ÝNþAAT ÖNÜMÜZDEKÝ 20 YIL TÜRKÝYE GÜNDEMÝNÝN BÝRÝNCÝ MADDESÝ OLACAK

ÝNþAAT ÖNÜMÜZDEKÝ 20 YIL TÜRKÝYE GÜNDEMÝNÝN BÝRÝNCÝ MADDESÝ OLACAK

Ýnþaat sektörünün önde gelen ismi Demir Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Hamit Demir, düzenlenen basýn toplantýsý ile inþaat sektörünü ve sektöre yönelik yaþanan son geliþmeleri deðerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inþaat sektörü, her dönem olduðu gibi içinde bulunduðumuz þu günlerde de gündemdeki yerini koruyor. Rant vergisinden konut alýmýný teþvik uygulamasýna, kentsel dönüþümden yabancýya satýþ konularýna kadar gündemde inþaat sektörünü ilgilendiren sýcak geliþmelerin yer aldýðý bir dönemde inþaat sektörünün önde gelen markasý Demir Ýnþaat'ýn Yönetim Kurulu Baþkaný Hamit Demir, gündemi deðerlendirme toplantýsý düzenledi.

Toplantýda yaptýðý konuþmada, 2015 yýlýnýn ilk ayýnda tüm sektörler arasýnda inþaat sektörünün her zamanki gibi yine baþrolde olduðunu, önümüzdeki günlerde de inþaat sektörünün konuþulacaðýný belirten Demir Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Hamit Demir, "þehirleþme çalýþmalarýnýn hýz kazandýðý, 6,5 milyon çürük yapý stoðunun bulunduðu Türkiye'de inþaat sektörü önümüzdeki 20 yýlda da gündemin birinci maddesi olmayý sürdürecek. Bildiðiniz gibi 2014 yýlý rekor konut satýþ adetiyle kapandý. 1 milyon 165 bin 381 adetlik konut satýþý hepimizi gururlandýrdý. Üstelik ülkemiz, 2014 yýlýnda iki büyük seçim geçirdi. Eskiden olsa yaprak gibi sallanýrdýk ama öyle olmadý. Ülkemiz ve sektörümüz büyümesini sürdürdü" dedi.

"Güven ortamý büyümeyi saðlýyor"
Ekonominin güçlü duruþunun insanlara daha çok güven verdiðini, bu güven ortamý içerisinde büyümeye devam edeceklerini belirten Hamit Demir sözlerine þöyle devam etti:
"Hükümetin yapmayý planladýðý reformlar ve hayata geçirilen mütekabiliyet yasasý, kentsel dönüþüm yasasý gibi yasalarla inþaat sektörü büyüme trendini sürdürüyor. Bu yýl Türkiye ekonomisi yüzde 3 büyürken inþaat sektörünün büyümesi yüzde 7 olarak gerçekleþti. Demir Ýnþaat olarak bizler de yeni projelerimizle yüzde 15 seviyesinde büyüdük. Hedefimiz, Demir Ýnþaat olarak her yýl ortalama yüzde 20 seviyesinde çift haneli büyüyebilmek."

"Yabancý rotasýný Türkiye'ye çevirdi"
Yabancý yatýrýmcýlarýn rotasýnýn Türkiye'ye döndüðüne iþaret eden Hamit Demir, yabancý yatýrýmcýlara satýþ ile ilgili þunlarý söyledi: "Yabancý yatýrýmcýnýn Avrupa rotasý, son 10 yýlda yaratýlan güven ve istikrar ortamý sayesinde ülkemize döndü. Bizi en çok mutlu eden olay, 2012 senesinde mütekabiliyet yasasý çýktýðýnda yüzde 5 olan yabancý satýþýmýz bir sonraki yýl yüzde 10, 2014 yýlýnda ise Demir Romance projesinde yüzde 15, Demir La Vida projesinde yüzde 60 seviyesine yükseldi. Sadece üç yýl içerisinde yabancý oturum oranýmýz yüzde 300'den fazla arttý. Önümüzdeki yýllarda da bu artýþýn ortalama yüzde 25 seviyesinde gerçekleþmesini bekliyoruz."

