MÝMAR SÝNAN HAKKINDAKÝ EN KAPSAMLI SERGÝ 9 NÝSAN'DA AÇILIYOR

MÝMAR SÝNAN HAKKINDAKÝ EN KAPSAMLI SERGÝ 9 NÝSAN'DA AÇILIYOR

Mimar Sinan hakkýnda bugüne kadar düzenlenmiþ en kapsamlý ve multi-teknolojik sergi 9 Nisan'da MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde kapýlarýný açýyor.

Mimarlýk tarihimizin en önemli simgesi olan, yaratýcý dehasýyla klasik Osmanlý mimarisinde gerçekleþtirdiði eþsiz yapýtlarýný hem kültürümüze hem de dünya mimarlýk mirasýna kazandýran Mimar Sinan, ölümünün 427. Yýlýnda "Mimar Sinan ve Yaratýcý Dehanýn þaheserleri" sergisiyle anýlýyor. MSGSÜ, Mimar Sinan Araþtýrma ve Uygulama Merkezi, MSGSÜ Ýç Mimarlýk Bölümü ve Allevents ortaklýðýnda düzenlenen "Mimar Sinan ve Yaratýcý Dehanýn þaheserleri" sergisi, 9 Nisan ?û 31 Mayýs 2015 tarihleri arasýnda Ýstanbul'daki MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde izlenebilecek.

Yaþamýþ olduðu 16.yüzyýlda Osmanlý mimarisinin altýn çaðýna imza atan ve yapýtlarý UNESCO Dünya Mirasý kapsamýnda "Ýnsanoðlunun yaratýcý dehasýnýn þaheserleri" olarak nitelendirilen Mimar Sinan'ýn hayatýnýn ve eserlerinin daha iyi anlaþýlmasýný saðlamak ve tüm dünyada tanýnýrlýðýný artýrmak hedefiyle hazýrlanan "Mimar Sinan ve Yaratýcý Dehanýn þaheserleri Sergisi" 9 Nisan 2015 tarihinde Ýstanbul'daki MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde kapýlarýný açýyor.
Mimar Sinan hakkýnda bugüne kadar düzenlenmiþ en geniþ kapsamlý sergi olarak nitelendirilen "Mimar Sinan ve Yaratýcý Dehanýn þaheserleri"sergisinde, usta mimarýn tüm eserleri, çizimler ve maketler gibi klasik tekniklerin yaný sýra, kullanýcý etkileþimini de ön planda tutan aplikasyonlar streoskopik sistemler, 'augmented reality' olarak nitelendirilen 'arttýrýlmýþ gerçeklik', video mapping ve 3D animasyon teknolojileriyle MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde adeta yeniden canlandýrýlacak.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimar Sinan Araþtýrma ve Uygulama Merkezi, MSGSÜ Ýç Mimarlýk Bölümü ve Allevents ortaklýðýnda düzenlenen, sergi tasarýmý ise Tamirhane Mimarlýk tarafýndan yapýlan "Mimar Sinan ve Yaratýcý Dehanýn þaheserleri", Sinan'ýn mimar, þehirci, mühendis ve örgütleyici büyük bir usta olma sürecindeki üstün mimari ve sanatsal dehasýna zemin hazýrlayan dönemin sosyal, kültürel ve mimari çehresini, dünyaya geldiði Kayseri'nin Aðýrnas köyünden baþlayarak tüm hayatýný, Hassa Mimarlar Ocaðý'ndaki takým çalýþmasýný, eserlerinin yapým aþamalarýný ve gerçekleþmeyen projelerini derinlemesine analiz ederek, tüm ziyaretçileri etkisi altýna alacak bir yaþam öyküsü ortaya koyacak.

