KENTSEL DÖNÜþÜMDE SOSYAL ETKÝLER DÝKKATE ALINMALI

KENTSEL DÖNÜþÜMDE SOSYAL ETKÝLER DÝKKATE ALINMALI

Kentsel Vizyon Platformu, kentsel dönüþüm projelerinde mekan ve yaþama olan olumsuz etkilerin belirlenmesi için Sosyal Etki Deðerlendirme (SED) Rehberi'ni hazýrladý.

17 Aðustos 2013 tarihinde NEF ve Kentsel Strateji Ýþbirliði ile kurulan "Kentsel Vizyon Platformu", 81Kent81Vizyon, 39KENT1Ýstanbul programlarýnýn ardýndan On Proje Onlarca Etki Programýný ve program sonunda hazýrlanan Sosyal Etki Deðerlendirme (SED) Rehberi'ni düzenlediði bir toplantýyla kamuoyuna duyurdu.

Kentsel Vizyon Platformu'nun kurucularý Erden Timur ve A.Faruk Göksu, 'sosyal dönüþümün önemini dikkate aldýklarýný, büyük altyapý ve çevre projelerinde aranan 'Çevresel Etki Deðerlendirme' (ÇED) raporlarý gibi, kentsel dönüþüm projelerinde de 'Sosyal Etki Deðerlendirme' (SED) raporlarýnýn yasal zorunluluk haline gelmeli' dedi.
 
Sosyal dönüþüm için empati kurmak lazým!
Kentsel Strateji kurucu ortaðý þehir Plancýsý A.Faruk Göksu, 'SED Raporlarýnýn günümüzde dönüþüm projelerinde yaþanan olumsuzluklarý minimize edeceðini, empati yoluyla beklentilerin ortaklaþtýracaðýný ve uzlaþma yoluyla gerilimsiz örnek projelerin gerçekleþeceðini belirterek, sosyal dönüþümün gereði olarak örnek SED Rehberi hazýrladýklarýný' belirtti. Göksu'ya göre, SED Rehberi'nin kamu, özel ve sivil toplum örgütleri, kamu ve özel sektör proje geliþtiricileri ile dönüþüm projelerine kredi saðlayan finans kuruluþlarý olmak üzere projeden etkilenenler ile araþtýrmacýlarýn kullanabileceði baþvuru kitabý olmalý, plan ve tasarým projelerinin onay aþamasýnda SED raporu þartý aranmalý.

"Örnek SED raporu hazýrlayacaðýz"
Platformun kurucularýndan ayný zamanda Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ise platformun bir sonraki hedefinin, baþlangýç aþamasýndaki bir kentsel dönüþüm projesi için örnek bir SED raporu hazýrlamak olduðunu, böylelikle rehberde önerilen yaklaþýmlar, programlar ve projeleri gerçekleþtirerek, etki ve tepkinin denge içinde geliþtirildiði, katýlýmcý dönüþüm projelerinin hayata geçirilmesi olduðunu açýkladý. Timur, "Nef olarak kurumsal felsefemiz ve anlayýþýmýz nedeniyle kentsel geliþim süreçleri bizim için büyük önem taþýyor. Bu konuda yalnýzca var olan sürece katýlmak yerine, süreçleri iyileþtirmek ve kolaylaþtýrmak adýna farklý neler yapabiliriz düþüncesinin peþindeyiz. Bu nedenle bir sonraki adýmda örnek bir SED Raporu hazýrlamayý hedefliyoruz" açýklamasýnda bulundu.

On projede, onlarca etki araþtýrýldý
Kentsel Vizyon Platformu tarafýndan yürütülen "On Proje Onlarca Etki Programý" ile Ýstanbul'da on kentsel dönüþüm alanýnda araþtýrmalar yapýlmýþ ve halkýn kentsel dönüþüm algýsý ile mekan ve yaþama olan olumsuz etkiler ortaya konuldu. Araþtýrmacý, iletiþimci ve mahallelilerden oluþan sosyoloji, þehir planlama, mimarlýk ve kentsel tasarým gibi mesleklerden üç kiþilik ekiplerden oluþan toplam 30 katýlýmcý ile 4 ay süren çalýþma yapýldý. Çalýþtaylarda tartýþmaya açýlan her proje, araþtýrma ve saha çalýþmalarý Ortak Raporda bir araya toplandý.

On Proje Onlarca Etki Programý sürecinde;

On proje alaný seçildi
Ayazma-Küçükçekmece, Çeliktepe-Kaðýthane, Fikirtepe-Kadýköy, Okmeydaný-Beyoðlu, Tarlabaþý-Beyoðlu, Sarýgöl-Gaziosmanpaþa, Sulukule- Fatih, Vatan Mah.- Bayrampaþa, Yeni Sahra- Ataþehir ve Yunus Mah.-Kartal ilçelerinde, farklý proje modellerini içeren on proje alaný seçildi.

Onlarca etki araþtýrýldý
Program katýlýmcýlarý saha çalýþmalarý ile anket ve yüz yüze görüþmelerle kentsel dönüþüm projelerinden etkilenenlerin sosyal yapý deðiþimleri, psikolojik durum, komþuluklar ve aidiyet, kaybolan meslekler ve iþler, beklentiler yani yaþama olan olumsuz etkileri araþtýrdý, sorunlarý tespit etti. Gerçekleþen ve planlama aþamasýndaki projeler incelendi, mahalle dokusu, sokak, yapý tipolojileri deðiþimleri dikkate alýnarak mekana olan olumsuz etkiler de tespit edildi.

5 Adýmda SED Raporu
On Proje Onlarca Etki Program sonuçlarý, ulusal ve uluslar arasý deneyimler dikkate alýnarak, Türkiye'de ilk kez SED Rehberi; merkezi yönetim, yerel yönetimlerin, kalkýnma ajanslarýnýn, özel sektörün ve yatýrýmcýlarýn, projelerden etkilenenlerin ve sivil toplum kuruluþlarýnýn yararlanmasý amacýyla Kentsel Vizyon Platformu ekibi tarafýndan hazýrlandý.  Kentsel Vizyon Platformu Koordinatörlerinden þehir plancýsý Sýla Akalp ise 5 Adýmda Nasýl SED hazýrlanmasý gerektiðini 5T kavramlarýyla açýkladý:

1. Adým; Dönüþüm alanýný TANIMLAMA; durum tespiti
2. Adým; Seçenekleri TARAMA; erken müdahale
3. Adým; Etki ve tepkileri TAHLİL; deðerlendirme
4. Adým; Süreci TASARLAMA; etki hafifletme
5. Adým; Etki ve süreci TAKİP; izleme ve deðerlendirme

 

Yorumlar

Top