Uluslararasý fonlar Türkiye'de yatýrým için arayýþ içerisindeler

Uluslararasý büyük fonlarýn Türk inþaat sektörüne duyduðu ilginin de her geçen yýl arttýðýný belirten Hamit Demir, "Fonlarýn Türkiye'de direkt yatýrým yapmak için arayýþ içinde olduklarýný biliyoruz. Bize de bu konuda bazý talepler geliyor. Yapýlan toplam gayrimenkul satýþý içerisindeki yabancý oraný 4 milyar dolar sýnýrýný aþtý. Ülkemize bu yýl içinde ticari, kurumsal ve bireysel yabancý yatýrýmlarýn daha çok gelmesi ve yabancýlara yönelik satýþlarýn 5 milyar dolarlar seviyesini aþmasý bekleniyor. Belki bu rakam daha da fazla olacaktýr. Bunu yýl içinde bekleyip göreceðiz. Yabancý satýþlarý konusunda Demir Ýnþaat olarak biz de baþarýlý bir yýlý geride býraktýk. Özellikle geçtiðimiz yýl lansmanýný yaptýðýmýz Demir La Vida Ortadoðu bölgesinde en çok bilinen ve tercih edilen markalý konut projesi olarak ön plana çýktý" dedi.

"Yabancýya satýþ üzerinde durulmasý gereken önemli bir konu!"

"Yabancýlara satýþ konusunun üzerinde iki kere durmalýyýz. Bu konu çok önemli. Özellikle mütekabiliyet yasasýnýn ardýndan hýz kazanan yabancýya satýþ konusunun her geçen yýl önemini artýrarak uzun yýllar gündemin ilk maddeleri arasýnda yerini almasýný bekliyoruz" diyerek yabancýya satýþ konusunun önemine vurgu yapan Hamit Demir, bu konuda yapýlmasý gerekenleri þöyle anlattý: "Öncelikle yurtdýþýndan gelen müþterimizi iyi tanýmalýyýz. Artýk çok daha elit bir kesime ev satýyoruz. Müþterilerimiz artýk daha bilinçli ve istikrarlý. Firmalarý araþtýrarak geliyorlar. 2010 ?û 2013 yýllarý arasýnda ucuz konut alan bir müþteri profili ön plandaydý. 2013'ten sonra uluslararasý fonlar ve varlýklý aileler Türkiye'ye ilgi göstermeye baþladý. Yakaladýðýmýz bu ivmeyi korumalý ve geliþtirmeliyiz. Bu ülkemiz için büyük bir fýrsattýr."

"Yabancýya satýþ yapan inþaatçýlar desteklenmeli"

Hamit Demir, "Mütekabiliyet yasasý kapsamýnda sektörümüzde yabancý yatýrýmcýlara satýþ gerçekleþtiren birçok inþaat firmasý bulunuyor. Ülkemizde ihracatçý firmalara saðlanan bir dizi avantajýn, yabancýlara konut satýþý yapan firmalara da saðlanmasý gerektiðine inanýyoruz." diyerek yabancýya satýþ yapan inþaat firmalarýnýn desteklenmesi gerektiðini vurguladý.

Ýnþaat sektörü olarak yabancýlara yapýlan her satýþýn aslýnda ürünün yurtiçinde kaldýðý bir ihracat olduðuna dikkat çeken Hamit Demir sözlerini þöyle sürdürdü: "Biz inþaatçýlar, bu anlamda ülkemize çok ciddi oranlarda döviz girdisi saðlýyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine giden yolda biz de üzerimize düþen görevi yerine getiriyoruz. Baþta Ortadoðu, Körfez ülkeleri, Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Avrupa ülkeleri olmak üzere Japonya'dan Uzakdoðu'ya kadar dünyanýn birçok ülkesinden yatýrýmcý alýyoruz. 'Türkiye'de üretilen bu kadar proje kimlere satýlacak?'  sorusunun yanýtý da bu yatýrýmcýlarda saklý."

