DANIþTAY'DAN ÝNþAAT SEKTÖRÜNE MÜJDE

DANIþTAY'DAN ÝNþAAT SEKTÖRÜNE MÜJDE

Danýþtay, Avukat Melih Akkurt'un açtýðý dava ile aþýrý düþük teklif sorgulamadan ihale verilmesine "dur" dedi. Danýþtay'ýn aldýðý karar, 2014 yýlý rakamlarýyla yaklaþýk 40 milyar TL olan yapým iþleri sektörünü yakýndan ilgilendiriyor.

Danýþtay, tüm inþaat sektörünü yakýndan ilgilendiren bir karara imza attý. 2014 yýlýnda yürürlüðe giren Kamu Ýhale Kurumu Yapým iþleri Yönetmeliði'nde aþýrý düþük teklife sorgulama yapmadan ihale verilmesine imkan saðlayan maddeler, yasalara ve kamu yararýna aykýrý olduðu gerekçesiyle Avukat Melih Akkurt tarafýndan yargýya götürüldü.

Avukat Melih Akkurt'un baþvurusunu inceleyen Danýþtay 13. Dairesi de, baþvuruyu haklý buldu ve ilgili maddelerin yürütmesini durdurma kararý aldý. Avukat Melih Akkurt, "Bu karar kamu kaynaklarýnýn korunmasý anlamýnda önemli bir adým. Aþýrý düþük teklife verilen ihalelerin büyük bölümü iþlerin yarým býrakýlmasýna neden oluyor ve ihalelerin tekrarlanmasýyla sonuçlanýyor. Bu da kamuyu zarara uðratýyor" diye konuþtu.

Torba yasayla yapýlan deðiþiklik yönetmelikle geniþletildi

Geçtiðimiz yýl þubat ayýnda Meclis'ten geçerek yasalaþan torba yasada;  Kamu Ýhale Kurumu'na "ihale konusu iþin türü, niteliði ve ihale edilme usulünü" dikkate alarak aþýrý düþük tekliflerin tespiti, deðerlendirilmesi ve aþýrý düþük teklif sorgulamasý yapmadan ihalenin sonuçlandýrýlmasý konularýnda yetki verildi. Kamu Ýhale Kurumu da yasadaki deðiþiklikleri dikkate alarak; Haziran ayý içinde bir yönetmelik deðiþikliði yaptý.  Yapým Ýþleri Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliði'nde yapýlan deðiþiklikle getirilen en önemli deðiþiklik ise, "ihale ilanýnda ve dokümanýnda aþýrý düþük teklif açýklamasý istenmeyeceðine dair bir hüküm varsa; ihalenin aþýrý düþük teklife verilebileceði" yönündeki düzenleme oldu.

Kamu yararý gözetilmiyor

Ankaralý Avukat Melih Akkurt ise, yönetmelikle getirilen bazý düzenlemelerin milyarlarca liralýk kamu alýmlarýnda "kamu yararý" ilkesinin ihlal edilmesine neden olabileceði gerekçesiyle Danýþtay'a baþvurdu. Danýþtay 13. Dairesi'nde ele alýnan davada, geçtiðimiz günlerde ilk karar çýktý. Dairenin verdiði kararda, geçtiðimiz yýl yasalaþan torba yasayla belli koþullarda aþýrý düþük teklif sorgulamasý yapmadan ihalenin sonuçlandýrýlmasý konusunda Kamu Ýhale Kurumu'na yetki verildiðine dikkat çekildi.  Bu koþullarýn "iþin türü, niteliði ve yaklaþýk maliyeti ile ihale edilme þekline" göre þekilleneceði vurgulanan kararda,  Kamu Ýhale Kurumu'na da söz konusu 4 koþulla ilgili bir çalýþma yapýp yapmadýðýnýn sorulduðu kaydedildi.

Çalýþma yapmadan yetki verilmiþ

Karara göre, Kamu Ýhale Kurumu Danýþtay'a verdiði yanýtta 4 koþulla ilgili bir çalýþma yapmadýðýný belirtirken, aþýrý düþük teklif sorgulamasý yapmadan ihaleyi sonuçlandýrma yetkisini yasalar çerçevesinde idarelere býraktýðý savunmasýnda bulundu. Ancak Danýþtay, Kamu Ýhale Kurumu'nun savunmasýný yeterli bulmadý. Yasanýn aþýrý düþük teklifler konusunda yetkiyi ihaleyi yapan idarelere deðil Kamu Ýhale Kurumu'na verdiðini belirten Danýþtay, "Aþýrý düþük teklifle ilgili düzenlemeler hukuka aykýrý" kararýna vardý. Uygulamanýn devam etmesi halinde telafisi güç ve imkansýz zararlarýn doðabileceðini belirten Danýþtay,  Yapým Ýþleri Ýhaleleri Uygulama Yönetmeliði'nin aþrý düþük teklifi düzenleyen maddelerinin yürütmesini durdurdu.

40 milyar TL'lik pazarý etkiliyor

Danýþtay'ýn aldýðý karar, 2014 yýlý rakamlarýyla 40 milyar TL olan yapým iþleri sektörünü yakýndan ilgilendiriyor. Yönetmelikle ilgili hukuki süreci baþlatan Avukat Melih Akkurt sorularýmýz üzerine, "En düþük teklife verilen ihaleler, iþin tamamlanmamasýna ve idarenin daha yüksek bedellerle iþin tekrar tekrar ihale edilmesine neden oluyor. Bu düzenlemede yürütmenin durdurulmasýyla en düþük teklife deðil makul ve mantýklý teklifte bulunana iþler gidecek. Bu da baþlý baþýna kamunun kaynaklarýnýn korunmasý anlamýna geliyor" dedi.

Müteahhitler Birliði'nin de temel talebi

Avukat Melih Akkurt'un baþvurusu sonrasý Danýþtay'ýn aldýðý yürütmeyi durdurma kararý; aþýrý düþük tekliflerle ilgili tartýþmalarý bir kez daha gündeme getirdi. Türk müteahhitlik sektörü, aþýrý düþük tekliflerle sonuçlanan ihalelerin büyük bir bölümünün tamamlanamadýðýný belirtirken; bu tekliflerin sektörde haksýz rekabete yol açtýðý tezini dile getiriyor. Türkiye Müteahhitler Birliði tarafýndan geçtiðimiz aylarda yayýnlanan ve sektörün taleplerinin yer aldýðý bildirgede de,  aþýrý düþük tekliflerin sektörde sýkýntýya yol açtýðýna dikkat çekilerek; bu konuda bir düzenleme yapýlmasý istendi

Yorumlar

Top