TÜRKÝYE'NÝN TURÝZMDE SUNDUðU FIRSATLAR

TÜRKÝYE'NÝN TURÝZMDE SUNDUðU FIRSATLAR

Türkiye ve Komþu Ülkeler Otel Yatýrým Konferansý (CATHÝC), turizm sektörünün profesyonellerini dördüncü kez bir araya getirdi. Konferansta; turizmde küresel bir oyuncu haline gelen Türkiye'nin gerek otel yatýrýmcýlarý gerekse geliþtiriciler için büyük bir potansiyel sunduðuna iþaret edildi.

Türkiye ve Komþu Ülkeler Otel Yatýrým Konferansý (CATHIC) 9-10 Haziran tarihlerinde Hilton Ýstanbul Bomonti Hotel'de düzenlendi. Otel yatýrýmcýlarý için bu yýl Ýstanbul'da dördüncüsü düzenlenen etkinlik, baþladýðýndan bu yana dünyanýn farklý ülkelerinden katýlýmcýlarý bir araya getirirken yeni iþ ortaklýklarýný teþvik etti. Türkiye temsilciliðini Alkaþ'ýn yaptýðý CATHIC'de, bölgesel ve uluslararasý yatýrýmcýlar, operatörler ve hükümet yetkilileri piyasadaki en son trendleri, fýrsatlarý ve zorluklarý görüþmek üzere bir araya geldi ve görüþmeler 70'in üzerinde sektör kýdemlisinden oluþan bir konuþmacý kadrosu tarafýndan yönetildi. CATHIC'de Türkiye'nin filizlenen turizm sektöründe büyümek ve geliþmek için sermaye saðlama stratejileri de derinliðine ele alýndý.

"Ýstanbul'un 35 tane daha 5 yýldýzlý otele ihtiyacý var"
CATHIC konferansýnda düzenlenen  "Türkiye'de Turizm Altyapýsýnýn Geleceði" konulu konferansta konuþan Turizm Yatýrýmcýlarý Derneði (TYD) Baþkaný ve Atlas Jet Yönetim Kurulu Baþkaný Murat Ersoy,  Ýstanbul'un hala 35 tane 5 yýldýzlý otele ihtiyacý olduðunu  belirtti ve uluslararasý zincir markalarla iþbirliði yapýlmasýný tavsiye etti. Ýstanbul'da yatak kapasitesinin artmasý gerektiðini de ifade eden Murat Ersoy, bu durumda havayollarýnýn da daha cesaretli olarak operasyonlarýný yoðunlaþtýrabileceðini belirtti. Ersoy,  "Bu konuda hiçbir çekince olmamasý gerekiyor. Turistin çok rahat edebileceði turizm bölgelerinin yaratýlmasý gerekiyor. Metropollerdeki en büyük sorun güvenlik. Kentsel dönüþümün hýzlandýrýlýp, güvenli alanlarýn arttýrýlmasý gerekiyor. Turistin çok rahat hareket edebileceði, turistin göçmenler tarafýndan rahatsýz edilmediði güvenli turizm alanlarý saðlanabilirse, yeni turizm alanlarý açýlýrsa biz uçmaya hazýrýz" diye konuþtu.

THY 3. Havalimaný ile Sydney'e uçmayý planlýyor
Türk Hava Yollarý Satýþ ve Pazarlama Baþkan Yardýmcýsý Fatih Cigal ise konferansta yaptýðý konuþmada, 2014'ün ilk çeyreðinde yüzde 16'lýk bir büyüme gösterdiklerini söyledi. Fatih Cigal, "Bugün birçok noktaya operasyonlarýmýzý gerçekleþtiriyoruz. Uçmadýðýmýz tek kýta Avustralya kaldý. Bu kýta sürekli radarýmýzda. Kanguru Rood en zor pazarlardan biri. Aktarmasýz uçuþ ne yazýk ki yok. Uçak alt yapýsý buna izin vermiyor. 3. Havalimaný ile Sydney'e aktarmasýz uçuþlar gerçekleþecek. Fýrsatlarý sürekli deðerlendiriyoruz. Son 10 yýlda agresif büyüme rakamlarý yakaladýk. 2023 yýlýna kadar çift haneli büyüme rakamlarýný korumaya çalýþacaðýz" dedi.

"Türkiye küresel bir oyuncu"

Konferansa katýlan Kültür ve Turizm Bakanlýðý Müsteþarý Özgür Özaslan ise turizmin dünya ekonomisinin yaklaþýk yüzde 10'unu oluþturan dev bir endüstri olduðunu ve yaklaþýk 60 yýldýr geliþme gösterdiðini belirtti. Özgür Özaslan, "2618 sayýlý Turizm Teþvik Kanunu'nda yapýlan düzenlemeler ile bir geliþme kaydedilmiþ ve Türkiye artýk bir küresel oyuncu haline gelmiþtir. Turizm yatýrýmlarýnýn odak noktasýnda yer almaktadýr. Ýhracat gelirimizin beþte birini oluþturarak, ödemeler dengesinde önemli bir rol oynamaktadýr. 30 yýl önce çýkan yasanýn bugünkü haliyle deðerlendirilmesi gerekir. Kamunun ev ödevini yapmasý ve bu kanunlarýn revize edilmesi gerekiyor. Türkiye'nin teþvik yasasý 2023 hedeflerine ulaþacak þekilde düzenlenmelidir" dedi.

