DÖVÝZLE SATIþ TÜKETÝCÝYÝ MAðDUR EDÝYOR

DÖVÝZLE SATIþ TÜKETÝCÝYÝ MAðDUR EDÝYOR

Çok sayýda ilde gayrimenkul piyasasýnýn döviz ile belirlenmesi, satýcýya haksýz kazanç, tüketiciye ise her koþulda zarar veriyor.

Türk ekonomisinin lokomotif gücü olan inþaat sektörünü güçlendirmek amacýyla atýlan adýmlar sektör temsilcileri tarafýndan olumlu karþýlanýrken, vatandaþýn gayrimenkul sahibi olmasýnýn önündeki en büyük engelin baþýnda "dövizle satýþlar"ýn geldiði bildirildi.

Gayrimenkul sektörüne yön veren kuruluþlardan Onursal Aþ'nin Yönetim Kurulu Baþkaný, Gayrimenkul Uzmaný Onur Öngün, son olarak Baþbakan Ahmet Davutoðlu'nun konut alacaklara yapýlacak yüzde 15'lik devlet desteðinin, halký tasarrufa yönlendirerek, konut alýmýný teþvik etmekle sýnýrlý kalmayacaðýný, sektör ve ekonomiye çok ciddi katký saðlayacaðýný kaydetti.

Konut alacak kiþi FED'i izlemeli mi?

Konut alýmýný teþvik için atýlan adýmlarý takdirle karþýladýklarýný, ancak bu tarz teþviklerden önce piyasalardaki haksýz kazançlarýn önünü kesecek birtakým düzenlemelerin de zorunlu olduðunu bildiren Öngün, þunlarý söyledi: "Bunlarýn baþýnda belki de çok sayýda kiþi ve kuruluþun kanýksadýðý dövizle gayrimenkul satýþý geliyor. Özellikle Anadolu'da konut baþta olmak üzere gayrimenkullarýn önemli bölümü ya euro ya da dolarla alýnýp satýlýyor. Bir kere neredeyse yüzde 80-90'ý yerli tedarikçilerle inþa edilen konutun dövizle alýnýp satýlmasý son derece mantýksýz. Gayrimenkul alýcýlarýnýn FED'in ya da Ýsviçre Merkez Bankasý'nýn alacaðý kararý takip etmek yerine, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasý'nýn konut kredi faizlerinde indirime gidip gitmeyeceðini takip etmelerinin yeterli olmasý gerekiyor."

Kaybedenin hep tüketici olduðu piyasa var
Onur Öngün, dövizle gayrimenkul satýþýnýn asýl sýkýntýsýnýn ise "kurlar iner mi, çýkar mý kaygýsýndan dolayý" gerçekte alým satýmý frenlemesi olduðuna dikkati çekerek, "Ülkemizde döviz hareketlerinin oldukça sýk yaþandýðý bir gerçek. Örneðin, kýsa süre önce 2,95 TL'lerde olan euro, bir anda 2,60'larý görebiliyor. Kurda bu þekilde yaþanan yüzde 10 kur farký, fiyatlarýn gerilemesine neden olmuyor. Tüketici konutu yüzde 10 daha pahalý alýyor. Ancak kur düþtüðünde bu kez döviz üzerinden satýþ fiyatý TL'den zarar edildiði gerekçesiyle artýrýlýyor. Ben bunu bir gayrimenkul uzmaný olarak kabul edemiyorum. Kaybedenin hep tüketici olduðu bir durum söz konusu olduðu için piyasalar beklenen ivmeyi yakalayamýyor" dedi.

Onur Öngün, geçmiþte gurbetçilerin "mark" ile yoðun emlak alýmý yaptýðý bir dönemde baþlayan bu uygulamaya "bir þekilde" son verme vakti geldiðini ifade ederek, "Konut sahibi olunmasý yolunda iyi niyetle yapýlan hamlelerin hedefini bulmasý için bu tarz tüketici aleyhine spekülasyonlara da son verilmesi gerekiyor. Döviz maðduriyetinin giderilmesi tüketici kadar orta ve uzun vadede satýcýya da fayda saðlayacaktýr" dedi.

Yorumlar

Top