TORBA YASA EV'LENDÝRECEK

TORBA YASA EV'LENDÝRECEK

Kamuoyunda ''torba yasa'' olarak bilinen 6637 sayýlý "Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun" onaylandý. Torba yasayla birlikte Ýlk kez ev sahibi olacaklarýn ev alma hayalleri gerçeklik kazanacak. Yasa ile gayrimenkul alanýnda yaþanan kayýt dýþý iþlemler son bulacak ve sektör þeffaflaþacak.

Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Kamuoyunda ''torba yasa'' olarak adlandýrýlan "Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun'un gayrimenkul sektörüne etkisini mercek altýna aldý.

Torba yasanýn özellikle orta ve orta alt segmentin konut talebini karþýlayacaðýný belirten Emre Erol; "Yasa bugüne kadar kiracý statüsünde olan vatandaþlarý mülk sahibi yapmak, konut sektörüne talebi arttýrmanýn yaný sýra vatandaþýn yastýk altý birikimlerini deðerlendirmesi için iyi bir fýrsat. Yasanýn gayrimenkul sektörüne saðlayacaðý yararý uzun vadede hissedeceðiz. Geçtiðimiz yýl açýklanan rakamlara göre  400 bin kiþi konut kredisi kullanarak gayrimenkul sahibi oldu. Geride býraktýðýmýz senelerin ortalamasý ve ekonomide yaþanan geliþmeler göz önünde bulundurulduðunda kredi kullanacak olanlarýn sayýsýnýn yýlsonuna kadar 420 bin kiþiyi bulacaðýný tahmin ediyoruz. Yasa ile birlikte bu imkandan yararlananlarýn sayýsý da artacaktýr. Bu durum sektöre önümüzdeki dönemde hareketlilik kazandýracak" dedi.

Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir'e talebin her zaman yoðun olduðuna vurgu yapan Emre Erol; "Türkiye'nin büyük illerinin yaný sýra Bursa, Bodrum, Antalya, Eskiþehir ve Balýkesir gibi gün geçtikçe kalabalýklaþan þehirlerinde son yýllarda nitelikli inþaat projeleri yapýlýyor.  Gayrimenkul alma planý yapacaklarýn geliþen bu illere de ilgi göstereceði kanaatindeyim" dedi.

"Kayýt dýþý iþlemlerin önüne geçilecek"
Bankalar aracýlýðýyla saðlanacak destek ile faizi düþürmenin yaný sýra gayrimenkul sektöründe kayýt dýþý iþlemlerin önüne geçilmesinin hedeflendiðini belirten Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; "Söz konusu kanun, ilk defa ev sahibi olacak kiþilere bir teþvik saðlamanýn yaný sýra kayýt dýþý iþlemlerin belli oranda önüne geçilmesi ve sektörün þeffaflaþmasý için de olumlu olacaðýný düþünüyorum" dedi.

Yanlýþ anlaþýlmaya dikkat
Yasanýn saðladýðý avantajlardan yararlanmak isteyenlerin izleyeceði yola dikkat çeken Emre Erol; "Öncelikle yasa þartlarýnýn iyi anlaþýlmasý gerekiyor. Kanun yürürlüðe girdikten sonra ilk defa konut sahibi olacak Türk vatandaþlarýnýn Türkiye içinde satýn alacaklarý ilk konut için yurtiçindeki bir bankada konut hesabý açmalarý, en az 3 yýl boyunca sistemde kalmalarý gerekmektedir. Devlet katkýsýnýn toplam konut fiyatý üzerinden hesaplanmasý sýkça karþýlaþtýðýmýz bir yanlýþ anlaþýlma. Altýný çizerek belirtmek isterim ki devlet desteði yüzde 25'lik peþinat için açýlan hesapta biriktirilen meblaða göre belirlenmektedir. Örnekle açýklamak gerekirse Vatandaþ, 1oo bin liralýk bir ev alacaksa, bankada açmýþ olduðu özel konut hesabýnda 5 sene içerisinde evin rayiç bedelinin yüzde 25 peþinatýný biriktirdiði zaman, 5. yýlýn sonunda biriktirdiði 25 bin liraya devlet yüzde 15 katký yaparak, 3750 lira destek saðlayacak" dedi.

Talebe oranla sektörde arz artacaktýr
Sektör için olumlu olarak deðerlendirdiðimiz adýmlarýn arz talep dengesini bozmayacaðýný savunan Emre Erol; " Yasanýn yürürlüðe girmesinin ardýndan gayrimenkul sahibi olmak için hesap açtýran vatandaþlarýn birikimleri en az 3 sene boyunca düzenli olarak birikecek. Sistemli bir ilerleyiþ olacaðý için talep kolaylýkla tespit edilebilecek. Gelen talepler göz önünde bulundurularak arzda bu oranda artacaktýr. Sürecin ilerlemesiyle önümüzdeki yýllarda taleplerin artacaðýný göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yatýrým yapmayý planlayan vatandaþlar bu yasadan yararlanmak için yatýrým planlarýný 3 sene ileriye atabilir" dedi.

Yorumlar

Top