TÜRKÝYE'NÝN BÜYÜYEN LOJÝSTÝK ÜSSÜ: GEBZE

TÜRKÝYE'NÝN BÜYÜYEN LOJÝSTÝK ÜSSÜ: GEBZE

Lojistikte en çok tercih edilen bölgeler arasýnda yer alan Gebze, Ýstanbul'a yakýn olmasý, ulaþým kolaylýðý sunmasý ve organize sanayi bölgelerini bünyesinde barýndýrmasý nedeniyle öne çýkýyor. Türkiye'nin büyüyen lojistik üssü Gebze'de büyük ölçekli ve modern lojistik merkezlere olan ihtiyacýn daha da artmasý bekleniyor.

Ofis geliþtirme danýþmanlýðý, satýþ ve kiralama konularýnda hizmet veren ve faaliyetlerine endüstriyel gayrimenkul danýþmanlýðýný da ekleyen TNL Gayrimenkul Geliþtirme'nin yönetici ortaklarýndan Gökhan Civan, Türkiye'nin büyüyen lojistik üssünün Gebze olduðunu söylüyor. Gebze bölgesini deðerlendiren Gökhan Civan, "Ýstanbul ve Kocaeli Ticaret Odalarýnýn verilerine göre Ýstanbul'da 8 ve Kocaeli'nde 13 olmak üzere toplam 21 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. En fazla sanayi bölgesine sahip olan merkezler Tuzla, Gebze, þekerpýnar, Çayýrova, Tavþanlý ve Dilovasý çevresinde konuþlanmýþ durumda.  Sanayi Bakanlýðý'na göre bu çevrede ve Doðu Marmara'da bulunan toplam 16 adet organize sanayi bölgesi ve 6 adet çeþitli sanayi yapýlanmalarýnýn sayýsýnýn artýrýlmayacaðý, bunlarýn çevresinde organize olmuþ lojistik merkezlerin sayýlarýnýn ve kapasitelerinin önümüzdeki yýllarda hýzla arttýrýlacaðý anlaþýlmaktadýr" diyor.

Dilovasý limanýnýn önemi

Gebze, þekerpýnar, Çayýrova, Tavþanlý ve Dilovasý bölgesinin ana otoyol ve köprülerin kesiþme noktasý olduðunu belirten Civan, bu durumun bölgenin çok büyük ölçekli ve modern lojistik merkezlere olan ihtiyacýný daha da artýracaðýný ifade ediyor. Civan, "Bu noktada Dilovasý limanýnýn uluslararasý önemini belirtmekte yarar var. 39 metre derinliði ile Marmara ve bölge ülkelerin limanlarý arasýnda bir anda ön sýralara çýkacak Dilovasý limaný, birçok yurtdýþý limanýn yükünü Türkiye'ye çekmeye aday konumda. Bu da Gebze bölgesine yapýlacak yatýrýmlar için oldukça kritik bir parametredir" diye konuþuyor.

Bölgede konut ihtiyacý hýzla artýyor
Ýlgili Bakanlýklar ile Sanayi ve Ticaret odalarýnýn yaptýrdýklarý projeksiyonlara göre günümüzde 800 bin nüfusa sahip bu bölgede önümüzdeki 20 yýl içinde 2,4 milyonluk bir nüfusun yaþayacaðýný söyleyen Civan, " Kimi çalýþmalar bu rakamýn 4 milyonu bulacaðýný iddia etmekte. Bu hýzda büyüyen bir bölgede uydu kent ölçeðinde konut projeleri geliþtirilmesi kaçýnýlmaz görünüyor. Büyümeyi öngören Çevre ve þehircilik Bakanlýðýna baðlý TOKÝ de zaten bu bölgede birçok projeyi yürütmekte ve bazýlarýný da teslim etmiþ bulunmakta" diyor.

"Yeni yatýrýmlar yapýlmalý"
Vizyon, global ekonomiye yön veren ülkeler ve þirketlerin Türkiye ile ilgili beklentileriyle bire bir örtüþmekte olduðunu belirten Civan, þunlarý söylüyor: "Teknoloji ve sanayide batýlý normlarda AR-GE yatýrýmlarýnýn yapýlmadýðý ve devlet desteðinin de yetersiz kaldýðý ülkemize biçilen rol, daha çok servis sektörü bazlý bir yapýlanma ve bunun çerçevesinde büyümeye odaklý bir stratejiyi beraberinde getiriyor. Geçmiþ 20 yýllýk döneme baktýðýmýzda turizm, finans, lojistik ve diðer hizmetler sektörlerinde ortalamanýn üzerinde büyüme oranlarýna þahit oluyoruz. Sonuç olarak orta vadede baktýðýmýzda lojistik merkezlere ve bunlara hizmet saðlayan yan sanayi ve servis sektörlerine yeni yatýrýmlar yapýlmasý, mevcutlarýn ise kapasitelerini hýzla artýrmasý gerekiyor. Bölgede bazý profesyonel kuruluþlar, uygun lokasyonlarý bizim gibi gayrimenkul geliþtirme þirketleriyle iþbirliði halinde belirleyip lojistik merkezler tesis etmekte ve büyük sanayi kuruluþlarý ve 3PL lojistik þirketlerine sunmaktalar. Lojistik yatýrýmlara örnek olarak A sýnýf özelliklere sahip modern depolar,  bunlarý dizayn eden mimar ve mühendislik þirketleri, bu merkezlere servis saðlayan yan sanayi kollarý, raf sistemleri üreten þirketler ve depo otomasyon yazýlýmý ile uðraþan teknoloji þirketlerinden bahsedebiliriz."  


Yorumlar

Top