CEO'LAR 2015'TEN NELER BEKLÝYOR?

CEO'LAR 2015'TEN NELER BEKLÝYOR?

PwC'nin yaptýðý araþtýrmaya göre global CEO'lar 2015 yýlýnda küresel büyüme olasýlýklarý konusuna geçen yýla oranla daha az iyimser yaklaþýyor. Geçen yýl dünya genelindeki en yüksek güven düzeyine sahip olan Rus CEO'lar ise bu yýl en az iyimser grup çýktý.

PwC'nin dünya genelinde 1.300'ün üzerinde CEO ile görüþerek "Aksaklýklar Karþýsýnda Yeni Çözümler" baþlýðý ile yayýnladýðý 18. Yýllýk Küresel CEO Araþtýrmasý'nýn sonuçlarýna göre, 2015 yýlýnda küresel ekonominin bir önceki yýla göre büyüme kaydedeceðini düþünen CEO'larýnýn oraný düþtü.

Sonuçlarý, Davos'ta gerçekleþtirilen Dünya Ekonomik Forumu yýllýk toplantýsýnýn açýlýþýnda açýklanan PwC Küresel CEO Araþtýrmasý'na göre küresel ekonomik büyümenin düþeceðini bekleyen CEO'larýn sayýsý yüzde 7'den yüzde 17'ye yükseldi. CEO'larýn yüzde 44'ü ekonomik koþullarýn ayný kalmasýný bekliyor. Geçtiðimiz yýl CEO'larýn yüzde 44'ü küresel ekonominin iyileþme kaydedeceðini düþünürken, bu yýl oran yüzde 37'de kaldý. Buna karþýn CEO'larýn kendi þirketlerinin büyümesine iliþkin güvenleri geçen yýlki seviyesini koruyarak yüzde 39 olarak gerçekleþti.

Haluk Yalçýn: CEO'lar daha temkinli
Araþtýrma sonuçlarýný deðerlendiren PwC Türkiye Baþkaný Haluk Yalçýn þunlarý söyledi:
"Özellikle son dönemde petrol fiyatlarýnda yaþanan atipik düþüþ, FED'in tahvil alým programýný sonlandýrmasý, Euro alanýndaki sýkýntýlar, ABD ve diðer bazý ülkeler tarafýndan Rusya'ya uygulanan ambargo gibi olaylar 2014'ü iktisat tarihinin kilometre taþlarýndan biri haline getirdi. Geliþmiþ ülkelerde politikalarýn kendi iç dinamiklerine göre ayrýþtýðý 2014'te, ABD ekonomisinde göreceli bir toparlanma kaydedilirken Avrupa ekonomileri ile Çin ve Japonya baþta olmak üzere Asya ülkelerine iliþkin henüz ciddi bir iyileþmeden söz edemiyoruz. Jeopolitik geliþmelerin Soðuk Savaþ döneminden beri ilk kez bu kadar gerildiði bir dönemin ardýndan pek çok CEO biraz daha temkinli olmayý tercih etmiþ durumda. Her ne kadar küresel ekonomi konusunda geçen yýla göre daha az iyimser olsalar da, CEO'larýn kendi þirketlerindeki gelir artýþ ihtimali konusunda olumlu beklentilerini korumalarý, 2009'dan bu yana yaþanan küresel krizde edindikleri deneyimle global trendleri daha doðru okuyabileceklerine yönelik özgüvenlerinin arttýðýnýn da bir göstergesi. 2015 Türkiye için bir yandan politik ortamýn hareketli olacaðý bir seçim yýlý bir yandan da ekonomik hedeflerin küresel ekonominin de sýkýntýlarýnýn yansýmalarýyla zorlu ama bir o kadar da fýrsat dolu ilginç bir yýl olacak. Ýlerleyen günlerde bu araþtýrmamýzýn Türk CEO'larýn 2015 yýlýna dair beklentilerini yansýtan ihtiyatlý ama bir o kadar da iddialý yorumlarýný iþ dünyasýyla paylaþacaðýz".

