DÜNYA KADASTROCULARI ÝSTANBUL'DAN DÜNYAYA SESLENDÝ

DÜNYA KADASTROCULARI ÝSTANBUL'DAN DÜNYAYA SESLENDÝ

Çevre ve þehircilik Bakanlýðý Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü'nce düzenlenen "Dünya Kadastro Zirvesi"nde "Ýstanbul Deklarasyonu" yayýnlandý.

Haliç Kongre Merkezi'nde bugün 60 ülkenin imzaladýðý Ýstanbul Deklarasyonu'nunda kadastronun temel bir insan hakký olduðu vurgulandý.

Çevre ve þehircilik Bakaný Ýdris Güllüce'nin Türkiye adýna imza koyduðu ortak deklarasyonda iyi iþleyen bir kadastronun; mülkiyetin güvence altýna alýnmasý, arazi anlaþmazlýklarýnýn azaltýlmasý, emlak vergilendirmesinin desteklenmesi, kredi güvenliðinin saðlanmasý, arazi kaynaklarýnýn korunmasý, çevrenin izlenmesi, kent planlama ve altyapý geliþiminin iyileþtirilmesi gibi birçok görevi yerine getirdiðine dikkat çekildi. Ayrýca metinde bugün kadastroya düþen en önemli görevin sürdürülebilir kalkýnmanýn desteklenmesi olduðu belirtildi.

Deklarasyon metninde ayrýca "Toplantýnýn ana hedefi, kadastro için en uygun idari ve teknik seçeneklerin ele alýnarak kalkýnmanýn farklý aþamalarýnda olan ülkelerin farklý ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý olmuþtur. Toplantýda kalkýnmanýn farklý aþamalarýnda olan her ülkenin kadastroya yönelik ihtiyaçlarýnýn farklý olduðu kabul edilmiþtir. Kadastro sistemlerinin en temel nedenleri ekonomik kalkýnma, çevre yönetimi ve sosyal istikrar olarak kabul edilse de her ülke bulunduðu kalkýnma aþamasýnda farklý alanlara daha çok önem gösterecektir" denildi. 

Milletler, toplumlar arasýnda yeni iþbirliði boyutlarý yaratýlmalý
Dünya Kadastro Zirvesi deklarasyonunda; milletler, toplumlarýn kilit sektörleri ile halklarý arasýnda yeni iþbirliði boyutlarýnýn yaratýlmasý ile yeni ve adil bir küresel ortaklýk kurulmasý gerektiðinin de altý çizildi.

Herkesin menfaatine uygun ve küresel çevre ve kalkýnma sistemini koruyan uluslararasý anlaþmalara yönelik çalýþýlarak, "Evimiz olan Dünyanýn bütünlüðünün ve baðýmsýzlýðýnýn" farkýndalýðýna da dikkat çekilen Ýstanbul Deklarasyonu'nda, 1996 yýlýnda Birleþmiþ Milletler tarafýndan belirtilen þu madde metinde aynen yer aldý: "Arazi, var olmadýðý taktirde dünya üzerinde hayatýn devam edemeyeceði en önemli kaynaktýr. Arazi hem fiziksel bir emtia hem de soyut bir kavramdýr çünkü araziye sahip olma ve araziyi kullanma hakký, toprakta köklenen maddeler kadar arazinin bir parçasýdýr.  Arazinin iyi yönetimi günümüz nesli ve gelecek nesiller için büyük önem taþýmaktadýr. Yasal açýdan bakýldýðýnda arazi, Dünyanýn merkezinden gökyüzünün sonsuz noktalarýna uzanmaktadýr. Fakat mevcut tartýþma; Dünyanýn yüzeyini, Dünyanýn üzerinde bulunan her þeyi ve yeryüzünün altýnda bulunan bütün kaya ve mineralleri kapsayan uzay hacmi olacaktýr. Arazi denizler ve göller gibi su ile kaplý alanlarý, bütün bina ve yapýlarý ve tüm doðal bitki örtüsünü de kapsamaktadýr." 

Ýstanbul Deklarasyon'unda ön plana taþýnan görüþler 22 madde olarak ele alýndý. Bunlardan bazýlarý þu þekilde yer aldý:
?ò    Ýnsan-arazi iliþkisi dünyanýn var oluþu ile birlikte baþlamýþ ve medeniyetler boyunca hep önemini koruyarak günümüze kadar devam etmiþtir. Bilindiði üzere, "arazi" yaþamýn tabaný olurken, bireyler ve ülkeler için "varlýk" gerekçesi, geleceðin teminatý ve ekonominin temel taþý olmuþtur. Kadastro'nun ise temel bir insan hakký olan mülkiyet hakkýný desteklemelidir. 

