulda hayata geçirilen Akýllý Yýldýzlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin sonuçlarý da þöyle: 

Projede Ýstanbul Baþakþehir ve Küçükçekmece'de hayata geçirilen 10 okulda; 150 öðretmene, yaklaþýk 12 bin öðrenci ve 4 bin0 veliye eriþildi. Projenin ilk dönem sonuçlarýna göre enerji günleri dahil olmak üzere toplamda 48 bin saatlik bilinçlendirme gerçekleþtirilmiþ oldu. Projede 1500 öðrenci kapsamýnda yapýlacak araþtýrmanýn ilk ayaðýnda 750 öðrenciyle anket gerçekleþtirildi.

Projenin öðrenci eðitimlerinde, yapýlan ön test ve son test deðerlendirme sonuçlarýna göre, öðrencilerin son testte önermelere verdikleri cevaplarýn doðruluk düzeyinin %16 arttýðý görüldü. Son testte doðru cevap verme oraný en çok artan önermeler sýrasýyla;
?û Enerji kaybolmaz, sadece biçim deðiþtirir.
?û Güneþ ve rüzgar gibi doðal olarak tekrar oluþan enerji kaynaklarý, yenilenebilir enerji kaynaklarýdýr.
?û Evde kaloriferlerin üzerine býrakýlan havlular, ýsýnma için daha fazla enerji harcanmasýna neden olur.

Bunun yaný sýra yeþil bina hakkýndaki önermede de ön test ve sonrasýnda önemli bir deðiþim olmuþtur. "Yeþil bina yeþile boyalý binadýr" önermesinin yanlýþ olduðunu belirten öðrenci sayýsýnda yüzde 40'lýk bir artýþ olmasý, bu konuda daha küçük yaþta bir bilinç oluþtuðunu bize göstermiþtir.

2 yýl içinde toplam 33 devlet okulunda gerçekleþtirilecek olan Akýllý Yýldýzlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi'nin Ýstanbul'daki ilk döneminde yer alan 10 ilkokulda tüm 4. Sýnýf öðretmenleriyle de eðitici eðitimlerine yönelik bir anket gerçekleþtirildi. Bu anketin sonuçlarýna göre de öðretmenlerin yüzde 95 oranýnda eðitici eðitiminden memnun kaldýklarýný ve kiþisel geliþimlerine de pozitif etki ettiðini belirttiklerini söyleyebiliriz.
 

Yorumlar

Top