Türkiye'den detaylý görüþme
Her yýl olduðu gibi bu yýl da detaylý görüþme yapýlan 33 CEO'nun görüþlerine araþtýrmada yer verildi. Bu kapsamda Türkiye'den araþtýrmaya katýlan Yapý Kredi CEO'su Faik Açýkalýn'ýn araþtýrmanýn ana eksenini oluþturan dijital dönüþüm ve rekabet konusundaki deðerli görüþleri araþtýrmada doðrudan yer aldý: Açýkalýn, "Geçmiþte rekabet, bulunduðumuz sektörle sýnýrlýydý. Bankacýlýk sektörüne girmek yüksek maliyetli ve neredeyse imkansýzdý. Ancak, dijital dinamikler giriþ engellerini yýkýyor. Bu açýdan rakipler teknoloji þirketleri, telekomünikasyon, perakende, sosyal aðlar hatta start-up þirketler gibi çok farklý sektörlerden çýkabilir. Müþteriye, tüketiciye dokunan her sektör bence potansiyel bir rekabet noktasý. Buradaki hikaye, bir - kendinizi ne kadar hazýr ve çevik tutabildiðiniz; iki ?û hangi noktada rekabete gireceðinize, hangi noktada rekabeti koordine edeceðinize doðru karar vermeniz gereði." sözleriyle ýþýk tuttu.

En iyimser CEO'lar Asya Pasifik'te
Bölgesel olarak sonuçlarý büyük farklýlýklar gösteren araþtýrmaya göre küresel ekonomi konusunda en iyimser CEO'lar Asya Pasifik bölgesinde. Asya Pasifik bölgesindeki CEO'larýn yüzde 45'i küresel ekonomide iyileþme bekliyor, onlarý yüzde 37 ile Ortadoðu ve Kuzey Amerika takip ediyor. Geliþmekte olan ekonomilerden Hindistan'da CEO'larýn yüzde 59'u, Çin'de yüzde 46'sý, Meksika'da yüzde 42'si ekonomi konusunda iyimserken bu oran ABD'de yüzde 29'da, Almanya'da ise yüzde 33 oldu.

Türkiye'de CEO'larýn yüzde 50'si küresel ekonomide iyileþme bekliyor. Buna paralel olarak Türkiye'deki CEO'larýn tamamý önümüzdeki bir yýlda þirketlerinin büyüme göstereceðinden çok emin olduðunu söylüyor. Kalan yüzde 50'lik kýsým da büyüme göstereceklerinden emin.
Diðer ülkelere bakýldýðýnda ise Hindistan daha iyimser CEO'larý ile öne çýkýyor. Hindistan'daki CEO'larýn yüzde 62'si kýsa vadeli büyüme ihtimalleri konusundaki güven düzeyi çok yüksek. Üst sýralarda yer alan diðer ülkeler ise yüzde 50 ile Meksika, yüzde 46 ile ABD, yüzde 43 ile Avustralya, yüzde 39 ile Ýngiltere ve Güney Afrika, yüzde 36 ile Çin, yüzde 35 ile Almanya ve yüzde 30 Brezilya olarak sýralanýyor. Güven düzeyi en düþük olan ülkeler arasýnda ise yüzde 23 ile Fransa, yüzde 22 ile Venezuela, yüzde 20 ile Ýtalya ve yüzde 17 ile Arjantin yer alýyor.
Listenin en alt sýrasýnda ise Rusya bulunuyor. Geçen yýl en yüksek güven düzeyine sahip Rus CEO'larýn oraný yüzde 53 iken bu oran 2015'te yüzde 16'ya geriledi.

PwC'nin araþtýrmasý, küresel ekonomide düþüþe iþaret eden genel görünüme raðmen, CEO'larýn kendi þirketlerinde gelir artýþý yakalama konusunda inançlý olduklarýný da ortaya koyuyor. Dünya genelindeki CEO'larýn yüzde 39'u önümüzdeki 12 ay içinde kendi þirketlerindeki gelir artýþý konusundaki güven düzeylerinin "çok yüksek" olduðunu belirtiyor.

Küresel ekonominin düþüþe iþaret eden genel görünümüne raðmen CEO'lar kendi þirketlerindeki artýþ ihtimalleri konusundaki güvenlerini koruyorlar. Dünya genelindeki CEO'larýn yüzde 39'u önümüzdeki 12 ay içinde kendi þirketlerindeki gelir artýþý konusundaki güven düzeylerinin "çok yüksek" olduðunu belirtiyorlar.

ABD ilk defa Çin'in önüne geçti
CEO'lara göre ABD önümüzdeki 12 aylýk dönemde büyüme için en önemli piyasa olarak öne çýkýyor. PwC'nin araþtýrmasýna beþ yýl önce eklenen "büyüme için en önemli piyasa" sorusunda ilk kez ABD Çin'in önüne geçti. Genele bakýldýðýnda CEO'larýn yüzde 38'i ABD'yi ilk üç yurtdýþý büyüme piyasasý arasýnda sýralarken, bu oran Çin için yüzde 34, Almanya için yüzde 19, Ýngiltere için yüzde 11 ve Brezilya için ise yüzde 10 olarak kaldý.

