TÜRKÝYE ÝMSAD 2015 ÖNGÖRÜLERÝNÝ AÇIKLADI

TÜRKÝYE ÝMSAD 2015 ÖNGÖRÜLERÝNÝ AÇIKLADI

Bugün dünya ekonomisinde büyüme beklentilerinin aþaðý doðru revize edildiðini belirten Türkiye ÝMSAD Baþkaný Dündar Yetiþener, "Ülkemizde de genel seçim beklentisi, bölgemizdeki jeopolitik geliþmeler ve küresel mali piyasalardaki dalgalanmalar ekonomide büyümeyi sýnýrlandýrmaktadýr" dedi.

Türkiye'nin önde gelen 80 inþaat malzemesi sanayi firmasý ve 29 derneði ile sektörün çatý örgütü olan Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði'nin (Türkiye ÝMSAD) yýlýn ilk ekonomi toplantýsýnda '2015'te Türkiye ve Dünya Ekonomisini Neler Bekliyor?' konusu gündeme taþýndý. Türkiye ÝMSAD'ýn 2015 yýlý büyüme öngörülerinin açýklandýðý toplantýya, iþ dünyasý ve inþaat malzemeleri sanayinin 100'ün üzerinde temsilcisi katýldý.

Türkiye ÝMSAD Baþkaný Dündar Yetiþener'in açýlýþ konuþmasýný yaptýðý toplantýda, Merkez Bankasý eski Baþkaný Gazi Erçel, ekonomide 2015 yýlý beklenti ve öngörülerini paylaþtý. Niþantaþý Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin konuþmasýnda dünya ekonomisine odaklanýrken, Ekonomi Strateji Danýþmanlýk Hizmetleri Baþkaný Dr. Can Gürlesel de, Türkiye ÝMSAD'ýn 'Aralýk 2014 Aylýk Sektörel Raporu'nda yer alan verileri deðerlendirdi. Dünya ve Türkiye ekonomisi ile inþaat sektörü ve inþaat malzemesi sektörünün 2015 yýlýna bu veriler bazýnda projeksiyon tuttu.

"2015 de ekonomide zor bir yýl olacak"
Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Dündar Yetiþener, toplantýda yaptýðý konuþmada Türkiye ÝMSAD'ýn ekonomide 2015 yýlý beklentileri ve öngörülerini açýkladý. Ekonomide yüzde 3.5, inþaat sektöründe yüzde 4.5, inþaat malzemeleri sektöründe ise yüzde 4.5-5 oranýnda büyüme öngördüklerini belirten Dündar Yetiþener, "Geçtiðimiz Aralýk ayýnda gerçekleþtirdiðimiz Ýnþaatta Kalite Zirvesi'nde '2014 zor bir yýl oldu, takvim deðiþince koþullar deðiþmiyor, 2015 yýlý da kolay geçecek gibi görünmüyor' demiþtik. Bugün maalesef dünyada ve Türkiye'de 2015 yýlý büyüme beklentileri aþaðý doðru revize ediliyor" dedi.

Genel seçim beklentisi, bölgemizdeki jeopolitik geliþmeler ve küresel mali piyasalardaki dalgalanmalarýn Türkiye ekonomisinde de büyümeyi sýnýrlayacaðýna iþaret Dündar Yetiþener, "Geçtiðimiz yýl yüzde 3 civarýnda gerçekleþen inþaat sektöründeki büyümeyi, bu yýl özel sektör inþaat harcamalarýnýn canlandýracaðýný öngörüyoruz. Bunu da 2014 yýlýnda alýnan konut ve konut dýþý yapý ruhsatlarýndaki yüzde 39 artýþa baðlýyoruz. Bu artýþ özel sektör inþaat harcamalarýný destekleyecektir. Kamuda ise 2013 yýlýndaki önemli sýçrama, 2014'de sýnýrlý kaldý; bu yýl da sýnýrlý kalacaðýný düþünüyoruz" þeklinde konuþtu.

