KONUT SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

KONUT SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Emlak Konut GYO, gayrimenkul sektörü için referans niteliðinde olan ve merakla beklenen araþtýrma raporunu yayýmladý. 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakýþ' raporuna göre Türk inþaat ve konut sektörü büyümeye devam edecek.

Emlak Konut GYO, gayrimenkul sektörü için referans niteliðinde olan ve ilki büyük bir ilgiyle karþýlanan raporun ikincisini yayýmladý. 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakýþ' raporunda, küresel ve Türkiye ekonomisi ile ilgili geliþmeler, sektöre iliþkin eðilimler, Türkiye'de ve dünyada konut fiyatlarýnýn etkileri, ayrýntýlý grafiklerle ve sayýsal verilerle deðerlendirildi.

2014 yýlý üçüncü çeyreðinde yayýnlanan ve büyük bir ilgi ile karþýlanan 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakýþ' raporuna gelen talepler doðrultusunda çeyrek dönemler itibari ile hazýrlanýp kamuoyu ile paylaþýlmaya devam edilecek. Ýlk rapor, ayný zamanda Wealth and Finance International tarafýndan, "Türkiye'nin En Ýyi Yönetim Danýþmanlýðý" dalýnda, Finance Awards 2014 ödülüne de layýk görüldü. Emlak Konut GYO, bu rapor ile sektöre de ýþýk tutmayý ve daha doðru bilgiye ulaþýlmasýnda lider bir kurum olmanýn gereðini yerine getirmeyi hedefliyor.

Varlýk fiyatlarý ekonominin en çok tartýþýlan konusu
Raporda dünya ekonomisinde yaþanan geliþmelerin yaný sýra bu geliþmelerin Tük ekonomisine etkileri de incelendi. Raporda konuyla ilgili þu bilgiler vurgulandý: "Türk ekonomisi olasý dýþ dalgalanmalardan kendisini korumak için 2013 yýlýndan baþlayarak önlemler almaya baþladý. Bu önlemler sayesinde cari açýk ve döviz kýrýlganlýðý önlenmeye çalýþýldý. Zamanýnda alýnan önlemlerin varlýk fiyatlarý özellikle de konut üzerine de pozitif etkileri oldu. 2014 yýlý son çeyreðinde ise küresel ekonomide emtia fiyatlarý ile ilgili önemli geliþmeler yaþandý. Küresel olarak büyük önem taþýyan ana enerji ve üretim girdisi olan petrol- doðal gaz fiyatlarýnda sert gerilemeler görüldü. Bu durum petrol ihraç eden Rusya, Venezuela gibi ülkelerde önemli bir gelir kaybýna yol açtý. Türk ekonomisi net enerji ithalatçýsý bu fiyat düþüþünden yaklaþýk 5 Milyar Dolarlýk bir fon kazandý. Ancak emtia fiyatlarýndaki bu düþüþün uluslararasý fon hareketleri ile varlýk fiyatlarýna negatif etkileri olabileceði unutulmamalýdýr.

Varlýk fiyatlarý ekonominin en çok tartýþýlan konularýndan olmuþtur. Bir pozitif bilim teorisi gibi tek bir çözümü de bulunmamaktadýr. Her varlýk için her zaman geçerli bir teorik fiyat bulunmasý da mümkün olmamaktadýr. Konut fiyatlarýnda ki geliþmelerde buna en güzel örneklerden birisidir."

Türk Konut piyasasýnda "balon" yoktur
Araþtýrma raporunda, Türkiye genelinde yaþanan fiyat artýþlarýnýn balon oluþturmaktan uzak olduðu ve artýþýn özel durumlardan kaynaklandýðý ifade edildi. Raporda, konuyla ilgili þu deðerlendirmeler yer aldý: "Bir önceki raporumuzda da incelediðimiz üzere Türk Konut piyasasýnda "balon" yoktur. Son verilere göre fiyat artýþý makul bir eðilimde devam etmekte olup hesaplamalarda balonlaþma ihtimali olan tek bir yöreye rastlanmýþtýr. Söz konusu Gaziantep-Kilis-Adýyaman yöremizde de fiyat artýþlarý reel anlamda yüzde 53,9'luk bir düzeydedir. Gaziantep-Kilis-Adýyaman bölgesindeki fiyat artýþýnýn temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoðun talebi olarak gösterilebilir. Dolayýsýyla fiyat atýþý özel bir durumdan kaynaklanmakta olup bölgeseldir. Öte yandan reel olarak konut fiyatlarýnýn azaldýðý bölgelerimizde mevcuttur. Örneðin, Ocak 2010-Kasým 2014 arasý Artvin, Giresun, Gümüþhane, Ordu, Trabzon bölgesinde fiyatlar ortalama yüzde -3,93'e gerilemiþtir. Benzer bir durum Van, Bitlis, Hakkari bölgesi içinde geçerli olup fiyatlar bu yöremizde yüzde -5,02 gerilemiþtir. Fiyatýn düþmesine neden olan faktörler ise demografik etmenler, göç, yabancý yatýrým azlýðý, gelir etkisi gibi ifade edilebilir."

