Ýþ GÜVENLÝðÝ EðÝTÝMÝ HAYAT KURTARIR

Ýþ GÜVENLÝðÝ EðÝTÝMÝ HAYAT KURTARIR

ÇATIDER, inþaat sektöründeki can kayýplarýný önlemek için iþçi ve iþverenlere eðitim veriyor.

Çatý Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (ÇATIDER) Baþkaný Nazým Yavuz, Türkiye'nin iþ kazalarý konusunda iyi bir karneye sahip olmadýðýný belirterek, Ýstanbul Ýþçi Saðlýðý ve Ýþ Güvenliði Meclisi verilerine göre iþ kazalarýnda Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduðunu vurguladý. Bu konuda son yýllarda önemli yasal deðiþiklikler yapýldýðýný da hatýrlatan Yavuz, "Türkiye'de geçtiðimiz 10 yýlda maalesef yaklaþýk 11 bin iþçi, iþ kazalarýnda hayatýný kaybetti. En fazla iþçi ölümü, inþaat sektöründe yaþanýyor. Geçtiðimiz yýl 423 iþçi inþaatlarda çalýþýrken, 298 iþçi ise yüksekten düþme sonucu hayatýný kaybetti. Bu konuda alýnan yasal tedbirler kadar eðitim de çok önemli, sadece yasal düzenlemelerle sorunu çözemeyiz" dedi.

Ýlk sýrada 'yüksekten düþme' yer alýyor
Yavuz, inþaat sektöründe meydana gelen kazalarýn ilk sýrasýnda "yüksekten düþme" olaylarýnýn yer aldýðýný kaydederek, "Malzeme düþmesi ve malzeme sýçramasý ise çok yaþanan diðer kazalar. Bu kazalarýnýn sýk görülmesinin temel sebepleri arasýnda, eðitimsizlik, ihmal, iþ yerlerinde güvenlik önlemlerinin alýnmamasý ve iþverenin bu tür önlemleri maliyet olarak görmesi gibi nedenler sýralanabilir. Standart bir iskele, uygun bir emniyet kemeri, kenar korumalarý ya da en basitinden bir að gerilmesi bile düþmeleri önemli bir oranda engelleyebilir. Ýþ saðlýðý ve güvenliði eðitimlerinin meslek içine yayýlmasý ve bu konudaki bilinç düzeyinin, sektörde yer alan herkesi kapsayacak biçimde yükseltilmesi gerekiyor" dedi.

Ýþ kazalarýnýn yüzde 98'inin insan hatasýndan kaynakladýðýný belirten Yavuz, þunlarý söyledi: "Ýnþaat sektörünün en önemli kollarýndan biri olan çatýlarda çalýþacak kiþilerin yüksekte çalýþma ve iþ güvenliði konularýnda eðitimleri ve sertifikalarý olmalý. ÇATIDER olarak konuyla ilgili hem ustalara hem de iþverenlere yönelik eðitimler veriyoruz. 2013 yýlýnda Milli Eðitim Bakanlýðý ile bir protokol imzaladýk ve Antalya'dan Sinop'a, Gaziantep'ten Ýzmir'e kadar Türkiye genelinde, bünyesinde Ýnþaat Teknolojisi Çatýcýlýk Dalý olan toplam 19 meslek lisesinde sektöre yönelik 'Çatýcýlýk Kursu' açma yetkisi aldýk. 2014 Aralýk ayý içinde Antalya'da Halk Eðitim ve Muratpaþa Meslek Lisesi ile birlikte açtýðýmýz 'Uyum ve Geliþtirme' kursu ile 24 çatýcýya belge verdik. 2015 þubat ayý içinde Ankara'da Mimar Sinan Meslek Lisesi ile birlikte açtýðýmýz kurslarý baþarý ile bitiren 25 çatý ustasý belgelendirildi. Kursiyerler Milli Eðitim Bakanlýðý onaylý belge ile "aðýr ve tehlikeli iþ sýnýfýndaki çatý iþlerinde çalýþma hakkýný" elde ediyor.  Kurslarýmýzda çatý sistemleri eðitiminin yanýnda önemli bir baþlýðý 'iþ güvenliði ve iþçi saðlýðý' oluþturuyor."

Aðýr cezai yaptýrýmlar
Ýþ saðlýðý ve güvenliði konusunda iþverenlere büyük görev düþtüðünü söyleyen Yavuz, "2013 yýlý itibarýyla yürürlüðe giren 6331 Sayýlý Yeni Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði (ÝSG) Kanunu, bir çalýþaný dahi olsa tüm iþverenleri ilgilendiriyor, iþverene birçok yükümlülük getiriyor ve aðýr cezai yaptýrýmlar öngörüyordu. Kanunla ilgili 23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayýnlanan deðiþikliklerin de, duyarlýlýðý artýracaðýna inanýyoruz" dedi.

Mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalýþamayacak
Yasal düzenlemeyle getirilen bazý deðiþiklikler þunlar:
?ò    Ýþ saðlýðý ve güvenliði eðitimi vermeyen iþverene, her aykýrýlýk için ayrý ayrý çalýþan baþýna 500 lira, iþin durdurulmasý nedeniyle iþsiz kalanlara ücretlerini ödeme veya baþka iþ verme yükümlülüðünü yerine getirmeyen iþverene ihlale uðrayan her çalýþan için aykýrýlýðýn devam ettiði her ay için 1000 lira, çalýþanlarýna standartlara uygun ve CE iþaretli kiþisel koruyucu donaným temin etmeyen iþverenlere çalýþan baþýna 500 lira ceza verilecek. Bu oran çalýþtýrýlan kiþi ve tehlike sýnýfýna göre %10 ile %200 arasý arttýrýlarak uygulanabilecek.
?ò    Yeni kanuna göre, tehlikeli ve çok tehlikeli iþlerden olup, standardý yayýmlanan ve tebliðlerde belirtilen mesleklerde, tebliðin yayým tarihinden itibaren 12 ay sonra kanundaki esaslara göre mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kiþiler çalýþtýrýlamayacak. Bu alandaki denetimleri iþ müfettiþleri gerçekleþtirecek. Bu hükümlere aykýrý davranan iþveren veya iþveren vekillerine her bir çalýþan için 500 lira idari para cezasý verilecek.

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði açýsýndan örnek bir uygulamada þunlar olmalýdýr:
?ò    Ýþyerinde iþ güvenliði uzmanlarý ve iþ yeri hekimleri bulunmalý,
?ò    Ýþyerinde saðlýklý ve güvenli çalýþma ortamlarý oluþturulmalý,
?ò    Ýþyerlerinde risk deðerlendirmesi yapýlmýþ ve güncelleniyor olmalý,
?ò    Çalýþanlar iþe baþlamadan önce saðlýk taramasýndan geçmeli,
?ò    Tehlikeli ve çok tehlikeli sýnýfta yer alan çatý iþlerinde çalýþacaklar yaptýklarý iþe uygun olduklarýný belirten saðlýk raporu almalý,
?ò    Ýþyerleri acil durumlara karþý hazýrlýklý olmalý, acil durum planý hazýrlanmalý,
?ò    Çalýþan alanlarda aktif (kiþisel koruma) ve pasif (toplu koruma) emniyet tedbirleri alýnmalý,
?ò    Çalýþanlarýn iþlerine uygun emniyet donanýmlarý bulunmalý.


 
 

Yorumlar

Top