FRANSIZ BALKONLAR RÝSKLÝ MÝ?

FRANSIZ BALKONLAR RÝSKLÝ MÝ?

Günümüz mimarisinde sýkça kullanýlan Fransýz balkonlarýn güvenlik açýsýndan pek çok riskler taþýdýðýna dikkat çeken uzmanlar, yaygýnlaþan Fransýz balkon kullanýmýna iliþkin "Güvenlik þartlarý oluþturulmalý ve denetimler arttýrýlmalý" uyarýsýnda bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Saðlýk Bilimleri Fakültesi Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Öðretim Görevlisi ve A Sýnýfý ÝSG Uzmaný Turabi Karadað, þu uyarýlarda bulundu: "Günümüz mimarisinde sýkça kullanýlan Fransýz balkonlar, standart balkon ebatlarýnda olmayan yani sandalye ve masa konulamayan balkonlardýr. Yapýsal olarak pencerelerin tamamen açýlabildiði ve önlerinde bariyerlerin bulunduðu Fransýz balkonlar genellikle hava almak amacýyla kullanýlmaktadýr. Fransýz balkon denilmesinin nedeni Fransa-Paris'te çok sýk karþýlaþýlmasýdýr. Ancak yeni dönemde Türkiye'de  yer alan projelerde sýklýkla karþýlaþýlmaktadýr.

Gerekli önlemler alýnmalý
Fransýz balkonlar, son dönemde yeni binalarda çok kullanýlýyor ancak bazý projelerde teknik ve saðlamlýk konusunda emniyetin ikinci plana atýldýðýný görüyoruz. Günümüzde estetik kaygýsý, güvenliðin önüne geçti. Belediyelerin bu konuda gerekli denetimleri yapmasý ve önlemleri almasý gereklidir.

Korkuluk mantolama üzerine yapýlmamalýdýr
Korkuluðu 60 cm olan sözde güvenlik önlemi alýnmýþ bir balkona sahibim.  Balkonlarda, yükseklik, demirler arasý mesafe ve monte yöntemi önem taþýr. Yükseklik en az 90 cm, yatay baðlantýlar arasý ise en az 20 cm olmalýdýr.

Betona sabitlenmelidir!

Müteahhit bir binayý yaparken balkon korkuluðunu, manto malzemesinin üzerine sabitliyor. Böyle bir uygulamanýn güvenliðinden söz etmek mümkün deðil. Ancak Fransýz balkonlarý yasaklamak da çözüm deðil. Güvenlik þartlarý oluþturulmalý, olgunlaþtýrýlmalý, denetimler arttýrýlmalý, küpeþte yükseklik kriterleri tekrar gözden geçirilmeli. Ankrajlar mermere deðil de betona önce hilti ile açýlýp çok güçlü yapýþtýrýcý ile yapýþtýrýlýp daha sonra vidalanmak suretiyle  sabitlenmelidir.

Çocuklarýn güvenliðine dikkat
Cam ile korkuluk arasý 10 cm olmalýdýr. Özellikle küçük ve yeni yürümeye baþlayan çocuðu olan ailelerde bu sorun sýkça dillendirilmektedir. Burada olmasý gereken ise çocuk cam ile korkuluk arasýna sýðmamalýdýr."

Mimari aþamada güvenlik düþünülmeli
Üsküdar Üniversitesi Saðlýk Bilimleri Fakültesi Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Bölüm Baþkaný Yrd. Doç. Dr. Rüþtü Uçan ise denetimlerin önemine dikkat çekti. Uçan, "Konuyu Ýmar Yönetmeliði açýsýndan deðerlendirmek doðru olmaz ancak mimari aþamada tasarýmlar yapýlýrken riskler düþünülmeli ve binalar inþa edilirken bu güvenlik önlemleri göz önünde bulundurulmalýdýr. Mimarlar Odasý'nýn denetimlerini içeren bir belge olma özelliði taþýyan Sicil Durum Belgesi 2012 yýlýnda kaldýrýldý. Bu uygulama ile mimarlarýn, projelerin ve tasarýmlarýn denetlenme zorunluluðu da kaldýrýlmýþ oldu. Denetimsiz bir ortam yaratýldý ve denetimsizliðin sonuçlarýný millet olarak hepimiz çekiyoruz" dedi.

Yorumlar

Top