?ò    Kadastro" evrensel bir kavram olup, "her çeþit arazi ve mülk yerinin, alanýnýn, sýnýrlarýnýn ve deðerlerinin resmen haritalandýrýlýp, sistematik bir biçimde kayýt altýna alýnmasý iþi" olarak deðerlendirilmektedir. Dolayýsýyla kadastro; "araziyle ilgili sahiplilik, kýsýtlama ve sorumluluk kayýtlarýný parsel tabanlý olarak, "tapu" ile belgeleyen, arazilerin "kimin", "nerede" ve "ne kadar" sorularýna yanýt veren önemli bir kamu envanteridir. Bu nedenle "kadastro", küreselleþen ve geliþen dünyamýzda, ülkelerin kalkýnmasý ve bireylerin gelecekleri için büyük önem arz etmelidir.

?ò    Dünya üzerindeki ulusal kaynaklarýn, uluslararasý kamusal mal olduðu varsayýmýndan hareketle, bu kaynaklarýn kullanýmý ve yönetimi konusunda, uluslararasý hukuk ilkeleri arasýna dahil edilebilecek temel ilkelerin belirlenmesi ile insanlýðýn yaþam güvencesinin saðlanmasýnda anahtar yol haritasý oluþturulabilmelidir.

?ò    Dünya nüfusunun yarýsýndan fazlasýný oluþturan kadýnlarýn, mülkiyetin çok daha az oranýna sahip olmasýnýn yarattýðý açýk eþitsizliðin giderilmesi ile kadýnlarýn ekonomik hayata katýlýmýnýn daha etkin olmasý, kadýnlarýn sosyal hayatta daha aktif rol olmasý ve fakirliðin azaltýlmasýnda önemli etkiye sahip olabilmelidir.

?ò    Arazi nesnesi olarak tanýmlanan arsa, arazi ve bina bölümlerinin yaný sýra, bu taþýnmazlar üzerinde tasarruf/kullanma/yararlanma hakký olan özel ve tüzel kiþilere de eþsiz numara verilebilmesi, böylece, dünya üzerinde, taþýnmazlarla kiþiler arasýndaki iliþkilerin ve hak sahipleriyle taþýnmazlar arasýnda iliþkilerin oluþturulmasý gerekmektedir.

?ò    Dünyada ortak dili konuþan kadastrolarýn oluþturulmasý; arazi yönetiminde kullanýlacak coðrafi veri setlerinin, uygulama ihtiyaçlarýný karþýlayacak güncel içerikte ve bilgi teknolojileri ile paylaþýmýnýn olanaklý olmalýdýr.

?ò    Kadastro, taþýnmazlarýn niteliðine ve sahipliðine bakýlmaksýzýn kara ve sulardan oluþan tüm ülke yüzeylerini kapsamalýdýr.
?ò    Kadastroda üçüncü düþey boyutun ve dördüncü zaman boyutunun temsil edilmesi ve tescillenmesi çalýþmalarýnýn yapýlmalýdýr.
?ò    Mülkiyet verisine eriþimde yetkilendirilmiþ kiþilerin veya organlarýn eriþim düzeyi, mülkiyet güvenliðine zarar vermeden ve bu bilgilerin etkin kullanýmýný saðlayacak þekilde belirlenmelidir.


?ò    Kadastronun sorumluluðunda olan sahiplik, deðer ve kullaným bilgilerinin doðruluðunun saðlanmasý ve gerçek zamanlý olarak güncellenmesi gerekmektedir.

?ò    Küresel ölçekte hýzla tükenen doðal kaynaðýn topraklar olmasý nedeniyle, kadastronun küresel ölçekte bir eylem olduðu algýsý ve çevre duyarlý yeþil kadastro anlayýþýnýn hakim kýlýnmasý zorunluluktur.

?ò    Meslek çalýþanlarý için periyodik meslek içi eðitim ile, ulusal ve uluslar arasý düzeylerde üniversitelerin ilgili bölümleri ve diðer organizasyonlarýn iþbirliðine dayalý özel kadastro eðitim programlarýnýn düzenlenmesi gerekmektedir.
?ò    Birleþmiþ Milletler bünyesinde küresel ölçekte bir "Uluslararasý kadastro Ýþleri" yapýlanmasý ile "Kadastro Araþtýrma-Geliþtirme Merkezi"  kurulmasý sayesinde, ülkelerin uzmanlarýnýn öncü akademisyen ve araþtýrmacýlarýn oluþturduðu bu kurumdan eðitim alarak küresel sorunlara çözüm üretilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Top