SAðLIKLI BÝR KENTSEL DÖNÜþÜM ÝÇÝN ALTERNATÝF FÝNANS KAYNAKLARINA ÝHTÝYAÇ VAR

SAðLIKLI BÝR KENTSEL DÖNÜþÜM ÝÇÝN ALTERNATÝF FÝNANS KAYNAKLARINA ÝHTÝYAÇ VAR

Cushman&Wakefield, Türkiye'nin Kentsel Dönüþüm Raporu'nu açýkladý. Rapora göre, yýlda 44 milyar TL finansmana ihtiyaç duyan kentsel dönüþümün saðlýklý yürütülebilmesi için alternatif finans kaynaklarýna ihtiyaç var.

Gayrimenkul danýþmanlýk þirketlerinden Cushman&Wakefield, Türkiye'nin Kentsel Dönüþüm Raporu'nu düzenlediði basýn toplantýsýyla ortaya koydu. Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Baþkaný Haluk Sur ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katýlýmýyla düzenlenen toplantýda, saðlýklý bir kentsel dönüþüm için geleneksel yöntemlerden ziyade yabancý yatýrýmcý, gayrimenkul ve emeklilik fonlarý ve kurumsal yatýrýmcýlar gibi alternatif finans kaynaklarýna ihtiyaç olduðu vurgulandý.

Dönüþüm için 465 milyar dolar gerekiyor
Toplantýda konuþan Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Baþkaný Haluk Sur, kentsel dönüþümün önemine vurgu yaparak gelecek 20 yýl içinde 6,7 milyon konutun yýkýlýp yeniden yapýlacaðýný, bu çapta bir dönüþüm için yýlda 334 bin ünitenin yeniden yapýlmasý gerektiðini belirtti. Dönüþümün saðlýklý bir þekilde tamamlanabilmesi için kamu ve özel sektör iþbirliðine ihtiyaç olduðunun altýný çizen Sur, "Tüm sürecin tamamlanabilmesi için yaklaþýk 884 milyar TL yani 465 milyar dolara ihtiyaç var. Bu da demek oluyor ki yýllýk 44 milyar TL yani 23 milyar dolar gerekiyor" dedi.

Teþvik, kentsel dönüþüme hýz kazandýracak
Haluk Sur, yasal çerçevenin olumlu bir adým olduðunu ancak büyük ölçekli kentsel dönüþüm hareketine hýz kazandýrýlmasý için teþvik mekanizmalarýnýn harekete geçirilmesi gerektiðini belirtti. "Teþvikler ile hem mal sahipleri konutlarýný yenilemeye teþvik edilebilir, hem de geliþtiriciler ve yatýrýmcýlar özendirilebilir" diyen Sur, sürecin sadece yerel deðil, uluslararasý yatýrýmcý ve geliþtiriciler için de fýrsatlar sunduðunun altýný çizdi.  
Sur ayrýca, 2023 yýlýna kadar yenilenecek tüm binalar yeþil bina standartlarýnda inþa edilebilirse yaklaþýk 25 milyar dolar enerji ve su tasarrufu saðlanabileceðini belirtti.

"Kentsel dönüþümde geleneksel yöntemler yetersiz kalacak"

Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Üyesi Tuðra Gönden de, kentsel dönüþüm projelerinin büyüklüðü göz önüne alýndýðýnda dönüþümün kat karþýlýðý, yap-sat ve ön satýþ gibi geleneksel yöntemlerle finanse edilmesinin zor olduðunu vurgulayarak, alternatif kaynaklara iþaret etti. Tuðra Gönden, "Dönüþüme finans saðlanabilmesi için araçlarýn çeþitlendirilmesine ihtiyaç var. Bu konuda, özellikle gayrimenkul sertifikalarý, sukuk, gayrimenkul yatýrým fonlarý gibi SPK tarafýndan piyasaya sunulan yeni düzenlemeler ve Bireysel Emeklilik Fonlarý (BES) alternatif oluþturarak önemli bir rol oynayabilirler" diye konuþtu.

"Yabancý yatýrýmcýlarla iþbirliði hayati önem taþýyor"

Gönden, sözlerine þöyle devam etti: "Kentsel dönüþümün saðlýklý þekilde tamamlanabilmesi için yabancý yatýrýmcýlar ile iþbirliði hayati önem taþýmaktadýr. Özellikle risk iþtahý yüksek yatýrýmcýlar için Türkiye'deki kentsel dönüþüm önemli fýrsatlar sunulabilir. Geçtiðimiz ay Ortadoðu Bölgesi'nde Bahreyn, Katar ve Birleþik Arap Emirlikleri olmak üzere, 3 farklý ülke ve 5 ayrý þehirde (Manama, Doha, Abu Dhabi, Dubai ve Sharjah) yaklaþýk 20 farklý yatýrýmcý ile görüþtük. Yatýrýmcýlara, kira getirili hazýr ofis binalarý ve alýþveriþ merkezleri, hazýr þehir otelleri ve devam eden otel projeleri, büyük çaplý karma kullaným projeleri, ticari gayrimenkul geliþtirmek üzere stratejik ortaklýklar ve ayrýca öðrenci yurdu projeleri gibi alternatif yatýrým fýrsatlarýnýn yaný sýra kentsel dönüþüm projelerini de sunduk. Görüþtüðümüz þirketlerin yatýrým önceliklerinde ofis, perakende alanlarý ve depolama tesisleri gibi ticari gayrimenkuller ön planda olsa da kentsel dönüþüm gibi bilhassa büyük çaplý konut projeleri ve alternatif yatýrým kategorisi olarak anýlan öðrenci yurtlarý da ciddi þekilde dikkat çekiyor."

Kentsel dönüþüme ihtiyaç duyan alanlar
Cushman&Wakefield'ýn ortaya koyduðu kentsel dönüþüm raporunda Ýstanbul'da kentsel dönüþüme ihtiyaç duyan en büyük alanýn 392 hektar ile Gaziosmanpaþa olduðu, sýrasýyla 146 hektar ile Pendik ve 134 hektar ile Kadýköy'ün geldiði belirtildi. Raporda ayrýca Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nde, 46 hektarý tamamlanmýþ olan toplam 352 hektarlýk kentsel dönüþüm programý yürütüldüðü vurgulanarak Gaziemir, Bayraklý, Ballýkuyu, Uzundere semtlerinin dönüþüme ihtiyacý olan alanlar olduðu vurgulandý.

Yorumlar

Top