PwC Küresel CEO Araþtýrmasý'na göre CEO'lar, önümüzdeki on iki aylýk süreçte þirketlerini güçlendirmek adýna bir dizi iþ stratejisini hayata geçireceklerini belirtiyor. Genel olarak bakýldýðýnda, CEO'larýn yüzde 71'i maliyetleri azaltacaðýný, yüzde 51'i stratejik ortaklýklara veya ortak giriþimlere imza atacaðýný, yüzde 31'i bir iþ süreci veya iþ birimi için dýþ kaynak kullanýmýna gideceðini  ifade ediyor. Yerel nitelikli birleþme ve satýn alma iþlemi gerçekleþtireceðini söyleyen CEO'larýn oraný ise yüzde 23'ten yüzde 29'a yükseldi.

"CEO'lar temkinli olmayý sürdürüyor"
Davos'ta gerçekleþtirilen toplantýda araþtýrma sonuçlarýný deðerlendiren PwC Küresel Baþkaný Dennis M. Nally ise görüþlerini þöyle aktardý: "Dünya ekonomik, politik ve sosyal açýdan büyük zorluklarla karþý karþýya. CEO'larýn geneli dünya ekonomisinin yakýn vadedeki görünümü ve kendi þirketlerinin büyüme ihtimalleri konusunda temkinli olmayý sürdürüyorlar. ABD gibi bazý olgun piyasalar yeniden ayaða kalkýyor gibi görünürken, Euro bölgesi gibi diðer bazý piyasalarda ise mücadele sürüyor. Geliþmekte olan bazý ekonomiler hýzla büyümeyi sürdürürken, bazýlarý ise yavaþlýyor.  Sürekli deðiþen bu piyasalarda büyümenin sürdürülmesi için doðru stratejik dengenin kurulmasý ise büyük bir zorluk olmayý sürdürüyor."

"CEO'larýn güven düzeyi, keskin düþüþ gösteren ham petrol fiyatlarýnýn bir sonucu olarak petrol üreten ülkelerde oldukça düþük. Örneðin Rus CEO'lar geçen yýlýn araþtýrmasýnda en yüksek güven düzeyini gösterirken, bu yýlýn araþtýrmasýnda en düþük güven düzeyini gösterdiler. Ortadoðu, Venezuela ve Nijerya'daki CEO'larýn güven düzeylerinde de gerileme görüyoruz."

Araþtýrmada öne çýkan diðer konular
CEO'lar en fazla hangi konularda endiþe duyuyor?
Dünya çapýnda CEO'larýn yüzde 78'inin dile getirdiði üzere, aþýrý regülasyon, en fazla endiþe duyulan konularýn baþýnda geliyor. Mevcut oran, geçen yýla göre altý puan artýþ gösterdi ve bu oranla, araþtýrma kapsamýnda þimdiye kadarki en yüksek deðere ulaþtý. Aþýrý düzenleme konusunda en fazla endiþe duyan ülkeler arasýnda yüzde 98 ile Arjantin, yüzde 96 ile Venezuela, yüzde 90 ile ABD, yüzde 90 ile Almanya, yüzde 87 ile Ýngiltere ve yüzde 85 ile Çin öne çýkýyor. 

CEO'larýn belirttiði diðer önemli endiþe unsurlarý arasýnda, yüzde 73 ile yetenekli iþgücüne eriþim, yüzde 72 ile jeopolitik belirsizlik, yüzde 70 ile artan vergi yükü, yüzde 61 ile siber tehditler ve veri güvenliði eksikliði, yüzde 60 ile sosyal istikrarsýzlýk, yüzde 60 ile deðiþen tüketici davranýþlarý ve yüzde 58 ile teknolojik deðiþimin hýzý bulunuyor.

Hafif bir düþüþle yüzde 59'a ulaþan enerji maliyetleri istisnasý dýþýnda CEO'larýn duyduðu endiþeler, geçen yýla göre tüm alanlar için artýþ göstermiþ durumda.

Türkiye'deki CEO'larýn endiþe gündeminin tepesinde ise yüzde 83 ile jeopolitik belirsizlik, yüzde 73 ile aþýrý regülasyon ve yüzde 67 ile artan vergi yükü bulunuyor.