Ýhracat, yurtdýþýnda yabancýya mal satarak ülkeye döviz giriþi saðlanmasý ise biz bunu, ülke içinde yabancýya ev satarak yapýyoruz."

Yabancýya satýþ rakamlarýna da deðinen Hamit Demir þu bilgileri verdi: "Geçmiþten bugüne, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasý verilerine göre; 2004 yýlýnda 1.3 Milyar Dolar olan yabancýya satýþ rakamý, mütekabiliyet yasasýnýn çýktýðý 2012 yýlýnda, daha yasa tam tanýtýlamadan 2,6 Milyar Dolara, 2013 yýlýnda 3 Milyar Dolara ulaþýrken geçtiðimiz yýl 4 milyar dolar sýnýrýný da aþtý. Ýllere göre yabancýlara konut satýþlarýný incelediðimizde ise, 2014'te ilk sýrayý 6 bin 542 konut ile Antalya, ikinci sýrayý 5 bin 580 konut ile Ýstanbul aldý. Ýstanbul'u bin 191 konut satýþý ile Aydýn ve bin 51 konut satýþýyla Muðla izledi. Önümüzdeki yýllarda yabancý satýþta Ýstanbul'un payýný çok daha fazla artýrmasýný bekliyoruz. Çünkü üretilen nitelikli projeler yabancý yatýrýmcýlarýn Ýstanbul ilgisini artýrýyor!"

Demir Ýnþaat olarak yabancýlara yönelik yaptýklarý çalýþmalarý da anlatan Hamit Demir þunlarý söyledi: "Demir Ýnþaat olarak, Rusya, Körfez Ülkeleri ve Ortadoðu'da kurduðumuz baðlantýlarýmýz ile o bölgelerde tanýtýmýmýzý yapýyoruz. Katýldýðýmýz fuarlarla yabancýya satýþ konusunda iddialý adýmlar attýðýmýzý da belirtmem de fayda var. Önümüzdeki dönemde bu fýrsatý yine kazanca döndürmek arzusundayýz. Demir Ýnþaat olarak, 2015 yýlýnda yabancý yatýrýmcýlara ciddi miktarlarda satýþ yapma hedefimiz bulunuyor. Bu hedef doðrultusunda yabancý yatýrýmcýlarla görüþmelerimiz sürüyor. Yani aslýnda þunun altýný çizmemizde fayda var. Ýnþaat sektöründe hiç de alýþýk olmadýðýmýz tersine bir ihracat var. Ýhracat, yurtdýþýnda yabancýya mal satarak ülkeye döviz giriþi saðlanmasý demekse, biz bunu, ülke içinde yabancýya ev satarak yapýyoruz."

