'MÝMARÝ DÝLÝN KONUT PAZARLAMASINDA KARþILIðI YOK'

'MÝMARÝ DÝLÝN KONUT PAZARLAMASINDA KARþILIðI YOK'

YEM'de düzenlenen "Pazarlama Argümaný Olarak Kullanýlan Mimari Kavramlar" baþlýklý panelde 'loft' gibi mimari kavramlarýn ülkemizde konut sektöründe iletiþim, pazarlama, geliþtirme odaklý kullanýmlarý tartýþmaya açýldý.

Türkiye ekonomisinin en dinamik sektörlerinden biri olan yapý / konut sektörü Yapý - Endüstri Merkezi'nde (YEM) düzenlenen "Pazarlama Argümaný Olarak Kullanýlan Mimari Kavramlar" baþlýklý panelde uzman katýlýmcýlar tarafýndan deðerlendirildi. Bahçeþehir Üniversitesi Mimarlýk ve Tasarým Fakültesi Mimarlýk Bölümü Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ece Ceylan Baba'nýn kaleme aldýðý ve YEM Yayýnlarý tarafýndan basýlan "Loft" adlý kitabýnýn tanýtýmý kapsamýnda gerçekleþtirilen panele Ece Ceylan Baba'nýn yaný sýra, Next Academy Baþkaný Ýletiþimci Levent Erden ve KONUTDER Baþkaný Ömer Faruk Çelik de konuþmacý olarak katýldý.

Türkiye'de gerçek Loft var mý?
 
Panelde konuþan Bahçeþehir Üniversitesi Mimarlýk ve Tasarým Fakültesi Mimarlýk Bölümü Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ece Ceylan Baba ise, ilk kez New York'taki ortaya çýkan ve küresel çapta kabul gören Loft kavramý'nýn Türkiye'deki konut piyasasýnda öne çýkan proje lansmanlarýnda pazarlama argümaný olarak sýklýkla kullanýlmasýna karþýn, gerçek anlamýyla baðdaþmayacak bir içerik barýndýrdýðýna vurgu yaptý ve "Gerçek loft, Türkiye'de yok. Mimarlar, ürettikleri tasarýmlarýn üzerine konulan bu tür bir iletiþim argümanýndan rahatsýz" dedi.

Ece Ceylan Baba, "Ýþlevselliðinden çok estetik yönüyle, "alternatif" bir yaþam tarzý arayýþý içerisindeki orta ve üst sýnýflara hitap eden, yüksek standartlý bir lüks konut tipini imliyor. Ne var ki, pazarlama diliyle daha bir vurgulanan bu kavramsal ve soyut ayrýmýn, yapýlarýn fiziki özellikleri dikkate alýndýðýnda gerçeklikte çok da fazla bir karþýlýðýnýn olmadýðý; tüketiciye takdim edilen loftlarýn, diðer benzeri lüks konut tipleriyle karþýlaþtýrýldýðýnda, tanýmlanan ihtiyaçlar ve getirilen çözümler noktasýnda neredeyse farksýzlaþtýðý görülüyor. Dolayýsýyla, bu fiili farksýzlýk içerisinde ortaya çýkan fark'ý, yapýlarýn kendilerinde, fiziki varlýklarýnda deðil, onlarý birer arzu nesnesi olarak kodlayarak piyasasýnýn oluþmasýný saðlayan kültürel-simgesel yapýda aramak gerekiyor. Bu yönüyle loft, baþlý baþýna bir postmodernite tartýþmasýnýn mimarlýktaki tikel bir tezahürü olarak karþýmýza çýkýyor" diye konuþtu.

Next Academy Baþkaný Ýletiþimci Levent Erden, tüketici ihtiyacýndan uzak bir arzýn olduðu inþaat sektörunde, pazarlama adýna kullanýlan dilin abartýlarla dolu olduðunu ve bunun bir karþýlýðý olmadýðýnýn mesajýný verdi.

Ýki yýlda kriz kapýda


Panelde konuþan KONUTDER Baþkaný Ömer Faruk Çelik, Türkiye nüfusu ile konut ihtiyacýný karþýlaþtýrarak, ilginç tespitlerde bulundu. Türkiye'de 21 milyon konuta ihtiyaç olduðunu belirten Ömer Faruk Çelik, "Geçen yýl 630 bin nüfus artýþý yaþandý. Buna karþýlýk 600 bin adet konut yapýldý. Rakamlardan da anlaþýlacaðý üzere her yýl 30 bin adet konut açýðýmýz var. Buna karþýn Ýstanbul'da 100 bin konut ihtiyacý olmasýna raðmen, 123 bin adet konut üretildi. 23 bin adet konut fazlalýðýmýz var" dedi. Geçen yýl 37 bin adet konutun aralarýnda Ýngiltere, Almanya, Suudi Arabistan ve Kuveytli yatýrýmcýlarýn bulunduðu yabancýlara satýldýðýna dikkat çeken Ömer Faruk Çelik, "Yabancýlarýn bu konutlarý yatýrým amaçlý aldýlar. Ýki yýl içerisinde bu konutlarý satmak istediklerinde, esas sorun o an yaþanacak. Ülkemizde dolarýn seyri her an deðiþebiliyor ve haliyle Türk Lirasý deðer kaybýna uðruyor. Ýkinci el olarak satýþa sunulacak olan bu konutlar TL bazýnda satýlacaðý için, yabancýlar zarar etmeye baþlayacaklar. Bu da ülkemizde konut sektöründe yeni krizin baþlamasýna neden olacak" diye konuþtu.

"Baþýmýzý sokacak ev istiyorduk, rezidansa taþýndýk"

Konut sektöründe esas olanýn insanlarýn beklentileri olduðuna dikkat çeken Ömer Faruk Çelik,"1980'li yýllarda insanlar sadece baþýný sokacak bir evi olmasýný istiyorlardý. Nitelik veya nitelik onlar için önemli deðildi. 1990'lý yýllarda yine nicelik ve nitelik önemli deðildi insanlar için, ama geniþ ailemiz olduðu için artýk apartmanlarda yaþamaya baþladýk. 2000'li yýllarda ise artýk site kültürü baþladý. Asansörlü, kaloriferli, sosyal yaþam alanlarý olan sitelerde oturmaya baþladýk. 2007 yýlýndan ekonomimizin de büyümesi ile birlikte artýk rezidanslar ve villalar devreye girmeye baþladý. Konfor aramaya baþladýk" dedi. Türkiye'de her 10 yýlda bir konut sektöründe konjonktürel bir deðiþim yaþandýðýna dikkat çeken Ömer Faruk Çelik. "Geldiðimiz noktada ise Loft yapýlarý tartýþmaya baþladýk. Gelir seviyemiz, yaþam standardýmýz ve beklentilerimizi deðiþtirdi. Önümüzdeki 10 yýl içerisinde de yine deðiþimler yaþayacaðýmýz kesin" dedi.

Panelde ayrýca 'loft' gibi mimari kavramlarýn ülkemizde konut sektöründe iletiþim, pazarlama, geliþtirme odaklý kullanýmlarý tartýþmaya açýlarak, konu her yönüyle masaya yatýrýldý.
 

Yorumlar

Top