Rekabet ortamý
Dünya çapýnda CEO'larýn üçte biri, þirketlerinin bir ya da daha fazla sayýda yeni sektöre yakýn zaman önce giriþ yaptýðýný veya geride býraktýðýmýz üç yýllýk süreçte bu yeni sektörlere girmeyi düþündüðünü ifade ediyor. Ayrýca, CEO'larýn yüzde 56'sý, önümüzdeki üç yýllýk süreçte organizasyonlarýn yeni sektörlerdeki rekabetinin giderek artacaðýna inanýyor. CEO'larýn yüzde 32'si teknoloji, yüzde 19'u perakende, toptan daðýtým ve haberleþme, yüzde 6'sý eðlence ve medya sektörlerinden önemli bir rakibinin doðmakta olduðunu veya doðabileceðini düþünüyor.
Ayrýca, rekabet üstünlüðü saðlamak amacýyla CEO'larýn yüzde 41'i tedarikçilerle, yüzde 32'si müþterilerle ve yüzde 32'si akademik çevre ile çalýþarak ortak giriþimlere, iþ ortaklýklarýna ve iþ birliklerine baþvuruyor. Ýþ birliði yapmanýn altýnda yatan en önemli nedenler arasýnda yeni müþterilere eriþim, geliþen teknolojiler, yeni pazarlar ve inovasyon yer alýyor.

Ýklim deðiþikliði CEO'larýn yüzde 6'sýnýn önceliði
PwC Küresel CEO Araþtýrmasý'na katýlan CEO'larýn yüzde 67'si rekabetçi ve etkin bir vergi sisteminin sürdürülmesinin hükümetin en önemli önceliði olmasý gerektiði görüþünde. Fakat CEO'larýn yalnýzca yüzde 20'si, ülkelerinin böyle bir sistemi oluþturmada baþarýlý olduðu belirtiyor.  Benzer þekilde, yetkin iþ gücüne eriþim, CEO'larýn yüzde 60'ýnýn oldukça üzerinde durduðu bir unsur fakat yalnýzca yüzde 21'i ülkelerinde yeterli sayýda yetenekli çalýþanýn bulunduðunu ifade ediyor. CEO'lar açýsýndan diðer hükümet öncelikleri, yüzde 49 ile fiziki altyapýyý, yüzde 29'u karþýlanabilir sermayeyi ve yüzde 28'i dijital altyapýyý içeriyor. Önemli bir nokta olan iklim deðiþikliði riskinin azaltýlmasý, CEO'larýn sadece yüzde 6'sý tarafýndan öncelik olarak görülüyor.

Dijital çað
Dijital teknolojinin ortaya çýkýþý, þirketlerin çalýþma þeklini tamamen deðiþtirirken geçen yýldaki yüzde 47'lik orana kýyasla bugün CEO'larýn yüzde 58'i, teknolojik deðiþim hýzý konusunda endiþe duyuyor. CEO'larýn yüzde 81'i þirketleri açýsýndan en önemli unsur olarak mobil teknolojileri görüyor. Bunu, yüzde 80 ile veri madenciliði ve analizi, yüzde 78 ile siber güvenlik, yüzde 61 ile sosyal að eriþimli iþ süreçleri ve yüzde 60 bulut biliþim takip ediyor.  þirketler dijital teknolojilerden en fazla iþletme verimi, veri ve veri analizleri ve müþteri deneyimi alanlarýnda yararlanýyor.

Yetenek çeþitliliði ve uyum yeteneði
PwC Küresel CEO Araþtýrmasý'na göre dünya çapýnda CEO'larýn yarýsý önümüzdeki 12 aylýk süreçte çalýþan sayýsýnda artýþa gideceðini dile getirirken, yüzde 21'i ise bu sayýda düþüþ bekliyor, düþüþ bekleyenlerin oraný geçen yýlla neredeyse ayný oranda seyrediyor. Doðru çalýþanlarý bulma zorluðuyla baþa çýkmaya çalýþýrken CEO'larýn yüzde 81'i daha kapsamlý yetenek arayýþýnda olduklarýný dile getiriyor.  CEO'larýn yürüttüðü organizasyonlarýn yüzde 64'ünün bir çeþitlilik ve içerme stratejisi bulunuyor - buna karþýn neredeyse üçte birinin böyle bir stratejisi mevcut deðil. Ayrýca, bu tür stratejileri olan CEO'larýn yüzde 85'i, söz konusu stratejilerin karlýlýða olumlu etkide bulunduðunu belirtiyor.  

Yorumlar

Top