ÝNþAAT SEKTÖRÜNDE YENÝ TREND YEþÝL ÇATILAR

ÝNþAAT SEKTÖRÜNDE YENÝ TREND YEþÝL ÇATILAR

Sanayileþme ve kentleþme sonucunda doða hýzla tahrip olurken tüm dünyada yeþile olan ihtiyaç da artýyor. Aþýrý yapýlaþma sonucunda kaybolan yeþil alanlarýn yeniden kazanýlmasýnda ise yeþil çatý sistemleri önemli bir rol oynuyor.

Yeþil çatýlar, sürdürülebilirliðin ana ilke olarak benimsendiði günümüz mimarisinin temel ögelerinden biri olarak kabul görüyor. Avrupa'da çok yaygýn bir uygulama olan yeþil çatýlar, ülkemizde ise inþaat sektörünün yeni trendi olarak dikkat çekiyor. Türkiye pazarýna ilk kez 2003 yýlýnda Onduline Avrasya öncülüðünde giren yeþil çatýlara duyulan ilgi her geçen yýl daha çok artýyor. Yeþil çatýlarýn en sýk kullanýldýðý ülke olan Almanya'nýn sadece Stutgart kentinde 2 milyon metrekarelik yeþil çatý uygulamasýna karþýlýk Türkiye genelindeki 500 bin metrekarelik yeþil çatý uygulamasý alýnmasý gereken çok yol olduðunu gösteriyor.

Yeþil çatýlarýn hýzlý kentleþme sonucunda eko-dengesi bozulan þehirlere yeni bir soluk kattýðýný belirten Onduline Avrasya Sürdürülebilir Büyüme Koordinatörü Ayþe Miray þen, "Yeþil çatýlar Türkiye için yeni bir kavram olsa da geçmiþi Babil'in Asma Bahçeleri'ne kadar dayanýyor. Yapýlaþma sonucu yok edilen yeþil alanlarýn eðimli çatýlar, teras çatýlar ve otopark üzerlerinde yeniden kazanýlmasý hedefi ile geliþtirilen yeþil çatýlar, doðal güzelliðinin yaný sýra bulunduðu ortamýn oksijen miktarýný artýrarak havayý temizliyor. Örneðin Ýstanbul'da kiþi baþýna 1,5 metrekarelik yeþil alan düþtüðü ve þehirlerin yüzde 75'inin asfalt ve beton gibi geçirimsiz yüzeylerle kaplý olduðu göz önünde bulundurulduðunda yeþil çatýlarýn önemi daha çok ortaya çýkýyor" dedi.

Büyük projelerde kullanýlýyor

Sanayi tesislerinden konutlara kadar geniþ bir bina yelpazesinde kullanýlabilen yeþil çatý sistemlerinin Türkiye'de daha çok büyük projelerde tercih edildiðini ifade eden Ayþe Miray þen, "Konutlara hem estetik deðer katan hem de saðlýklý bir yaþam alaný oluþturan yeþil çatýlar, sel baskýnlarý, hava kirliliði, kentlerin aþýrý ýsýnma sorunu gibi iklimsel deðiþikliðe neden olan olaylarýn azaltýlmasýna yardýmcý oluyor. Isý, su ve ses yalýtýmýný da destekleyen yeþil çatýlar ayný zamanda çatýdan drene edilmesi gereken su miktarýnda da yüzde 90'a kadar tasarruf saðlýyor. Tüm bu özellikleri ile Yeþil Bina adayý projelere de katkýda bulunan yeþil çatýlar ülkemizde daha çok bir prestij unsuru olarak görüldüðü için genellikle alýþveriþ merkezleri gibi ticari yapýlarda kullanýlýyor. Ýlk yatýrým maliyeti geleneksel çatýlara göre biraz daha yüksek olsa da getirileri ile aradaki farký amorti eden yeþil çatýlarýn bu açýdan deðerlendirildiðinde sadece büyük projeler için deðil konutlar için de son derece avantajlý bir uygulama olduðu görülüyor" diyerek açýklamalarýna devam etti.

Onduline Avrasya'nýn, "Sistem Ondugreen" markasý ile Türkiye'de bugüne kadar 500 bin metrekarelik yeþil çatý uygulamasý yaparak 200 bin tonluk karbon salýnýmýný önlediðini söyleyen Ayþe Miray þen, "Onduline Avrasya olarak 2003 yýlýnda Alman ZinCo firmasý ile iþbirliði yaparak "Sistem Ondugreen" markasýyla Türkiye'yi ilk defa yeþil çatý sistemiyle buluþturduk. Ýlk yýllarda oldukça küçük bir pazar payýna sahip olan yeþil çatýlar, 2013 yýlýndan bu yana ivme kazandý. 2005 yýlýnda 10 bin metrekarelerde olan yeþil çatý uygulamalarý, 2013 yýlýna gelindiðinde 300 bin metrekareye ulaþtý. 2014 yýlýnda ise 500 bin metrekareye yakýn yeþil çatý uygulamasý yapýldý. Geçtiðimiz yýl 8 milyon Euro olan pazar büyüklüðünün 2015 yýlýnda ise 10 milyon Euro'luk bir satýþ hacmine ulaþacaðý tahmin ediliyor. Türkiye yeþil çatý pazarý Avrupa ile kýyaslandýðýnda epey geride olsa da gerek artan çevre duyarlýlýðý gerekse de kentsel dönüþüm gibi etkenlerle pazarýn çok daha büyüyeceði görülüyor" dedi.     

Türkiye'de yeni yeni tanýnmaya baþlayan yeþil çatý sisteminin Avrupa'da 1970'li yýllardan bu yana yaygýn bir uygulama olduðunu belirten Ayþe Miray þen, "Yeþil çatýlarýn bilinirliðini artýrmak, betonlaþma tehdidi ile karþý karþýya olan þehirler için yeþil çatýlarýn önemini vurgulamak ve yeþil çatý sisteminin profesyonel bir ortamda tartýþýlmasýný saðlamak amacýyla bu yýl dördüncüsü düzenlenecek olan Uluslararasý Yeþil Çatý Kongresi'nin ana sponsorluðunu üstlendik. Sektör açýsýndan son derece faydalý olacaðýný düþündüðümüz kongrede, dünyaca ünlü isimler yeþil çatýlar ile ilgili tüm detaylarý ele alacak. Sektöründe öncü bir marka olarak tüm dünyada yeþil çatýlarla ilgili en kapsamlý etkinlik olma özelliðini taþýyan 4. Uluslararasý Yeþil Çatý Kongresi'ni dönüþümün merkezi olan Ýstanbul'da aðýrlamaktan son derece mutluyuz" diyerek sözlerini bitirdi.

Yorumlar

Top