BOþANMALAR 1+1 VE STÜDYO DAÝRELERE OLAN TALEBÝ ARTIRIYOR

BOþANMALAR 1+1 VE STÜDYO DAÝRELERE OLAN TALEBÝ ARTIRIYOR

Türkiye pazarýna girmesiyle sektörde hýzla ilerleyen Amerikalý gayrimenkul devi Keller Williams, evlilik ve boþanmalarýn ev tercihlerine etkisini mercek altýna aldý. Yapýlan tespitlere göre eþinden ayrý yaþayan ve Ýstanbul'da ikamet eden bireyler duraðan semtlerin aksine, gece gündüz hareketliliðin süregeldiði Beyoðlu, Cihangir, Kadýköy ve boðaz hattýný tercih ediyor.

Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) tarafýndan yayýnlanan 2013 yýlý evlenme ve boþanma istatistiklerine göre, 600 bin 138 çift evlenme kararý verirken, 125 bin 305 çift boþandý. Türkiye pazarýna girdiði 2013 yýlýndan bu yana sektörde hýzla ilerleyen Keller Williams, özellikle boþanmalarýn her geçen gün arttýðý Türkiye'de evlilik ve boþanma sürecinin gayrimenkul sektörüne etkisini mercek altýna aldý.  Yapýlan incelemede yeni evli çiftlerin ileriye dönük bebek planlarýna doðru orantýlý olarak 2+1 tipi ve daha büyük metrekareli evleri tercih ederken, boþanan bireylerin ekonomik sebepleri göz önünde bulundurarak genellikle stüdyo veya 1+1  tipi daireleri kiralamayý tercih ettiði ortaya çýktý.

Küçük ev yalnýzlýk hissini en aza indiriyor
Boþanan çiftlerin daha pratik ve uygun fiyatlý olduklarý için küçük metrekareli daireleri tercih etmelerinin yaný sýra büyük evde tek baþýna yaþamanýn kiþilerdeki yalnýzlýk hissini arttýran psikolojik bir durumunda seçimlerde etkili olduðunu belirten Keller Williams'ýn Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, "Gayrimenkul tercihleri kiþilerin hayat tarzlarý ve içlerinde bulunduklarý ekonomik þartlara baðlý deðiþkenlik gösterebilir. Fakat genel tabloya bakýldýðýnda yeni evli çiftler aile kuracak olmanýn bilinciyle daha büyük evleri tercih ediyor. En azýndan satýn alacaklarý yada kiralayacaklarý evde çocuk odasýnýn var olmasý aileler için büyük önem taþýyor. Boþanan çiftler ve tek yaþayan bireyler özellikle masraflarýn minimuma indirildiði yalnýzlýk hissinin çok fazla yaþanmadýðý stüdyo veya 1+1 tipi evleri kiralamayý tercih ediyor".

Boþanma sonrasý mal paylaþýmý yasa ile destekleniyor
2002 yýlýnda hayata geçirilen 4721 sayýlý Türk Medeni Kanunu ile evlilikle birlikte edinilmiþ mallarda ortaklýk kabul edilmesiyle mallarýn çiftler arasýnda korunmasýnýn hedeflendiðine vurgu yapan Emre Erol, "Yasa ile birlikte 2002 yýlýndan sonra edinilen gayrimenkulün kimin üzerine olursa olsun yüzde 50 adýna tescilini, ya da bedelinin ödenmesini isteyerek, yasal mal rejiminden yararlanabiliyor. Boþanmalarýn ardýndan genellikle büyük sorun haline gelen mallarýn paylaþýmý bu yasa ile eþit olarak paylaþtýrýlabiliyor.''

Yorumlar

Top