KENT MERKEZLERÝNÝ DÖNÜþTÜRME FORMÜLÜ: TAPU TAKASI

KENT MERKEZLERÝNÝ DÖNÜþTÜRME FORMÜLÜ: TAPU TAKASI

Türkiye'nin zaruri ihtiyacý olan kent merkezlerinde dönüþümün, devlet eliyle, kat yüksekliklerini koruyarak ve yerinde dönüþüm olarak yapýlmasý gündemde. Uzmanlar ise, "Bu formül özel sektör devrede olursa ve tapu takasý gerçekleþirse saðlýklý iþler" uyarýsýnda bulunuyor. Ýmpo Ýmar Kurucusu Hüseyin Oflaz, bu yöntemle kent merkezlerinin deðerinin bir kat daha artacaðýný da belirtiyor.

Marmara Depremi'nin üzerinden 15 yýl geçmesine raðmen hala Türkiye'de 14 milyon, Ýstanbul'da ise 2 milyon konut doðal afetlere karþý güçlendirilmek için yýkýlýp yeniden yapýlmayý bekliyor. Bugüne kadar pek çok bölgede kentsel dönüþüm adý altýnda proje gerçekleþtirilmiþ olmakla birlikte söz konusu projelerin konut sayýsý ve alan büyüklüðü olarak ihtiyacý karþýlamaktan uzak olmasý, kentsel dönüþüm politikalarýnýn yeniden gözden geçirilmesini gerekli kýlýyor. Özellikle kent merkezlerinin dönüþümünde yüksekliðin korunmasý gibi kimi sorunlarýn da aþýlmasý gerekiyor. Kentsel dönüþüm politikalarýnýn yenilenmesi sürecinde dönüþümün devlet eliyle, kat yükseklikleri korunarak, yerinde dönüþüm olarak yapýlmasý gündemde. Ancak uzmanlar, bu formülün özel sektörün devreye girmesi ve tapu takasý-transferi gerçekleþtirilmesiyle saðlýklý iþleyebileceði uyarýsýnda bulunuyor.

Kent merkezlerinin deðeri iki kat artar

Türkiye'de halen kentsel dönüþüm projelerinin yüzde 30'unu gerçekleþtirmekte olan Ýmpo Ýmar Kurucusu Hüseyin Oflaz, özellikle Ýstanbul'da mevcut imar yoðunluklarýndan dolayý böyle bir formülün hayata geçmesinin zor olacaðýný belirtiyor. Hüseyin Oflaz, konuyla ilgili þu yorumda bulunuyor: " Merkezde 5-6 katlý, bitiþik nizam binalarýn olduðu yerlerde 4-5 emsal yoðunluðu ile yerinde dönüþümü gerçekleþtirmek zor. Buralarda fiziki ve ekonomik olarak ömrünü dolduran binalarý yýkarak dönüþümü baþarmak istiyorsak, kentin çeperlerinde transfer noktalarý oluþturulmasý gerekiyor. Böylece devlet ya da özel sektör, dönüþüm bölgesinde yaþayanlardan tapusunu verenlere yaþamaya hazýr haldeki transfer noktalarýndaki projelerden tapu vermeli. Yeni evini ayný yerden isteyenlere ise deðer artýþ yöntemine göre farkýný ödemeleri kaydýyla dönüþüm bölgesinden ev verilmeli. Çünkü dönüþüm gerçekleþtiðinde daha saðlýklý, güvenli, sosyal donatýlarý olan bir yer haline gelerek gayrimenkul deðeri de yükselecek. þu anda kent merkezinde metrekaresi 2 bin lira olan yerlerin deðeri dönüþüm sonrasý 4-5 bin lira seviyesine çýkacak."

"Kayabaþý transfer merkezi olacaktý"

Türk insanýnýn dokunduðu ve gördüðüne inandýðýný, bu nedenle dönüþüme ikna edilebilmeleri için onlara eski konutlarýný verdiklerinde alacaklarý konutun gösterilmesinin yerinde olacaðýný anlatan Oflaz, Kayabaþý bölgesinin baþlangýçta standardý yüksek sosyal konutlardan oluþan böyle bir transfer merkezi olarak planlandýðýný söylüyor. Oflaz, ancak sonradan farklý kaygýlar ve hasýlat paylaþýmý modeli nedeniyle baþlangýçtaki plana uyulamadýðýný belirtiyor.

"Asýl hazine garantisi kentsel dönüþüme verilmeli"

Boþ alanlara bina yapmanýn dönüþüm olmadýðýnýn altýný çizen Hüseyin Oflaz, gerçek bir kentsel dönüþüm gerçekleþtirmek için özel sektörü bu alana çekmenin ve bunun için de özel sektöre hazine garantisi verilmesinin gerektiðini ifade ediyor. Oflaz, þunlarý söylüyor: "Dönüþüm derken eskimiþ, yýkýlacak, ekonomik ve fiziki ömrünü tamamlamýþ binalarý alýp yenilemekten bahsetmeliyiz.  Ancak bunu yaparken de sadece devlet eliyle gerçekleþtirelim derseniz hem devlet bu iþe yetiþemez, hem de özel sektör biter. TOKÝ bugüne kadar ancak 500 bin konut yapabilmiþ, oysa Ýstanbul'un yýllýk konut açýðý 500 bin adet. Dolayýsýyla ekonominin lokomotifi olan bu iþe özel sektörü çekmek, bunun için de teþvikler vermek gerekir. Emsal artýþý bir teþvik deðil. Zaten sadece emsali artýrarak dönüþüm gerçekleþtiremezsiniz. KDV gibi, malzeme teþviki gibi formüller geliþtirmeliyiz. Bugün çok tartýþýlan hazine garantisini sadece yol ve köprüler için deðil, kentsel dönüþüm için de düþünmeliyiz..."

Yorumlar

Top