"Ýnþaat malzemeleri iç pazar büyüklüðü 128 milyar TL'ye ulaþacak"  
Dündar Yetiþener, inþaat malzemeleri iç pazar büyüklüðünün 2013 yýlýnda 102 milyar TL iken, 2014 yýlýnda yüzde 4 artýþla 114 milyar TL'ye ulaþtýðýný, 2015 yýlýnda ise 127-128 milyar TL'ye yükselerek, reel bazda yüzde 4.5-5 oranýnda büyüme beklediklerini söyledi. Ýnþaat malzemesi sanayi üretimindeki büyüme beklentilerinin ise yüzde 4.5-5 olduðunu kaydeden Yetiþener, þöyle konuþtu:

"Ýnþaat malzemesinde üretimin iç pazarýn destekleyeceðini düþünüyoruz. Çünkü inþaat malzemesi ihracatýnýn üretime katkýsýnýn bu yýl sýnýrlý kalacaðýný öngörüyoruz. Bu sebeple inþaat malzemesinde ihracat beklentimizi yüzde 7-8 artýþla, 23 milyar dolar olarak revize ettik. Geçen yýl olduðu gibi bu yýl da ihracatý olumsuz etkileyen nedenler devam ediyor. Irak, Suriye gibi yakýn pazarlardaki jeopolitik sorunlar sürdüðü için de, 2014 yýlýnda ihracatýmýz önceki yýla göre deðiþmedi ve 21.3 milyar dolarda kaldý."

Euro-Dolar paritesi ihracatý nasýl etkileyecek?
Petrol fiyatlarýnda yaþanan düþmenin inþaat malzemesi önemli ihraç pazarlarýnda talebi daraltacaðýna dikkati çeken Yetiþener, AB ülkeleri ekonomilerinde yaþanan geliþmelerin de ihracatta etkili olmaya devam edeceðini söyledi. Yetiþener, "Ancak en önemli etki, Euro-Dolar paritesindeki gerilemede görülüyor. Euro cinsinden yaptýðýmýz ihracat ayný kalsa veya artsa dahi, paritedeki yüzde 15 gerilemeden dolayý, dolar karþýlýðý düþecektir. Ýhracat miktarý deðiþmese bile, dolar cinsinden açýklanacak veriler daha düþük olacaktýr" dedi.

"Petrol fiyatlarý, sanayinin rekabet gücünü artýrmak için fýrsata dönüþtürülmeli"
Türkiye olarak düþük petrol fiyatlarýnýn oluþturduðu küresel ekonomik ortamýnýn sanayiciler lehine fýrsata çevrilebileceðini vurgulayan Dündar Yetiþener, "Malum, enerji giderleri maliyetlerimiz içinde çok yüksek pay alýyor. Bugün petrol ve doðalgaz fiyatlarýnda ortaya çýkan düþüþün elektrik ve doðalgaz fiyatlarýna yansýtýlmasý mümkün olabilirse, bu yansýma Türk sanayinin rekabet gücünü artýracaktýr" diye konuþtu.

Gazi Erçel: "Merkez Bankasý ve hükümetin uyum içinde olmasý lazým"
Merkez Bankasý eski Baþkaný Gazi Erçel de konuþmasýnda, 2015 yýlýnda ekonomide yaþanan geliþmelerin IMF, OECD ve piyasanýn Orta Vadeli Program (OVP) beklentileri ile uyumlu olacaðýný söyledi. Erçel, "2015 yýlýnda iç ve dýþ politik geliþmeler, ekonomik volatiliteyi de belirleyecektir" dedi.

Merkez Bankalarýnýn hürmete layýk kurumlar olduðunu söyleyen Erçel, kredibilitelerinin yok edilmesi durumunda para politikasýnýn da, kurumsallýðýn da ortadan kalkacaðýný belirtti. Bunu en iyi siyasilerin bilmesi gerektiðine iþaret eden Gazi Erçel, Merkez Bankalarýnýn hükümetle uyum içinde çalýþmasýnýn önemini vurguladý.Faiz ile hükümetin neyi kastettiðini bilmek gerektiðini kaydeden Erçel, TCMB'nin elindeki enstrümanlarýn teknik açýdan güçlü olduðunu, 50 baz puanlýk faiz indiriminin bir anlamý olmadýðýný, TCMB'nin faizi likiditeyle ayarladýðýný kaydetti. Gazi Erçel, sözlerine þöyle devam etti: "Sanayileþmiþ ülkelerde enflasyon yüzde 2 olarak benimsenmektedir. Türkiye'de ise enflasyon hala yüzde 5'lerde seyrediyor. Merkez Bankasý'nýn uygulayacaðý politikalar, halihazýrda masa üstünde ve tartýþýlabilen bir ortamda. Biz hala faize saplanmýþ gidiyoruz. Merkez Bankalarýnýn para politikalarýný yönetmesi aslýnda bir sanattýr. Merkez bankalarý emir alýnca baðýmsýzlýklarý gider. Tabii sivil toplum örgütleri ve ilgili birimlerle konuyu konuþur, tartýþýr ancak son kararý Merkez Bankasý kendisi verir. Faiz indiði zaman Türkiye'deki büyüme oranýn yüzde 3'ten yüzde 5'e çýkacaðýný kim garanti ediyor? Olaya bu çerçeveden bakmamýz ve elimize altýn tepsiyle sunulan petrol fiyatlarýndaki düþüþü de iyi deðerlendirmemiz gerek."