15. yüzyýlda inþa edilen Tophane-i Amire binasýnýn toplam 2000 metrekarelik görkemli sergileme alanýnda gerçekleþtirilecek olan sergide, usta yaratýcýnýn tüm dünya mimarlarýna esin kaynaðý olan hayatý ve eserleri þu baþlýklar altýnda sergilenecek: Mimar Sinan'ýn doðduðu ve 21 yaþýna kadar yaþadýðý bölgeyi ve dönemi ele alan "Aðýrnas Çocukluk ve Gençlik Dönemi"; 16. yüzyýl Osmanlý döneminin ihtiþamlý sanatýnýn ve imparatorluðun kýtalara yayýlmasýnýn Sinan'ýn eserleri üzerindeki etkisini inceleyen "16. Yüzyýl Osmanlý Dönemi ve Sanatý"; Sinan'ýn liderlik yaptýðý takým çalýþmasýnýn günümüz mimarlýk stüdyolarý ile karþýlaþtýrýldýðý "Hassa Mimarlar Ocaðý"; dini yapýlar, su daðýtým sistemleri ve köprüler gibi eserlerin banilerinin yaþam ve bakýþ açýsýndan ele alýnan detaylarý ile anlatýldýðý "Binalar ve Banileri"; Süleymaniye Kütüphanesi ve Topkapý Sarayý Müzesi'nde bulunan Mimar Sinan'ýn hayatý ve eserlerine dair belgelerden oluþan "Envanterler Bölümü" ile Süveyþ Kanalý, Karadeniz-Marmara Kanalý ve projesi yapýlmýþ ama gerçekleþmemiþ Haliç Köprüsü gibi hayata geçmemiþ iþlerinin ele alýndýðý "Gerçekleþmemiþ Projeler"...

Ýstanbul'da ve tüm dünyada "Sinan Zamaný"...
Yaklaþýk 100 yýllýk hayatý boyunca 400'e yakýn eseri bulunan Mimar Sinan'ýn imparatorluk mimarisi stilinin yansýtýlacaðý "Mimar Sinan ve Yaratýcý Dehanýn þaheserleri" sergisinin iki ay su?resince ülkemizde gezilen en popüler sergi olmasý bekleniyor.

Bugüne kadar gerçekleþtirilen en kapsamlý Mimar Sinan etkinliði olma özelliði taþýyacak olan sergide kullanýcý etkileþimini ön planda tutan dokunmatik ekranlar, akýllý telefon ve tabletlere özel uygulamalar, ekran duvarlar, kiosk uygulamalar ve 2D-3D uygulamalarla desteklenen eserlerin tanýtýmý, görselliðin yaný sýra dönemin tarihi dokusuyla ziyaretçileri içine alacak.

Sergideki en etkileyici görsel sunumlardan biri de Tophane-i Amire binasýnýn tek kubbeli bölümünde gerçekleþtirilecek olan video mapping uygulamasý olacak. Sinan'ýn baþyapýtlarý video mapping yöntemiyle ve müzik eþliðinde Tophane-i Amire'deki mevcut kubbede anýmsatýlacak.
Sergiyle paralel olarak düzenlenecek olan konferanslar, konserler, turlar, firma lansmanlarý ise organizasyonun diðer önemli ayaklarý olarak sergiyi destekleyecek ve 'Ýstanbul'da Sinan zamaný'nýn en etkili þekilde yaþatýlmasýný saðlayacak.

Mimar Prof. Dr. Bülent Özer, Tarihçi Prof. Dr. Cemal Kafadar, Mimar Prof. Dr. Demet Binan, Mimar Prof. Dr. Doðan Kuban, Müzebilim Uzmaný Prof. Dr. Fethiye Erbay, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Gülru Necipoðlu, Tarihçi Prof. Dr. Haluk Dursun, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Jale Nejdet Erzen, Mimar Prof. Dr. Reha Günay, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Selçuk Mülayim, Geleneksel Türk El Sanatlarý Uzmaný Prof. Dr. Sitare Bakýr Turan, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Semra Germaner, Mimar Prof. Dr. Suphi Saatçi, Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Sanat Tarihçisi Doç. Dr. Nurcan Yazýcý, Mimar Cengiz Bektaþ, Kitap Tasarýmcýsý Ersu Pekin ile Arkeolog ve Kültür Tarihçisi Nezih Baþgelen'in yer aldýðý danýþma kurulunun desteði ile projelendirilen "Mimar Sinan ve Yaratýcý Dehanýn þaheserleri" sergisinin Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nden sonra, 2015 ve 2016 yýllarý boyunca Ankara, Bursa, Kayseri, Eskiþehir'in yaný sýra, uluslararasý platformlarda da dolaþtýrýlarak, Avrupa, Amerika, Ortadoðu ve Uzakdoðu ülkelerinin önemli kentlerinde izleyicilerle buluþturulmasý planlanýyor. Sergi yurt içi ve yurt dýþýndaki dolaþýmýný tamamlandýktan sonra tüm envanter ve materyalleri þu anda yapým hazýrlýklarý devam eden MSGSÜ Mimar Sinan Araþtýrma Merkezi ve Müzesi'ne baðýþlanacak.

Yorumlar

Top