ANKARA DÖNÜþÜYOR, YATIRIMCILARI CEZBEDÝYOR

ANKARA DÖNÜþÜYOR, YATIRIMCILARI CEZBEDÝYOR

Ankara'da kentsel dönüþüm çalýþmalarý hýzla devam ediyor. 144 adet kentsel dönüþüm projesiyle öne çýkan Ankara, taþýdýðý potansiyel nedeniyle yatýrýmcýlarýn da ilgisini çekiyor.

Ankara'da kentsel dönüþüm projeleri son 10 yýla damgasýný vuran en önemli kentsel geliþimlerden biri. Türkiye'nin birçok kentinde gerçekleþen uygulamalara paralel olarak; yýpranan kent dokusunu ve uzun yýllar içerisinde oluþan çöküntü alanlarýný rehabilite etmek ve kent çeperinde henüz yapýlaþmaya açýlmamýþ olan alanlarý yaþam alanlarýna dönüþtürmek amacýyla Ankara'nýn birçok noktasýnda çalýþmalara devam ediliyor.

Ankara'daki kentsel dönüþüm projelerini ve etkilerini hazýrladýðý bir raporla analiz eden TSKB Gayrimenkul Deðerleme Ankara þubesi Yöneticisi Derya Alan Erdem, Ankara'nýn 144 adet kentsel dönüþüm projesi ile öne çýktýðýný söylüyor. Ankara'da ilk kentsel dönüþüm kararýnýn 5104 sayýlý "Kuzey Ankara Giriþi Kentsel Dönüþüm Projesi Kanunu" olduðunu belirten Derya Alan Erdem, 6306 sayýlý Afet Riski Altýndaki Alanlarýn Dönüþtürülmesi Hakkýnda Yasa ve Planlý Alanlar Tip Ýmar Yönetmeliði'ndeki yeni düzenlemelerin kentsel dönüþüm projelerini daha da hýzlandýrdýðýný ifade ediyor. Erdem, Ankara'nýn bu potansiyelinin birçok Ýstanbullu þirketi de Ankara'ya çektiðini vurgulayarak, "Kuzey Ankara Kent Giriþi'nde TOBAþ'ýn; Mamak'ta Nata Holding ve Maya Holding'in; Dikmen Vadisi'nde Kuzu Ýnþaat & Ulubol Ýnþaat'ýn, Yenimahalle'de YDA þirketler Grubu'nun ve Portakal Çiçeði Vadisi'nde ise PORTAþ'ýn yatýrýmlarý bulunuyor" diyor.

50 bin gecekondu yýkýldý
Ankara'da son yýllarda gerçekleþtirilen kentsel dönüþüm projeleri kapsamýnda yaklaþýk 50 bin gecekondunun yýkýldýðýný ifade eden Erdem, Ankara Büyükþehir Belediyesi'nin birçok kentsel dönüþüm projesi olduðunu belirtiyor. Erdem, bu projelere iliþkin þu bilgileri veriyor: "Ankara Büyükþehir Belediyesi'nin kentsel dönüþüm projeleri arasýnda Samsun Yolu-Hatip Çayý Vadisi, Dikmen 4. ve 5. Etaplar, Doðukent, 50. Yýl Parký ve Çevresi, Lodumlu, Ýmrahor, Yakupabdal-Karataþ-Yaylabað Kentsel Dönüþüm ve Geliþim Projeleri yer alýyor. Kentsel dönüþüm projelerinin en önemli örnekleri arasýnda 500 bin kiþilik yeni bir þehir olacak olan Güneykent Projesi bulunuyor. Bu proje sadece konut, uydu kent olmayacak, Ankara'nýn önemli bir merkezi ve bir yaþam alaný olacak. Ayrýca Bahçelievler Kentsel Yenileme ve Geliþim Projesi 375 bin metrekare alan içinde gerçekleþtirilecek. Bu düzenleme ile Çankaya, Türkiye'nin en büyük sosyal yaþam alanlarýndan birine kavuþacak."
Ankara'da kentsel dönüþüm bölgelerindeki konutlarýn metrekare fiyatlarýnýn bölge, konum, yapýlaþma niteliðine göre 800 ile 9 bin TL gibi geniþ bir fiyat aralýðýnda seyrettiðini söyleyen TSKB Gayrimenkul Deðerleme Ankara þubesi Yöneticisi Derya Alan Erdem, Ankara'nýn en önemli kentsel dönüþüm projelerine iliþkin detaylarý ise þöyle anlatýyor:

Kuzey Ankara Kent Giriþi
Ankara'da kentsel dönüþüm projeleri arasýnda en hýzlý hayata geçirilen "Kuzey Ankara Kentsel Dönüþüm Projesi" oldu. 04.03.2004 tarihinde "5104 Sayýlý Kuzey Ankara Giriþi Kentsel Dönüþüm Kanunu" ile Keçiören, Altýndað ve Pursaklar ilçe belediyeleri sýnýrlarý içinde yer alan bölge, kentsel dönüþüm proje alaný ilan edildi. Protokol Yolu'nda yer alan gecekondular yýkýlarak, yaklaþýk 70 bin kiþilik bir nüfusu ilgilendiren 15 milyon 800 bin metrekarelik alanda 18 bin adet konut, 470 bin metrekare rekreasyon alaný, 180 bin metrekare gölet alaný, 2 adet otel ve kongre merkezi yapýlmasý planlanýyor. Söz konusu projenin ilk etabý olan 4 milyon metrekarelik kýsmý tamamlanmýþ durumda. Ýlk etapta konutlarýn metrekare fiyatlarý ise 850 ile bin 500 TL aralýðýnda seyrediyor.

