6,5 MÝLYON KONUTUN ACÝLEN YENÝLENMESÝ GEREKÝYOR

6,5 MÝLYON KONUTUN ACÝLEN YENÝLENMESÝ GEREKÝYOR

Cafer Kara Deprem Haftasý'nda kentsel dönüþüme dikkat çekti.

Dünyanýn en önemli ve hareketli coðrafi kuþaklarýndan birinde yer alan Türkiye'de, bugüne kadar aðýr kayýplarýn yaþandýðý birçok deprem meydana geldi. 17 Aðustos 1999 tarihinde gerçekleþen 7,5 þiddetindeki Marmara Depremi'nde resmi raporlara göre; 17 bin 480 kiþi hayatýný kaybetti, 23 bin 781 kiþi yaralandý, 505 kiþi sakat kaldý. 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iþyeri de hasar gördü. Marmara ve ardýndan 2011 yýlýnda yaþanan Van depremleri, yüzölçümünün yüzde 92'si deprem kuþaðýnda bulunan ve nüfusunun yüzde 95'i deprem tehdidi altýnda yaþayan ülkemiz için ne ilk ne de son.

Türkiye'deki 18 milyonu aþan yapý stoðunun yüzde 67'si ruhsatsýz ve kaçak, yüzde 60'ý ise 20 yaþýn üzerindeki konutlardan oluþuyor. Konutlarýn yüzde 45'i oturulamaz durumda ve 6,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada kentsel dönüþüm Türkiye için adeta bir devrim niteliðinde?à Marmara ve Van depremlerindeki acýlarý tekrar yaþamamak için inþaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar baþta olmak üzere herkese büyük sorumluluklar düþüyor. Tüketicilerin de bilinçli olmasý ve binalarýnýn deprem güvenliðini sorgulamasý þart.

Binalar deprem anýnda kaçýlacak deðil sýðýnýlacak yerler olmalý
Ülkemizde, deprem bilincini artýrmayý hedefleyen 1-7 Mart arasýndaki Deprem Haftasý'nda saðlýklý ve güvenli binalarýn inþa edilmesi gerektiðine dikkat çeken Çukurova Kent Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Cafer Kara, 1999 yýlýnda Marmara'da, 2011 yýlýnda ise Van'da yaþanan depremlerin hem sektördeki standartlarý hem de tüketicilerin bilinç düzeyini artýrdýðýný söyledi. Kara, "Türkiye'de meydana gelen depremlerdeki acýlarý tekrar yaþamamak için yapýlan binalar, deprem anýnda kaçýlacak deðil, içine güvenle sýðýnýlacak yerler olmalý. Tüketiciler konut seçerken elbette estetik deðerlere önem vermeli ancak öncelikleri statik deðerler olmalý" diye konuþtu.

Kentsel dönüþüm; kapsamlý, planlý ve saðlýklý yaþam alanlarýna dönüþüm olmalý
Kentsel dönüþümün deprem gerçeði ile yaþayan Türkiye'de çok önemli bir adým olduðunun altýný çizen Kara, "Kentsel dönüþüm, dar kapsamlý ve parselinde bina bazýnda dönüþüm olarak algýlanmamalý. Yerinde imar artýþýyla yapýlmaya çalýþýlan kentsel dönüþüm baþarýsýz olur. Kentleri uzun vadede geri dönüþü mümkün olmayan hatalara sürüklememek için kentsel dönüþüm; yolu, altyapýsý, yeþil alaný ile daha kapsamlý, planlý ve saðlýklý yaþam alanlarýna dönüþüm olarak ele alýnmalý. Ayrýca devlet ve yerel yönetimler daha etkili ve yönlendirici rol oynamalý." diye konuþtu.

Yakýn zamana kadar ülkemizde mühendislik ve mimarlýk hizmetlerine gereken önemin verilmediðini hatýrlatan Cafer Kara, bu nedenle binalarýn deprem önlemleri konusunda yetersiz kaldýðýna dikkat çekti. Kara, depremlerin oluþturacaðý hasarlarý azaltmanýn en etkin iki yolunun depreme dayanýklý yapýlar inþa etmek ve toplumu depreme karþý eðitmek olduðunu vurguladý.

Yapý denetimi saðlýklý iþlemeli?à
"Yapý güvenliðini saðlamak yapýlarýn üretim sürecinde doðru bir mühendislik hizmetiyle baþlar. Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapým faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aþamasýnda alýnacak mühendislik hizmeti yapýlarýn güvenli olmasýnýn en önemli teminatýdýr." diyen Çukurova Kent Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Cafer Kara, yapý denetiminin saðlýklý iþlemesinin önemine dikkat çekti.

Yorumlar

Top