YALITIMA TEþVÝK FIRSATI ÝKÝ KERE KAZANDIRACAK

YALITIMA TEþVÝK FIRSATI ÝKÝ KERE KAZANDIRACAK

ÇATIDER, binalarda enerji verimliliðini teþvik uygulamasýndan yararlanmayanlarýn yüksek faturalar ve vergi cezasýna katlanmak zorunda kalacaðý uyarýsýnda bulundu.

Enerji kaynaklarýnýn daha verimli kullanýlmasý amacýyla tüm binalarýn 2 Mayýs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasý gerekiyor. Baþbakan Ahmet Davutoðlu'nun geçtiðimiz aylarda açýkladýðý 'Enerji Verimliliðinin Geliþtirilmesi Programý' ile 'ýsý yalýtýmý olmayan mevcut binalarda yalýtým uygulamasý için gerekli ruhsat iþlemlerinin vergi, resim ve harca tabi tutulmamasýný saðlayan ikincil düzenleme yapýlmasý' da planlanýyor. 2017 yýlýna kadar Enerji Kimlik Belgesi almayan binalar için ise ceza uygulanmasý bekleniyor.

ÇATIDER Baþkaný M. Nazým Yavuz, binalarda enerji yalýtýmý saðlayacak olan uygulama ve teþviklerin tüketiciler için çok büyük bir fýrsat olduðunu belirterek, düzenlemenin vatandaþlarýn bütçesinin yaný sýra Türkiye ekonomisi ve çevreye de çok olumlu katký saðlayacaðýný söyledi. Yavuz, þöyle konuþtu: "Türkiye'de yaklaþýk 7 milyon yalýtýmsýz ve standartlara uymayan çatý var. Bu çatýlar, 2013 yýlýnda Türkiye'nin yaklaþýk 4 milyar lirasýnýn havaya uçmasýna yol açtý. Son 10 yýlda ise toplam zararýmýzýn yaklaþýk 26 milyar lira olduðunu tahmin ediyoruz. Tüketiciler, yalýtým eksikliði nedeniyle bütçelerinin önemli bir bölümünü boþa harcýyor. Doðal kaynaklarýn tükenmesi ve çevreye verilen zarar da bu kayýplara ekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý'nýn verilerine göre toplam enerjinin yüzde 35'i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. 2002-2012 yýllarý arasýnda bu binalarýn tükettiði enerji yaklaþýk yüzde 70 oranýnda arttý. Bu olumsuz tabloyu gidermek, hepimizin görevidir."

Faturalar, yarý yarýya düþer
Yavuz, Türkiye'de konutlara ait enerji tüketiminin ayný iklim koþullarý ve kullaným alanýna sahip ülkelere oranla 2-3 kat fazla olabildiðini belirterek, "Yalýtýmý olmayan binalar, kat adetine baðlý olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralýðýnda enerji israfýna neden oluyor. Çatý ve binada yapýlacak tadilat ve yalýtým uygulamalarý ile enerji harcamalarýnda yüzde 50'den fazla tasarruf saðlanabilir. Yalýtým sistemi, saðlanan tasarrufla birkaç yýlda maliyetini karþýlayýp, binanýn ömrü boyunca tasarruf saðlamaya devam ediyor. Avrupa Birliði, 20-20-20 planý ile 2020 yýlýna kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayý, yenilenebilir enerji kullanýmýnda yüzde 20 artýþý ve zararlý sera gazý salýmýný en az yüzde 20 azaltmayý hedefliyor. Türkiye'nin de binalardaki enerji tüketimini kýsa dönemde metrekare baþýna yýlda 80 kilovatsaat seviyesinin altýna düþürmesi gerekir. Bu deðerlere ulaþabilmek ancak çatý ve çatý sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür" diye konuþtu.

Sektöre de teþvik indirimi olmalý
Yavuz, çatý sektöründe KDV indirimi uygulanmasýný da beklediklerini belirterek, "KDV indirimi sektörümüzde yer alan firmalara uygulanmýyor.  Ýndirim, sektörün iþ hacmini artýracaktýr. Bu ayný zamanda tüketicilerin yalýtým uygulamalarýný tercih etmesi için önemli bir etken olacaktýr" dedi.

Yavuz, "Ülkemizdeki mevcut binalarýn 2017 yýlýna kadar Enerji Kimlik Belgesi almasýnýn teþviki için yönetmelikte bina alým satým ve kiralama aþamasýnda mal sahibi tarafýndan yeni kullanýcýsýna verilmesi öngörüldü. Yürürlükteki mevzuatýn etkin þekilde uygulanabilmesi için ilgili mercilerin personeli, yerel yönetimler, yapý denetim þirketleri ve Enerji Verimliliði Danýþmanlýðý þirketleri eðitilmelidir. Tabii bu mercilerin de denetlenmesi gerekir" þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top