"Anadolu'da bir dinamizm var"

Özaslan, konuþmasýna þöyle devam etti: "Biz Türkiye olarak baþarý hikayesini pazar çeþitliliði oluþturarak saðladýk. Kýyý turizmin baþarýlý olmasýnda her þey dahilin baþarýlý þekilde uygulanmasý etkili oldu. Tabii bunun da geliþtirilmesi gerekiyor. Turizm sektörü açýsýndan maddi yatýrýmlarýn yüzde 50'si Antalya ve Ýstanbul'a yönelmiþ durumda. Yatýrýmcýlar bu bölgeleri tercih ediyor. Turizm türlerine ve bölgelerine göre teþvik uygulamasý yapmak durumundayýz. Arzu edilir bir potansiyel oluþturamadýk. Elde edilen cironun yüzde 70'i Ýstanbul, Antalya ve Muðla'da. Turizm ekonomideki etkinliði ve katsayýsý en yüksek ikinci ülke Ýtalya'dan sonra Türkiye. En fazla istihdam yaratan 2'inci sektör konumunda. 61 vilayette yatýrýmý olan bir sektör. Anadolu'da bir dinamizm var. Yatýrým teþvik belgelerinin bu bölgelerde artýþ gösterdiðini görüyoruz. Zeugma Müzesi'nin hemen yanýndaki illerde 2 yeni mozaik müzesi devreye girecek. Belki dünyada olmayan bir mozaik müze destinasyonu oluþturuyoruz. þehir otellerinin hizmet verebilecek kalitede olmasý gerekiyor."

"Doða ile barýþýk bütün yatýrýmcýlarýn yanýndayýz"

CATHIC'de "Geliþimde devletlerin rolü" baþlýklý panelde konuþan Bodrum Belediye Baþkaný Mehmet Kocadon, Bodrum'da turizm tahsislerinin yatýrýmcý ile yerel halký karþý karþýya getirdiðini söyledi. Mehmet Kocadon,  "15-20 yýl önce tahsis yapýlýp hala baþlamayan otel projeleri var " dedi. Bodrum'un bugüne kadar kendi öz sermayesi ile oteller yaptýðýný, devlet teþvikinin çok az olduðunu belirten Kocadon, "Tahsisler yapýlýrken yerli halkýn görüþü alýnmadý. 15-20 yýl önce tahsis yapýlýp hala baþlamayan otel projeleri var. Burada yatýrýmcýnýn fazla suçu yok. Ýdare kaynaklý sýkýntýlar var. Tahsisli bir yere bakýyorsunuz, ya  foklarýn yavrulama  yeri ya da çevreye duyarlý bir nokta oluyor. O zaman da yatýrýmcý ile yerel halk karþý karþýya geliyor. Ýmar konusunda yetki kargaþasýndan kaynaklý sorunlar yaþanýyor. Bu tahsisler yapýlýrken gelip araþtýrma yapýlsýn. Doða ile barýþýk bütün yatýrýmcýlarýn yanýndayýz" dedi.

"Yabancýlara satýlan konutlar otellerin en büyük rakibi''

Konferansta konuþan Extensa Ýstanbul Emlak Yatýrým Genel Müdürü Özlem Gökçe ise konut sektöründeki geliþmenin otelciliði tehdit ettiðini belirtti. Özlem Gökçe, devletin bu konuya dair düzenleme yapmasý gerektiðini kaydetti. 2012 yýlýnda mütekabiliyet yasasýnda bir deðiþiklik yapýlarak 182 ülke vatandaþýna gayrimenkul satýþýnýn önünün açýldýðýný belirten Gökçe, "Özellikle Ortadoðu ülke vatandaþlarýna ciddi konut satýþlarý yapýldý. Ancak yabancýlar bu konutlarda yaþamýyorlar. Ya kiraya verecekler, ya da boþ duracak. Bir süre sonra bu konutlarda kýsa dönemli kiralama segmenti oluþtu. Bunun dile getirilmesi lazým. Otellerin rakipleri diðer oteller deðil, bu konutlar rakip olmaya baþladý. Bu konuda devletin bir irade göstermesi, kendi haline býrakýlmamasý gerekiyor" dedi.

"Bütün hadise malýnýzý daha deðerli satmak"

CATHIC'de "Finans Forumu" baþlýklý oturumda konuþan Denizbank CEO'su Hakan Ateþ de sektörle ilgili önemli açýklamalarda bulundu. Hakan Ateþ  "Türkiye turist baþýna bin 500 dolar kazanabilseydi cari açýk yüzde 4.1'e düþecekti. Turizmi daha çekici hale getirmek lazým. Örneðin golf üst düzey segment bir turizm ürünü. Yine saðlýk turizmi oldukça önemli. Yüzde 38 büyüme ile 270 bin saðlýk turisti çekebilmiþiz. Bu konuda daha baþka çalýþmalar yapýlabilir. Kongre turizminde Ýstanbul 300'ün üzeri katýlýmlarda dünyada ilk sýrada. 2023 yýlýnda yatak kapasitesi yüzde 7 büyüme ile 1 milyon 500 binlere ulaþabilir. Turist sayýsý 63 milyona, kiþi baþý harcama bin 300 dolar ve toplam gelir 63 milyar dolara çýkartýlabilir. Bütün hadise malýnýzý daha deðerli satmak. Ülkedeki oda satýþlarý fiyatý dünyanýn belli bölgelerinin altýnda. Ne kadar nakit akýmý saðlayacaksak o kadar deðerleme oluyor. Tur operatörüyle, hava yollarý ve tüm alt yapýyla turiste üst düzey hizmeti kabul ettirmek fiyatý yukarýya çekecektir" dedi.

Yorumlar

Top