Türkiye'de konut arzý ile talebin yavaþ yavaþ daha stabil bir hal almaya baþlandýðýnýn belirtildiði raporda, yýllýk ortalama 1 milyon adet konutun el deðiþtirmekte olup yýllýk 600 bin adet konut ihtiyacýnýn sürmekte olduðu da ifade edildi.

Orta üst ve lüks segment talebi orta alt segmente göre yavaþlýyor
Raporda, Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacýnýn oldukça yoðun olarak sürdüðü vurgulandý. 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakýþ' raporunda, konuyla ilgili þu ifadeler yer aldý: "Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacý oldukça yoðun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre biraz yavaþlamakta olduðu söylenebilir. Türk inþaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir. Ekonomik geliþmeler göz önüne alýndýðýnda ve dünya ile kýyaslandýðýnda sektörün daha çok potansiyel içerdiði görülecektir. Ancak fiyatlar konusunda zaman zaman yaþanabilecek dalgalanmalar çöküþ veya balon olarak adlandýrýlmamalýdýr. Hangi tip varlýk olursa olsun ne daima fiyatý artacak ne de daima düþecektir. Gerek ülkemiz ile ilgili gerekse sektörle ilgili istikrar ve dinamik yapý devam ettikçe orta vadede eðilim büyüme yolunda olacaktýr.

2013 yýlý sonu ile baþlayan konut talebi zayýflýðý (faiz, kur artýþý, seçimler ve dýþ deðiþimlerden kaynaklý)  bir önceki raporda da öngörüldüðü gibi, 2014 Aðustos ayýndan itibaren yerini oldukça güçlü bir talebe býrakarak 2013 yýlý toplamýný yakalayacak bir trend oluþturdu. Ocak-Kasým 2014 arasý, Türkiye'de günde 3 binin üzerinde, saatte 130, dakikada ise 2'in üzerinde konut el deðiþtirdi.
Deutsche Bank Mayýs 2014'de, küresel konut fiyatlarýný ve bunlarla ilgili trendleri incelediði raporunda, Tük konut sektöründe balon olup olmadýðýna yönelik olarak;  incelenen ülkelerde kiþi baþýna düþen oda sayýsý baz alýnarak yapýlan deðerlendirmede Kanada kiþi baþýna düþen 2,6 oda sayýsý ile en faza balon riski barýndýran ülke konumundayken, Türkiye kiþi baþýna düþen 0,8 oda ile "en risksiz ülke" olarak görülmektedir."

Gayrimenkul ve özelinde konut sektörünü etkileyen unsurlar bu dönem itibari ile þöyle özetlenebilir.
?òArtan yabancý yatýrýmcý ilgisi
?ò2013 son çeyreði ile 2014 ilk yarýsý beklemeye geçiþ talebini erteleyen yatýrýmcýnýn 2014 üçüncü çeyreðinde konut talebini artýrmasý
?òTürkiye'nin yakýn ve içinde bulunduðu coðrafyada ekonomik hikayesini sürdürüyor olmasý
?òFaizlerin düþmesine baðlý olarak konut kredilerine olan talebin yükselmesi
?òÝstanbul'un marka þehir olarak dünyanýn dört bir yanýndan yatýrýmcý ilgi görmesi
?òAlt yapý projelerinin cazibe merkezi ve ilgi yaratmasý
?òUlaþým araç ve olanaklarýnýn giderek artmasý sonucu büyük þehir çevrelerinin geniþlemesi ve hinterlandýnýn büyümesi
?òKentsel dönüþümün ve buna baðlý düzenlemelerin hayata geçirilmeye devam etmesi
?òSektörle doðrudan ilgili iþletmelerin daha profesyonel yönetilmelerinin verdiði avantajlar
?òKöyden kente devam eden göç
?òGenç bir nüfus yapýsýna sahip olmanýn getirdiði doðal talep
?ò2001 krizinden sonra oldukça hýzlý büyüyen kiþi baþýna düþen gelir ve finansal kolaylýklar

Sonuç olarak, 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakýþ' raporunda, Türk konut sektörünün, ekonomik büyümede lokomotif sektör olmaya devam edeceði, konut sektöründe 'balon' olmadýðý ve varlýk fiyatlarýný etkileyen birçok unsurun var olduðu saptandý.

Onuncu Kalkýnma Planý
Raporda ayrýca Baþbakanýmýz tarafýndan Türk ekonomisinin yeni rotasýný çizen Onuncu Kalkýnma Planý (2014-2018) Öncelikli Dönüþüm Program'larýnýn 2. Paketine göre emlak sektörünü etkileyecek kararlarýn açýklandýðý bilgisine de yer verildi.

Raporda, sonuç olarak Onuncu Kalkýnma Planý ile ilgili þu deðerlendirilmede bulunuldu: "Onuncu Kalkýnma Planýnýn temel amacý uluslararasý deðer zinciri hiyerarþisinde üst basamaklara çýkmýþ, yüksek gelir grubu ülkeler arasýna girmiþ ve mutlak yoksulluk sorununu çözmüþ bir ülke konumuna gelmek olduðundan, planýn baþarý ile uygulanmasý halkýmýzýn refahýný önemli ölçüde artýracaktýr. Artan refahýnda konut talebini olumlu etkilemesi doðal bir sonuçtur."



Yorumlar

Top