Mamak
Ankara Büyükþehir Belediyesi ile birlikte yürütülen Yeni Mamak Kentsel Dönüþüm Projesi; Derbent, Üreðil, Araplar, Dostlar, Köstence, Dutluk, Büyük Kayaþ, Tepecik Mahalleleri'nin tamamýný, Boðaziçi, þirintepe, Akþemsettin, Yeþilbayýr, þahapgürler, Küçük Kayaþ Mahalleleri'nin ise bir bölümünü kapsýyor. Yeni Mamak Projesi ile bölgeye 50 bin konut, 500 iþ merkezi, dev rekreasyon alanlarý, çocuk oyun alanlarý, spor kompleksleri, eðlence ve dinlenme alanlarý, aqua park, yüzme havuzlarý, hastane ve otel kazandýrýlacak. 8 milyon 500 bin metrekarelik proje alaný üzerinde 13 bin 750 gecekondu bulunuyor. Bugüne kadar 6 bin 600 hak sahibi ile anlaþýlarak, 2 bin 500 adet gecekondu yýkýldý. Hýzla ilerleyen proje kapsamýnda 422 konutun yapýmý tamamlandý. 816 konutun inþaatýna baþlandý. 2 bin 100 konut ve 750 iþyerinin ihalesi yapýldý. Tapusu ve tapu tahsis belgesi olmayan hak sahipleri için Kusunlar Mahallesi'nde TOKÝ iþbirliði ile yapýlan bin 376 konut tamamlandý.

Dikmen Vadisi

Çankaya ilçesi sýnýrlarý içinde olan proje alanýnda uygulama etaplar halinde planlandý. 259 hektar alaný kapsayan 1. ve 2. Etab'ýn uygulamasý tamamlandý. Bin 218 gecekondu yýkýlarak bin 933 adet konut inþa edildi. Uygulamasý tamamlanan 3. Etap kapsamýnda ise bin 134 konut yapýldý, 303'ü hak sahiplerine verildi. Ankara Büyükþehir Belediye Meclisi'nin 14.01.2005 tarih, 215 sayýlý kararý ile onaylanan Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap Kentsel Dönüþüm ve Geliþim Projesi 176 hektar alaný kapsýyor ve 8 bin 200 adet konut yapýmýný öngörüyor.

Yenimahalle
TOKÝ iþbirliðiyle sürdürülen kentsel dönüþüm çalýþmalarýnda, Macunköy, þentepe, Pamuklar, ve Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde bulunan gecekondularýn yerine daha kaliteli inþa edilen ve sosyal donatý alanlarýný da içinde barýndýran konut alanlarý yapýlmasý planlandý. Proje kapsamýnda Pamuklar Mahallesi'nde gecekondularýn yerine 422 modern konut inþa edildi, bu konutlarýn 83'ü kura ile hak sahiplerine teslim edildi. Macunköy'de ise 683 konut inþa edildi. Kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn Macunköy ayaðýnda, 1. Etap'ta 253 konut, 2. Etap'ta ise 107 konut kura ile hak sahiplerine teslim edildi. Öte yandan bin 92 gecekondunun yýkýldýðý Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde 3 bin 500 konutluk modern binalar inþa edilmeye devam ediliyor. 221 bin 13 metrekarelik alanda devam eden çalýþmalarýn büyük kýsmý bitmiþ durumda.

Portakal Çiçeði Vadisi
1990'lý yýllara kadar Portakal Çiçeði Vadisi için çok çeþitli kararlar alýnmasýna karþýn, vadi kendi haline terk edilmiþ ve gecekondularla dolu bakýmsýz bir alana dönüþmüþtü. Bu dönemde, Ankara Büyükþehir Belediyesi öncülüðünde, projeye katýlan arsa sahipleri, konuyu projelendirecek ve yürütecek özel giriþimciler ortaklýðýnda, Haziran 1991 tarihinde, PORTAþ "Portakal Çiçeði Vadisi Proje Geliþtirme, Ýþletme ve Ticaret Anonim þirketi" 26.03.1991 tarih ve 159 sayýlý Ankara Büyükþehir Belediyesi Meclis Kararý'na istinaden kuruldu. Proje kapsamýnda 111 bin 179 metrekare alan ele alýndý ve bu alanýn 80 bin metrekaresi yeþil alan olarak ayrýldý. Yeþil alan olarak ayrýlan alanýn 30 bin metrekaresi 1996 yýlýnda tamamlandý. Konut inþaat alaný da 56 bin 100 metrekareden oluþuyor.

Yorumlar

Top