"2023 hedefine katký saðlayacaðýz"
"Ýnanýyoruz ki inþaat sektörünün yurtdýþý satýþ çabalarý da ihracat gibi deðerlendirilecek ve 2023'de 500 milyar dolar olarak belirlenen ihracat hedeflerine ulaþýlmasýnda sektörümüzün de önemli payý olacaktýr" diyerek inþaat sektörünün Türkiye'nin 2023 hedeflerine katký saðlayacaðýna iþaret eden Hamit Demir, sektörün gündemine iliþkin konularý da þöyle deðerlendirdi: "Her sektör gibi Ýnþaat sektörü de yasal düzenlemeler yapýldýkça geliþimini sürdürecek. Bu sebeple yapýlan her yasal düzenlemeyi Demir Ýnþaat olarak yakýndan takip ediyor ve bize katacaðý yarara odaklanýyoruz. Son günlerin en çok konuþulan konusu olan 'rant vergisi' konusunun da tam olarak netleþip sektörümüzün önünü açacak þekilde yorumlanýp uygulanmasýný temenni ediyoruz. Öte yandan baktýðýmýzda arsa maliyetlerinin her geçen gün arttýðýna tanýk oluyoruz. Bu artýþ, inþaat maliyetlerini de etkiliyor. Ýnþaat sektöründe arsa maliyetlerinin makul seviyelerde tutulmasý gerekiyor. Arsa maliyetlerinin artmasý, projelerin üzerine yaklaþýk yüzde 50 gibi bir farkla yansýyor. Yasanýn sektördeki her bir oyuncu için hareket alaný yaratmasýný ve sektörün geliþimini desteklemesini önemsiyoruz. Örneðin, geçen hafta baþbakanýmýz tarafýndan sektörün geliþimini destekleyecek önemli bir düzenleme açýklandý. Ev almak için para biriktirene devlet yüzde 15 destek saðlayacak. Bu uygulama ile ev almak isteyen fakat bu arzusunu maddi olanaksýzlýklar yüzünden gerçekleþtiremeyen C ve C altý gelir grubundaki insanlar ev alma fýrsatýna sahip olacaklar. Bu düzenlemenin bizim gibi þirketlere doðrudan etkisi olmayacaktýr, ama sektörün hacminin büyümesini de elbette olumlu etkileyecek."

"Ýki milyon kiþiye iþ, 200 alt sektöre katký"

Türk ekonomisinin lokomotifi olan ve büyüme trendini istikrarlý olarak her yýl artýran inþaat sektörünün, çimentodan seramiðe, mobilyadan tekstile 200'e yakýn alt sektöre destek verip,  2 milyona yakýn insana da iþ ve aþ saðladýðýna dikkat çeken Demir, sözlerine þöyle devam etti:
"Ýþte bu gerçek bile sektörümüzün hassasiyetle ele alýnmasý gerektiðini kanýtlamaya yetiyor!
Türkiye her geçen yýl büyüyen nüfusu ile konut talebi yüksek bir ülke. Gördüðünüz gibi rakamlar da bunu destekliyor. Konut satýþ rekoru kýrdýðýmýz 2013'te toplam konut satýþý 1 milyon 157 bin 190'dý. Yani durgun olarak anýlan 2014'te bu rakamýnda üzerine çýkmayý baþararak satýþ rekorunu aþmýþ olduk. Ýnþaat büyümeye ve ülke ekonomisinde aðýrlýðýný artýrmaya devam ediyor. Biz de en iyi bildiðimiz iþi yapmaya devam ederek 2015'de bu rakamý daha da yukarý çekeceðiz."

Yeni projeler geliyor
Demir Ýnþaat olarak sektörde 30 yýlý aþkýn bir süreden bu yana faaliyet gösterdiklerini, uzun yýllardan bu yana elde ettikleri tecrübelerini nitelikli projeler üreterek ortaya koyduklarýný belirten Hamit Demir, "þu an Demir La Vida ve Demir Romance'ýn satýþlarý tüm hýzýyla devam ediyor. Demir Romance Ýstanbul Avrupa Yakasý'nýn ilk akýllý ev projesi olarak büyük bir fark yaratmýþtý. Aðustos ayýnda bu projemizi teslim etmeyi hedefliyoruz. Demir La Vida ise Büyükçekmece'de sahip olduðu eþsiz konum ve sosyal yaþam alanlarý ile yurtdýþý satýþta gurur kaynaðýmýz olmaya devam ediyor. þu ana kadar yüzde 60 oranýnda yurtdýþý satýþýn gerçekleþtiði proje, Ortadoðu'nun en çok tercih edilen projesi olarak ön plana çýkmaya devam ediyor. Ayrýca 2015 yýlýnda baþta Ýzmir olmak üzere farklý projelerle müþterilerimizin karþýsýna çýkmaya devam edeceðiz." dedi.

Yorumlar

Top