YABANCIYA SATIþTAN BU YIL 6 MÝLYAR DOLAR BEKLENÝYOR

YABANCIYA SATIþTAN BU YIL 6 MÝLYAR DOLAR BEKLENÝYOR

Ýstanbul Kültür Üniversitesi Yapý Kulübü tarafýndan düzenlenen Yapý Günleri'nde konuþan Aðaoðlu þirketler Grubu Murahhas Azasý Hasan Rahvalý, "Yabancý sadece konut almýyor. Bizden 5 daire alan bir Suud vatandaþý daha sonra 200 milyon dolara kule satýn aldý. Yarým günde AVM'de 2,5 milyon liralýk alýþ veriþ yaptý. Türkiye yabancýya satýþtan bu yýl 6 milyar dolar bekliyor" dedi.

Aðaoðlu þirketler Grubu Murahhas Azasý Hasan Rahvalý üniversiteli gençlerle buluþtu. Ýstanbul Kültür Üniversitesinin Yapý Kulübü tarafýndan düzenlenen Yapý Günleri'ne katýlan Rahvalý konuþmasýna, "Milli geliri 2 trilyon dolar olmasý hedeflenen 2023 Türkiyesi yöneticileriyle birlikteyim" diyerek baþladý. Gençlerin sorularýyla akýþýna yön verdiði konuþmasýnda Rahvalý þunlarý söyledi.
Konut satýþlarýnýn 2014 yýlýnda beklentilerin üzerinde olduðunu söyleyen Rahvalý: "Konut satýþlarýnda ilk üç sýrayý Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir alýyor. Her 5 konuttan biri Ýstanbul'da satýlýyor. Yýlda ortalama 600 bin çiftin evlendiði ve kentsel dönüþümün yaþandýðý bir ülkede bu rakamlar çok normal. Diðer taraftan konut dýþý yatýrýmlar yani ofis, otel ve altyapý yatýrýmlarý da artýþ göstermektedir" dedi.

Yabancýya konut satýþý konusunda gençlerin görüþlerini alan Rahvalý þöyle konuþtu: "Yabancý sadece konut almýyor. Bizden 5 daire alan bir Suud vatandaþý daha sonra 200 milyon dolara kule satýn aldý. Yarým günde AVM'de 2,5 milyon liralýk alýþ veriþ yaptý. Türkiye yabancýya satýþtan bu yýl 6 milyar dolar bekliyor."

2014'te 422 bin metrekare ofis arzý gerçekleþti
2014 yýlýnda 422 bin m2 yeni ofis arzýnýn gerçekleþtiðini söyleyen Rahvalý:  "Ýþ yerlerimiz yenileniyor. Daha modern ofis planlarý yapýlýyor. Sadece Ýstanbul'da 4 milyon metrekare ofis stoku bulunmaktadýr. Türkiye'de ki AVM stokundan da bahseden Rahvalý: " Konut dýþý inþaat faaliyetlerinin önemli alanlarýndan biride AVM'lerdir. Türkiye genelinde 12 milyon m2'lik AVM var. Bunlarýn 150'si Ýstanbul'da bulunmaktadýr.  Gelecekte AVM yapýlmayacaðýný vurgulayan Rahvalý, "Alýþveriþin internet üzerinden yapýldýðý günümüzde, AVM inþaatý yapacak birileri çýkmayacak. Çünkü tüm ihtiyaçlar dijital ortamda temin edilecek. Ýnternetteki büyüme geometrik, AVM'lerdeki ise sabit olacak" dedi.

Ýnþaat malzemesi ihracat pazarýnýn yüzde 1'i hedeflenmeli
Konuþmasýnda Türk müteahhitlik hizmetlerindeki büyümeye de dikkat çeken Rahvalý bu durum inþaat malzemeleri sektöründeki büyümeyi de tetiklediðini söyledi: "Türk müteahhitlik sektörü 1972 yýlýndan 2014 yýlý Kasým ayý onuna kadar 104 ülkede 300 milyon dolar deðerinde proje üstlendi. 2006 yýlýndan bu yana ise 21 milyar dolarlýk bir performans gerçekleþtirdi. Dünyadaki inþaat malzemesi pazarý ise 6,5 trilyon dolar. Bu pazarýn yüzde 1'i olan 65 milyar dolarý hedeflemeliyiz. Eskiden fabrikadan seramik sipariþimiz için 1,5 sene sýra bekliyorduk. þimdi ihraç ediyoruz. Ýnþaat sektörü geliþince malzeme sektörü de geliþti" dedi.

Türkiye Çin'den sonra ikinci sýrada
Yurtdýþýnda müteahhitlik yapan Türk firmalarýnýn büyüdüklerine iþaret eden Rahvalý, "Müteahhitlik hizmetleri sektörünün önde gelen yayýnlarýndan 'Engineering News Record' dergisi 2003 yýlýndaki sayýsýnda dünyanýn en büyük 225 müteahhitlik firmasýný açýkladýðýnda, listede Türkiye'den sadece 8 firma yer almýþtý. 2014 yýlýnda bu rakam 42'ye yükseldi. Türkiye listede son 3 yýlda firma sayýsý itibariyle Çin'den sonra ikinci sýrada yer alýyor" dedi.

"Yerli telefon alarak dövizi ülkemde tutuyorum"

Cari açýk konusuna da deðinen Hasan Rahvalý, "1976 yýlýnda Türkiye ilaç hammaddesi için 80 milyon dolarý bulamadýðý için, ülkeye ilaçlar hostesler ve pilotlar aracýlýðý ile geliyordu. Bugün geliþen teknolojik ürünler için her yýl 5 milyar dolarlýk döviz yurt dýþýna çýkýyor. Bense buna karþýlýk telefonumu inatla deðiþtirmiyorum. Yakýnlarýma yerli telefon hediye ediyorum, dövizi ülkemde tutuyorum" dedi.

Rahvalý'nýn öðrenciye tavsiyesi iþletme yüksek lisansý
Ýþletmenin baþarýsýnýn bir organizasyon baþarýsý olduðunu belirten Hasan Rahvalý, inþaat mühendisliði bölümünde okuyan öðrencilere iþletme alanýnda yüksek lisans yapmalarýný önerdi. Teknik müþavirlik hizmetleri alanýnda pozisyon alabileceklerini de belirten Rahvalý, öðrencilerin gelecekte bu alanlarda var olmalarýnýn Türkiye'nin dünya inþaat sektöründen aldýðý payý arttýracaðýný söyledi.


 

Yorumlar

Top