SU YALITIMSIZ BÝNALAR DEPREMDE CAN ALIYOR

SU YALITIMSIZ BÝNALAR DEPREMDE CAN ALIYOR

Canpa þirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, "Su yalýtýmsýz binalar, depremde yerle bir olup can alýyor. Su yalýtýmý yapýlmýþ olsaydý, Marmara depreminde yýkýlan binalarýn yüzde 64'ü ayakta kalacaktý. Yani, ölümler de yaralanmalar da ayný oranda azalacaktý."

Binalarda su yalýtýmý yapýlarak, deprem gibi afetlerde can kayýplarýnýn yüksek oranda önlenebileceði bildirildi. Uzmanlar, deprem riski bulunan geliþmiþ ülkelerde, su yalýtýmý yasal olarak zorunlu tutulurken, yüzölçümünün yüzde 92'si deprem kuþaðýnda olan Türkiye'de böyle bir zorunluluðun bulunmamasýnýn afetlerde yýkým riskini artýrdýðýný ifade ediyor.

Isý ve su yalýtýmý sektörünün önde gelen firmalarýndan Canpa þirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, depremden korkmadan evlerinde konforlu yaþamak isteyenlerin, öncelikle binalarýnda su yalýtýmý olup olmadýðýna bakmalarýný istedi.

Özcan, 1999 Marmara depreminde yýkýlan binalarýn yüzde 64'ünün, su yalýtýmýnýn yetersiz oluþu nedeniyle taþýyýcý betonun içindeki demirin paslanmasý sonucu çöktüðünün araþtýrmalarla saptandýðýna dikkati çekerek, þunlarý söyledi: "Depremin ardýndan Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafýndan incelenen 55 bin 651 konut ve iþyerinin yüzde 79'u hasarlý bulundu. Bu binalarýn yüzde 64'ünde hasar nedeni nemin yol açtýðý korozyondu. Sadece bu depremde, resmi rakamlara göre 20 bine yakýn kiþi öldü, binlerce kiþi yaralandý veya sakat kaldý. 130 binden fazla bina çöktü, 600 bin kiþi evinden oldu. 16 milyon kiþi þu ya da bu þekilde depremden etkilendi. Eðer bu binalarda su yalýtýmý yapýlmýþ olsaydý, bu ölçekteki bir afetten çok daha az yara alarak çýkabilirdik. Araþtýrmalar açýkça ortaya koyuyor ki,  su yalýtýmý yapýlmýþ olsaydý, yýkýlan bu binalarýn yüzde 64'ü ayakta kalacaktý. Yani, ölümler de yaralanmalar da ayný oranda azalacaktý."

"Kentsel dönüþüm çok önemli"
Yalýtým yapýlmayan binalarda, yaðmur ve yeraltý sularýnýn binanýn temeline sýzarak, taþýyýcý betonlardaki demire ulaþarak korozyona neden olduðunu vurgulayan Özcan, þöyle devam etti:
"Korozyona uðrayan, paslanan demir de en ufak bir sarsýntýda adeta toz haline geliyor. Yaþadýðýmýz depremlerde binalarýn çoðu böyle yerle bir oldu. Yani, yýkýlma temelden baþlýyor. Temelinde su yalýtýmý olmayan apartmanlarda yaþayan milyonlarca insan var. þu anda 'dikey mezarlarda' yaþýyoruz. Sadece bekliyoruz, ne zaman deprem olacak diye... Bu nedenle kentsel dönüþüm çok önemli. Devlet bu konuda önemli adýmlar attý. TOKÝ ve yeni yapýlan kentsel dönüþüm projelerinde su yalýtýmý yapýlýyor. Kentsel dönüþümün önemli amaçlarýndan biri, su yalýtýmý olmayan binalarý yenilemek ve ölümleri engellemek. Diðer bir amaç da enerji kaybý çok yüksek olan ülkemizde, enerji ithalatýný azaltmak için ýsý yalýtýmý yaptýrtmak."

Uygulama önemli
Murat Özcan, yalýtým iþinde kullanýlan malzemenin yanýnda uygulama tekniðinin büyük önem taþýdýðýný ifade ederek, þu bilgileri verdi: "Canpa olarak,  depremden korkmayan ve evlerinde konforlu yaþayan medeni toplumlar seviyesinde bir ülke yaratmak için çalýþýyoruz. Bu amaçla, Canpa Akademi'yi kurduk.  Canpa'lý olmanýn da okulu var diyoruz. Biz iþimizi sanatýmýz olarak görüyoruz. Sunduðumuz hizmetlerin güvenilirlik sorumluluðunu taþýmaktan gurur duyuyoruz. Pazardaki lider konumumuzu korumak için 'her þeyi bilen deðil, her gün öðrenen bir ekip' olmaya gayret ediyoruz. Canpa Akademi'de tüm ekibimize yýlda en az 8 kez eðitim vererek, bilgilerinin güncel kalmasýný hedefliyoruz. Bu eðitimlerin bazýlarý düzenli verilirken, yýldan yýla deðiþen eðitimlerimiz de var.  En önemlisi, depreme karþý su yalýtýmý eðitimimiz var. Talep edildiðinde bu eðitimi ücretsiz veriyoruz. Bu yýl üniversitelerle iþbirliði yapacaðýz. Ekibimiz gidip, depreme karþý su yalýtýmýnýn nasýl yapýldýðýný anlatacak."

Yorumlar

Top