Türk bankacýlýk sisteminin ölçtüðü en iyi risklerden birisinin "kredi riski" olduðunu dile getiren Gazi Erçel, bugün de bankacýlýk sektörünün karlý olan bireysel kredilerden vazgeçmeyeceðini söyledi.

Dr. Can Gürlesel: "Küresel ekonomik kriz yaþanma olasýlýðý düþük"

Ekonomi Strateji Danýþmanlýk Hizmetleri Baþkaný Dr. Can Gürlesel de toplantýda yaptýðý konuþmadý, 2015 yýlýnýn dünyada ve Türkiye'de ekonominin daralan bir konjoktüre girdiðini belirtti. Geliþen ülkelerin 1998 ve 2008 yýlýna göre daha saðlýklý kamu ve dýþ dengelere sahip olmasý nedeniyle küresel bir ekonomik krizin yaþanma olasýlýðýnýn düþük olduðunun belirten Dr. Gürlesel, "2008 yýlýndaki küresel kriz geliþmiþ ülkelerden ve onlarýn kredi ve mali sistemlerinden kaynaklanmýþtý. 2015 yýlýnda, geliþmiþ ülkelerin krizi finansal deðil resesyon ve deflasyon þeklinde olabilecektir ki, Merkez Bankalarý bu risklere karþý önlemelerini almaktadýr" diye konuþtu.  

Ýnþaat malzemesi sanayinde büyüme, ihracatta düþme var

Öte yandan 2014 yýlý Ekim ayýnda inþaat malzemeleri yýllýk ihracatý 21,64 milyar dolar oldu. Yýlýn ilk 10 aylýk döneminde ihracat performansý, ilk çeyrek sonrasý kademeli olarak düþme eðilimi gösterdi. Ýnþaat malzemeleri ithalatý ise yýlýn ilk 10 ayda yüzde 9,9 oranýnda geriledi ve 7,7 milyar dolar olarak gerçekleþti. Döviz kurlarýndaki artýþlar ve inþaat sektöründe yavaþlama ithalatta belirleyici oldu.

Özel sektör inþaat harcamalarýnda büyüme eðilimi

Türkiye ÝMSAD'ýn 'Aralýk 2014 Aylýk Sektörel Raporu'nda yer alan verilere göre, 2013 yýlýnda yüzde 7 büyüyen inþaat sektörü, 2014'ün ilk 9 ayýnda ancak yüzde 2,9 oranýnda büyüyebildi. Özel sektör inþaat harcamalarýnda iki yýl üst üste yaþanan küçülmenin ardýndan, 2014 yýlýnýn ilk 9 ayýnda yüzde 5,3 oranýnda büyüme yaþanmasý, özel sektör lehine önemli bir geliþme olarak nitelendirildi.

Konut satýþlarý azaldý, konut fiyat artýþlarý duraðan seyirde
Rapora göre, yeni alýnan inþaat iþleri 2014 yýlýnda dalgalý bir seyir izledi. Yeni alýnan iþlerin seviyesi 2014 Aralýk ayýnda, geçen yýlýn ayný ayýna göre 2,7 puan geriledi. 2014'ün ilk 11 ayýndaki konut satýþlarý da bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 1 oranýnda azaldý ve satýþý gerçekleþen konut sayýsý 1.030.715 adet oldu. 2014'ün ilk 9 ayýnda alýnan konut yapý ruhsatlarý daire sayýsý da bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 33,2 oranýnda artýþla, 805.584 adet oldu. 2014'ün ilk 9 ayýnda yapý kullaným izin belgesi alýnan daire sayýsýnda da artýþ oldu. Bu artýþ bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 12,1 oranýnda gerçekleþti ve 566.568 daire için yapý kullaným izin belgesi alýndý.

Yeni konutlardaki fiyat artýþlarý ise duraðan seyretti. 2014'ün 11 aylýk döneminde yeni konutlardaki fiyat artýþlarý yýllýk yüzde 5,6 seviyesinde gerçekleþti. Son bir yýlda yeni konut fiyatlarýnda en yüksek artýþ, yüzde 6,4 oraný ile 3+1 tipi konutlarda görüldü. Yýlýn genelinde ise yeni konut fiyatlarýnda duraðan seyir devam etti.

Yorumlar

Top