TÜRKÝYE ÝMSAD: TÜRKÝYE NEPAL'Ý YAþAMAMALI

TÜRKÝYE ÝMSAD: TÜRKÝYE NEPAL'Ý YAþAMAMALI

Türkiye ÝMSAD Baþkaný Fethi Hinginar, "Son yüzyýlda ve 1999 depreminde yaþadýðýmýz büyük kayýplarýn ardýndan maalesef hala Türkiye'nin depreme hazýrlýklý olduðunu söyleyemiyoruz. Bu nedenle Nepal depremi ile yaþanan felaket ülkemizde 'Güvenli Yapýlarýn inþasý için' bir alarm olarak deðerlendirilmeli, insan yaþamýný tüm deðerlerin üstünde tutan yasal, sosyal ve toplumsal düzenlemeler acil olarak hayata geçirilmelidir" dedi.

Nepal'in baþkenti Katmandu yakýnlarýnda 25 Nisan'da meydana gelen 7,8 þiddetindeki depremi deðerlendiren Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) Baþkaný Fethi Hinginar, ülkemizde 'Deprem ve Güvenli Yapýlar' ile ilgili alýnmasý gereken acil önlemler konusunu gündeme taþýdý. Nepal'de yaþanan deprem felaketinin ardýndan bir hafta geçmesine raðmen yaþamýný kaybedenlerin sayýsýnýn artmaya devam ettiðini söyleyen Fethi Hinginar, 7 binden fazla kiþinin ölümüne yol açan Nepal depreminde bilançonun her geçen gün aðýrlaþtýðý yönünde gelen haberlerden büyük üzüntü duyduklarýný belirtti.

Hinginar: "Nepal, Türkiye'de 'Güvenli Yapýlarýn inþasý için' alarm olmalý"
Japonya örneðinde olduðu gibi doðal afetlerin günümüz dünyasýnda artýk toplumlarýn yazgýsý olarak deðerlendirilmediðini vurgulayan Türkiye ÝMSAD Baþkaný Fethi Hinginar, önceden alýnan tedbirler, yapýlan düzenlemeler ve kurulan sistemler sayesinde can ve mal kayýplarýnýn önlenebildiðini söyledi.  Fethi Hinginar, "Son yüzyýlda ve 1999 depreminde yaþadýðýmýz büyük kayýplarýn ardýndan maalesef hala Türkiye'nin depreme hazýrlýklý olduðunu söyleyemiyoruz. Bu nedenle Nepal depremi ile yaþanan felaket, ülkemizde 'Güvenli Yapýlarýn inþasý için' bir alarm olarak deðerlendirilmeli, insan yaþamýný tüm deðerlerin üstünde tutan yasal, sosyal ve toplumsal düzenlemeler acil olarak hayata geçirilmelidir" dedi.

17 Aðustos Kocaeli depreminden bu yana 16 yýl geçtiðini, ancak bu uzun süreye raðmen ülkemizde 'Deprem ve Güvenli Yapýlar' konusunda alýnmasý beklenen acil önlemlerin bütün olarak iþlerlik kazanmadýðýna iþaret eden Fethi Hinginar, "Türkiye'de ivedilikle Sivil Deprem Platformu'nun oluþturulmasý ve Deprem Stratejisi Eylem Planý'na katýlýmcýlýðýn artýrýlmasý beklenmektedir. Ülkemizde önemli bir ihtiyacý karþýlayacak olan 'Ulusal Bina Yönetmeliði' de bu kapsamda bir an önce çýkarýlmasý beklenen acil gündem konularýmýz arasýnda yer almaktadýr" þeklinde konuþtu.

Sivil Deprem Platformu'nun önceliði  
Fethi Hinginar; üniversiteler, meslek odalarý, yerel kuruluþlar ve STK'larýn görev alacaðý geniþ katýlýmlý Sivil Deprem Platformu'nun, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý'nýn (AFAD) koordinasyonunda bir an önce hayata geçirilmesini, Türkiye'nin doðal afetler karþýsýnda alacaðý öncelikli tedbirlerinden biri olarak nitelendirdi. Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planý'nýn (UDSEP 2023) yayýnlandýðýný ancak plandaki ilerlemenin geniþ katýlýmlý Sivil Toplum Platformu ile paylaþýldýðý takdirde tabana mal olacaðýný vurgulayan Hinginar, "Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planý, þeffaf bir þekilde raporlanarak, eksik kalan ve/veya aksayan unsurlarý tamamlanmalý ve gerektiði takdirde üzerinde revizyonlar yapýlmalýdýr" dedi.

Gündemde 'Ulusal Bina Yönetmeliði'nin çýkarýlmasý var
Bazýlarý standatlarla ve birbiriyle çeliþen çeþitli yönetmelikler yerine, bu yönetmeliklerin hepsini kapsayacak Ulusal Bina Yönetmeliði'nin çýkarýlmasý konusunun da uzunca bir süreden beri Türkiye yapý sektörünün gündemindeki öncelikli konulardan birisi olduðunu kaydeden Fethi Hinginar, sözlerini þöyle tamamladý: "Deprem Bölgelerinde Yapýlacak Binalar Hakkýndaki Yönetmelik ve Deprem Tehlikesi Haritasý'nýn güncellenmesi çalýþmalarý bilindiði üzere AFAD koordinasyonunda yapýlmaktadýr. Bununla birlikte Türkiye ÝMSAD olarak özellikle vurgulamak isteriz ki, Türkiye'de acilen 'Ulusal Bina Yönetmeliði' çýkarýlmalýdýr. Yönetmeliði'nin dayandýrýlacaðý Yapý Kanunu çalýþmalarý da bu paralelde tekrar ele alýnabilir. Yönetmelikte hangi iþin, hangi standarda göre yapýlacaðýnýn belirtilebilmesi için de standart çalýþmalarýnýn tercümeye dayalý olmaktan çýkarýlarak, araþtýrmacý ve çözüm üretecek bir zeminde yürütülmesi gerekmektedir."


Yorumlar

Top