ÝSTANBUL YEþÝL ÇATILARLA NEFES ALACAK

ÝSTANBUL YEþÝL ÇATILARLA NEFES ALACAK

4. Uluslararasý Yeþil Çatý Kongresi, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi'nin himayesinde, International Green Roof Association (IGRA) Uluslararasý Yeþil Çatý Derneði ev sahipliðinde 20-21 Nisan tarihlerinde Raffles Ýstanbul Zorlu Center'da gerçekleþtirildi.

Yeþil çatýlarý Türkiye ile tanýþtýran Onduline Avrasya A.þ.'nin Ana Sponsorluðunda yapýlan kongre, 35 farklý ülkeden 500'e yakýn katýlýmcýyý buluþturdu. Arjantin'den Norveç'e kadar dünyanýn birçok ülkesinden farklý disiplinlere sahip katýlýmcýnýn kongreye büyük ilgi gösterdiði gözlendi.    

Dünya çapýnda üne sahip mimar, tasarýmcý, yeþil çatý uzmanlarý ve yerel yönetim temsilcilerini
buluþturan 4. Uluslararasý Yeþil Çatý Kongresi'nde, yeþil çatýlardaki en son yenilikler ve teknolojiler paylaþýldý. Kongre, Zorlu Center Peyzaj Müdürü Zerrin Bucaklý ve Yüksek Mimar Deniz Aslan'ýn (DS Mimarlýk) liderliðinde gerçekleþen "Zorlu Center Teknik Gezisi" ile baþladý. Kongre katýlýmcýlarý, Boðaz manzarasý eþliðinde, Avrupa'nýn en büyük yeþil çatý uygulamalarýndan biri olan Zorlu Center yeþil çatýsýna ilk kez ayak basmanýn heyecanýný yaþadý.  

Uluslararasý Yeþil Çatý Derneði (IGRA) Baþkaný Roland Appl ve Onduline Grubu Yönetim Kurulu Baþkaný Jean Noel Fourel'in yaptýðý açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan "Doðayý Çatýda Keþfedin" konulu konferanslar gerçekleþtirildi. Zorlu Gayrimenkul Grup Baþkaný Mesut Pektaþ, yatýrýmcý gözüyle yeþil çatýlarý deðerlendirirken, Safdie Mimarlýk'ýn Yönetici Ortaðý Jaron Lubin, þirketin ABD ve Uzakdoðu'da üstlendiði güncel çalýþmalar ve projeler hakkýnda bilgi verdi.

Ekolojik tabanlý yeþil tasarýmlarýn ve planlamalarýn dünya çapýndaki öncülerinden biri olan Malezyalý Mimar ve Tasarýmcý Dr. Ken Yeang, ekolojik mimari ve þehir planlamasý üzerine etkileyici bir sunum gerçekleþtirdi. Singapur'daki Solaris Otel'in yeþil çatý uygulamalarý hakkýnda detaylarý da aktaran Dr. Ken Yeang, Aga Khan Ödülü sahibi ve Ýngiliz The Guardian Gazetesi tarafýndan, 'dünyayý kurtaracak 50 kiþiden biri' olarak gösteriliyor.

Kongrenin ikinci bölümünde, projeleri ile Aga Khan Ödülü de dahil pek çok ulusal ve uluslararasý mimarlýk yarýþmasýnda ödül alan Mimar Emre Arolat, "Kentte Yeni Bir Mahalle" baþlýklý sunumunda Zorlu Center projesinin yaratým ve mimari süreci hakkýnda bilgiler verdi.

Geleceðin yaþanabilir þehirlerinin bugünden nasýl yaratýlabileceði üzerine araþtýrmalar yapan Ramboll Yaþanabilir þehirler Laboratuvarý Direktörü Prof. Herbert Dreiseitl, "Mavi-Yeþil ve Sosyal Etkenlerin Birleþim Sanatý" baþlýklý sunumu ile konuya yaklaþýmýný aktardý. Dreiseitl, suyu mucizevi biçim ve yöntemlerle kullanarak, kentsel çevre sorunlarýna yenilikçi çözümler getiriyor. IGRA Baþkaný Roland Appl ise konferansta güvenilir yeþil çatýlarýn inþasýnda önem taþýyan 10 adýmý katýlýmcýlarla paylaþtý.

