BARIþ AYDIN: BAþKENT YATIRIMLARDAN DAHA FAZLA PAY ALMALI

BARIþ AYDIN: BAþKENT YATIRIMLARDAN DAHA FAZLA PAY ALMALI

ASÝAD Baþkaný Barýþ Aydýn, son yýllarda iç göçün hýzlandýðý Baþkent Ankara'nýn nüfusu ve ekonomik potansiyeline göre düþük kalan yatýrýmlardaki payýnýn artmasý gerektiðini bildirdi.

Barýþ Aydýn yaptýðý açýklamada, 2014 itibariyle 5 milyon 150 bin 72 kiþi ile Türkiye nüfusunun yaklaþýk yüzde 7'sini barýndýran Ankara'nýn 2013'ten 2014'e bir yýlda net 40 bin 9 kiþi ile en fazla net göç alan il olduðunu belirtti. Buna karþýlýk Ankara'nýn yatýrýmlardan aldýðý payýn nüfusu ve ekonomik potansiyeli ile orantýlý olmadýðýný vurgulayan Aydýn, son on yýlda Türkiye genelinde düzenlenen 34 bin 231 yatýrým teþvik belgesinden sadece 1.479'unun Ankara'ya yönelik olduðuna iþaret etti. Aydýn, 2005-2014 döneminde düzenlenen teþvik belgeleri kapsamýndaki toplam 426 milyar liralýk yatýrýmdan Ýstanbul yüzde 14, Kocaeli yüzde 6, Ýzmir ve Bursa yüzde 5 pay alýrken, Ankara'nýn payýnýn 17.7 milyar lira ile yüzde 4 dolayýnda kaldýðýna dikkat çekti. Son on yýldaki teþvikli yatýrýmlar kapsamýnda 1.3 milyon kiþilik istihdam öngörüldüðünü belirten Aydýn, Ankara'nýn 65 bin kiþi ile bundan sadece yüzde 5 dolayýnda bir pay alabildiðini ifade etti.

Barýþ Aydýn, Ankara'ya yönelik yatýrým eðiliminin, ekonomideki olumsuzluklara karþý daha duyarlý olduðu, bu nedenle yatýrým tutarýnýn yýllara göre istikrarsýz bir seyir izlediðini de belirtti. Teþvik belgeleri kapsamýnda Ankara'da gerçekleþtirilecek yatýrýmlarýn 2005 yýlýnda 1 milyar lirayý aþan hacminin, 2009 krizinde 500 milyon liraya kadar gerilediðine iþaret eden Aydýn, 2013'te 5 milyar lirayý aþan tutarýn 2014'te 4 milyarýn altýna indiðine dikkat çekti.

Aydýn, son on yýlda ülke geneli için düzenlenen teþvik belgeleri kapsamýnda Ankara'nýn aldýðý payýn özellikle enerji yatýrýmlarýnda yüzde 0.5'le son derece düþük kaldýðýna iþaret etti. Bu dönemde Ankara'nýn tarým yatýrýmlarýndan sadece yüzde 3 pay alabildiðini belirten Aydýn, ekonomiye en fazla katma deðer ve istihdam yaratan imalat sanayii yatýrýmlarýndan Ýl'in aldýðý payýn da yüzde 3.9'la yetersiz kaldýðýný vurguladý. Aydýn, on yýlda ülke genelindeki hizmetler sektörü yatýrýmlarýndan yüzde 6.1 pay alan Ankara'nýn toplam madencilik yatýrýmlarýnýn ise yüzde 14.5'ini aldýðýna dikkat çekti.

"Teþvikte pozitif ayrýmcýlýk uygulanabilir"

Ankara, sosyoekonomik geliþmiþlik düzeyine göre 81 ilin 6 bölgeye ayrýldýðý teþvik sisteminde, Eskiþehir, Ýstanbul, Ýzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya ve Muðla ile birlikte en geliþmiþ 8 ili kapsayan 1. Bölge içinde deðerlendiriliyor. Bölgeler arasý geliþmiþlik farklarýný azaltmaya yönelik olarak yatýrýmlarý geri kalmýþ bölgelere kaydýrmak amacýyla,  en geliþmiþ 1. Bölgeden en geri kalmýþ 15 ili kapsayan 6. Bölgeye giderek artan oranda teþvik unsurlarý saðlanýyor. Buna göre Ankara, yatýrýmcýlarýn teþviklerden en az oranda yararlandýðý en geliþmiþ iller kapsamýnda yer alýyor.

Aydýn; "Son dönemdeki hýzlý sanayileþme hamlesine raðmen Ankara'nýn yatýrýmlardan aldýðý pay, potansiyelinin hala altýndadýr. Ankara Türkiye'nin kalbidir, idari baþkentidir, nüfus bakýmýndan en büyük ikinci ilidir, hýzla da göç almaktadýr. Bu nedenle Ankara'ya teþviklerde pozitif ayrýmcýlýk uygulanabilir" dedi.

"Anakar teknoloji üretiminde 1 numara olabilir"

Ankara'nýn sanayileþme sürecinin kamu yatýrýmlarý ile baþladýðýný ancak ilerleyen dönemlerde devreye giren özel sektör yatýrýmlarýnýn asýl kalkýnma hamlesini baþlattýðýný belirten Aydýn,  þöyle dedi: "Ýstanbul, Kocaeli, Bursa, Ýzmir gibi devlet tarafýndan pozitif ayrýmcýlýkla sanayileþmesi saðlanan illere göre Ankara sanayileþme yarýþýna geç girmiþtir. Buna raðmen Ankara, son yýllarda özel sektör eliyle gerçekleþtirdiði sanayileþme hamlesi ile memur kenti imajýndan hýzla sýyrýlmýþ, sanayi üretimi ile de Türkiye ekonomisinde söz sahibi haline gelmiþtir. Ankara'daki 12 organize sanayi bölgesi bunun somut bir göstergesidir. Ankara; baþkent oluþu, coðrafi konumu, ana ulaþým hatlarýnýn üzerinde yer almasý, bürokrasiye yakýnlýðý, güvenli olmasý, genç nüfusu, üniversite birikimi ve genel ekonomik potansiyeli ile yatýrýmlar için son derece caziptir. 21 üniversitenin bulunduðu Ankara'da son yýllarda sayýlarý çoðalan teknokentler ve Ar-Ge merkezleri sanayileþme ve kalkýnmaya ivme kazandýracaktýr. Ankara yapýlacak yeni yatýrýmlarla teknoloji üretiminde de Türkiye'de 1 numara olabilir. Ankara, Türkiye'nin sanayide de baþkenti olmaya adaydýr."
 

Yorumlar

Top