Türkiye'den iki mimari proje Uluslararasý Yeþil Çatý Ödülünün sahibi oldu?à
Kongrenin ilk günü, IGRA Yeþil Çatý Ödülleri'nin verilmesi ile son buldu. Yerel Yönetim Yeþil Çatý Stratejileri ödülünü Paris Belediyesi alýrken, Trend Yaratan Mimarlýk Projelerinde Türkiye'den iki proje, Mimar Ömer Selçuk Baz imzalý Truva Arkeoloji Müzesi ve Zorlu Center ödüle layýk görüldü. Diðer mimari proje ödülünü ise Ermenistan'ýn Dilijan þehrinde yer alan World United College Projesi aldý.

Kongrenin ikinci gününde Ýstanbul, Paris ve Hamburg þehirlerinin yeþil stratejileri hakkýnda bilgiler verilen önemli bir oturum gerçekleþti. Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeþil Alanlar Daire Baþkaný Mehmet Ýhsan þimþek, Hollanda Utrecht Üniversitesi Araþtýrma Görevlisi Dr. Heleen Mees, IGRA Direktörü Wolfgang Ansel, Hamburg Kentsel Geliþim ve Çevre Bakanlýðý Temsilcisi Dr. Hanna Bornholdt, Paris Belediyesi Yeþil Alanlar ve Çevre Müdürlüðü'nden Caroline Haas, bu oturumun konuþmacýlarý arasýndaydý.

"Yeþillerle lekelenmiþ bir Ýstanbul hedefliyoruz" diyen Mehmet Ýhsan þimþek, yeþil çatý ve duvarlarýn bu hedef doðrultusunda hayata geçirildiðini belirterek, Haliç'teki Ýstanbul'un ilk çatý bahçesini tanýttý. Ýstanbul'da 11 bin metrekare yeþil duvar yaptýklarýný da ekleyerek, çiçekler ve doðal malzemelerle yapýlan yeþil duvarlarýn, yeþile özlem duyan ve özellikle trafikten bunalan Ýstanbullulara nefes alabilecekleri bir alan yarattýðýný söyledi.

þehir merkezindeki nüfusun giderek arttýðý ve sel riskinin yüksek olduðu Almanya'nýn Hamburg þehrinde, sorunun çözümü yeþil çatýlarla bulundu. Hamburg, belirlenen yeþil çatý stratejisi için 3 milyon Euro bütçe ayýrdý. Beþ yýl sürmesi planlanan Hamburg Yeþil Çatý Stratejisi'ni anlatan Hamburg Kentsel Geliþim ve Çevre Bakanlýðý Temsilcisi Dr. Hanna Bornholdt, bu strateji ile þehirdeki yeþil alanlarýn oranýný artýrmayý hedeflediklerini söyledi. Yerel yönetimler ve þehirde yaþayanlarýn iþbirliðinin önemli olduðunu belirten Dr. Bornholdt, yeþil çatý uygulamalarýnýn ardýndan þehir ýsýsýnýn 3 - 4 derece azaldýðýný da vurguladý.  

Ýstanbul'a da örnek oldu?à
Paris Belediyesi'nin 2014-2020 dönemi için þehirdeki yeþil çatý ve duvarlarýn artýrýlmasýný içeren bir strateji belirleyerek uygulamaya koyduðunu açýklayan Paris Belediyesi Yeþil Alanlar ve Çevre Müdürlüðü'nden Caroline Haas, proje ile ilgili detaylar verdi. Paris'te 1 milyon metrekare yeþil çatý ve duvar uygulamasý yapmayý hedeflediklerini dile getiren Haas, iþe ilk olarak Paris Belediye Binasýndan baþladýklarýný söyledi. Caroline Haas, yeþil çatýlarýn ayný zamanda halkýn tarýmla uðraþabileceði mekanlar olmasýný istediklerini belirterek, öðrencilerin çatýsýnda sebze yetiþtirebildikleri College Matisse örneðini verdi.  

Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeþil Alanlar Daire Baþkaný Mehmet Ýhsan þimþek, Coroline Haas'ýn Paris Belediyesi'nin yeþil çatý hedefinin 1 milyon metrekare olduðunu söylemesi üzerine, Ýstanbul'un da yeþil çatý hedefini yükseltmek için çalýþmalara baþlayacaklarýný açýkladý.
Kongrenin dikkat çeken oturumlarýndan biri de Onduline Avrasya CEO'su Burhan Karahan Moderatörlüðünde gerçekleþen "Yeþil Çatýlarýn Planlamasý, Uygulamasý ve Bakýmý" baþlýklý oturumdu. Onduline Grubu Ar-Ge Danýþmaný Melih Kamil, "yeþil çatý yapmak yaþamak kadar ciddi bir iþtir" dedi ve güvenli yeþil çatýlar inþa edilebilmesi için standartlara uygunluðun ve denetimlerin önemli olduðunu söyledi. ÝTÜ Mimarlýk Fakültesi Öðretim Görevlisi Dr. Deniz Aslan ise yerel yönetimlerin yeþil çatýlarý desteklemesi gerektiðini belirterek, "yeþil çatýlar sadece estetik ve ekolojik deðil, ayný zamanda etik de bir uygulamadýr" diye konuþtu.

4. Uluslararasý Yeþil Çatý Kongresi'nin yabancý konuþmacýlarýndan biri de Lübnan'dan katýlan Jamil Corbani'ydi. Green Studios Kurucu Ortaðý olan Corbani; Beyrut, Kahire, Dubai gibi sýcak ve kurak iklimlerde karþýlaþýlan sorunlar ile yeþil çatý ve duvar uygulamalarýna yönelik geliþtirdikleri teknolojileri aktardý.

Katýlýmcýlar kongrenin son oturumunda; Ýtalya'nýn Milano þehrinde yer alan ve Milano'nun simgelerinden biri haline gelen Bosco Verticale Projesinin yeþil çatý ve peyzaj projesini yürüten Laura Gatti'yi, Mimar Durmuþ Dilekçi'yi ve Truva Arkeoloji Müzesi'nin Mimarý Ömer Selçuk Baz'ý dinleme fýrsatý buldu. Yalýn Mimarlýk Kurucu Ortaðý Ömer Selçuk Baz, Truva Müzesi'ne dair etkileyici bir sunum yaptý. 2015 yýlýnda ziyarete açýlmasý planlanan Truva Arkeoloji Müzesi, çevresindeki doðal yapý ile uyumlu büyük bir yeþil çatýya sahip olacak.

Onduline Avrasya CEO'su Burhan Karahan, kongrenin sonunda yaptýðý deðerlendirmede, özellikle yurtdýþýndan katýlýmýn yüksek olduðu kongrenin amacýna ulaþtýðýný belirterek, "Yunanistan, Ortadoðu gibi bölge ülkelerin yaný sýra Arjantin'den, Ýsveç, Norveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinden bile katýlýmcýlarýn geldiðini gördük. Bunda kongrenin Ýstanbul'da düzenlenmesinin de büyük etkisi var. Kongreye Türkiye'den katýlan mimar ve sektör profesyonellerinden, 'Türkiye'nin yeþil çatýlar konusunda böyle bir kongreye ihtiyacý vardý' yorumlarýný aldýk. Ýki yönlü bir bilgi paylaþýmý yaþandý. Birçok Türk mimarý ve uygulamacýsý yabancý kavramlarla tanýþtý. Ekolojik sistemler, su ile barýþmak, doða ile barýþmak gibi kavramlar etrafýnda mimariyi de geçip iþin felsefesini yaratan Dr. Ken Yeang gibi isimleri dinlemek elbette büyük bir vizyon katýyor. Diðer taraftan yabancý katýlýmcýlar hayatlarýnda ilk defa Türk mimarlarý dinlediler. Dünyaca ünlü mimarlarýn yanýnda Türk mimarlar da sunum yaptýlar ve bunlar ilgiyle karþýlandý. Türkiye'de ilham alýnacak mimarlarýn ve projelerin olduðunu gördüler ki bu bence çok önemli. Bu her iki taraf için de bir kazançtýr. Ýnanýyorum ki, bundan sonra kongre nerede yapýlýrsa yapýlsýn, Türkiye bu kongrenin çok büyük bir parçasý olacaktýr."  

Onduline Avrasya A.þ. Ana Sponsorluðunda gerçekleþen 4. Uluslararasý Yeþil Çatý Kongresi'nin Platin Sponsorluðunu Zorlu Center üstlendi. Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi'nin de aralarýnda olduðu Türkiye ve yurtdýþýndan çok sayýda kuruluþ ile sektör örgütü de kongreye destek verdi.

Yorumlar

Top