YEPYENÝ BÝR VARLIK SINIFI

YEPYENÝ BÝR VARLIK SINIFI "GAYRÝMENKUL YATIRIM FONLARI"

AK Portföy'ün düzenlediði "Bir Yýldýz Doðuyor" baþlýklý toplantýda, Türkiye sermaye piyasasýnýn yeni yatýrým enstrümaný "gayrimenkul yatýrým fonlarý" her yönüyle ele alýndý.

"Bir Yýldýz Doðuyor - Yepyeni bir varlýk sýnýfý: Gayrimenkul yatýrým fonlarý" toplantýsý gayrimenkul ve finans sektörü temsilcilerinin katýlýmýyla Sabancý Center'da yapýldý. AK Portföy'ün düzenlediði organizasyonda yeni regülasyon ile birlikte kurulmasýnýn önü açýlan Gayrimenkul Yatýrým Fonlarý çeþitli baþlýklarda ele alýndý.

Bloomberg TV Haber Koordinatörü Cüneyt Baþaran'ýn moderatörlüðünde düzenlenen panele; AK Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, JLL Türkiye Baþkaný Avi Alkaþ, AMSTAR Türkiye Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Zafer Baysal, PwC Partneri Avukat Umurcan Gago, ve Türkiye Deðerleme Uzmanlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Bekir Yener Yýldýrým panelist olarak katýldýlar. SPK Daire Baþkaný Esra Ada Vural'da konuklar arasýndaydý.

Finans sektörünün uzmanlýðý  gayrimenkul'deki fýrsatlarla birleþiyor
Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler açýlýþ konuþmasýnda, gayrimenkul'ün bir varlýk sýnýfý olarak Türkiye'de oldukça talep görmesine karþýn, buna dayalý finansal ürünlerin yeterli olmadýðýna  dikkat çekti. Keler konuþmasýnda, "Gayrimenkul týpký altýn gibi hane halkýnýnýn yatýrým geleneðinin önemli bir parçasý. Ancak her enstrümanda olduðu gibi gayrimenkule yatýrým yapmak da ciddi bir uzmanlýk gerektiriyor.  Portföy yönetim þirketlerinin yatýrým tecrubesi ile gayrimenkul sektörünün fýrsatlarýný birleþtiren yepyeni bir varlýk sýnýfý geliyor. Toplantýya "Bir yýldýz doðuyor" baþlýðý vermemizin ana nedenlerinden biri de bu. Gayrimenkul yatýrým fonlarýnýn birkaç yýlda 10 milyar TL'ye ulaþmasý beklediðimiz bir olasýlýk" dedi.

Konuþmasýnda, gayrimenkul yatýrým fonlarýna iliþkin düzenlemelere yer veren SPK Baþkan Yardýmcýsý Tevfik Kýnýk, Yeni Sermaye Piyasasý Kanunu'nun yürürlüðe girmesi sonrasý dönemde Ýstanbul Uluslararasý Finans Merkezi projesi kapsamýnda dünya piyasalarýnda yer alan finansal enstrümanlarýn ülkemizde de yatýrýmcýlarýn ve ihraççýlarýn kullanýmýna sunulduðunu, gayrimenkul yatýrým fonlarýnýn uluslararasý yatýrýmcýlar da dahil birçok farklý kesimden yatýrýmcýlar için cazip bir yatýrým alternatifi olduðunu belirterek portföy yönetim sektöründe yeni düzenlemelerin yürürlüðe girmesi sonrasý yakalanan ivmenin artarak sermaye piyasalarýnýn büyümesine önemli katký saðlayacaðýný vurguladý.

"Gayrimenkul pazarý yeniden þekilleniyor"
Türkiye Gayrimenkul piyasasýnýn genel görünümü  fýrsatlar ve beklentiler, Global Gayrimenkul piyasasý, Gayrimenkul yatýrým fonlarýný regülasyonunun deðerlendirilmesi, Gayrimenkul yatýrým fonlarýnda deðerleme esaslarý konularýnýn  konuþulduðu toplantýda : AMSTAR Türkiye Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Zafer Baysal global bakýþ açýsýyla Türkiye gayrimenkul piyasasýnýn geliþimini  ve beklentilerini deðerlendirdi. Konuþmasýnda Türkiye'de gayrimenkul yatýrýmý yapan fonlarýn sayýsýnýn artmasýnýn  ülkenin daha fazla yatýrýmcý çeker hale gelmesini saðlayacaðýný  belirtti.

Türkiye gayrimenkul piyasasýnda öne çýkan geliþmelere iliþkin olarak  JLL Türkiye Baþkaný Avi Alkaþ, "Gayrimenkul pazarý yeniden þekilleniyor. Ýstanbul Baþa Koþuyor. Ticari gayrimenkul piyasasi genel degerlendirmesine baktýðýmýzda Türkiye son 10 yýlda 110 milyar Dolar'ýn üzerinde doðrudan yabancý yatýrýmcý çekmeyi baþardý. Yatýrým yapýlan sektörüler içinde gayrimenkulün payýnýn artmakta olduðunu görüyoruz. Türkiye gayrimenkul pazarýnda aktif olan yabancý þirketlerin yatýrýmlara devam etmelerinin yaný sýra, Merkezi ve Doðu Avrupa'nýn önde gelen ticari gayrimenkul geliþtiricisi yatýrýmcýlarýn pazara giriþ yapýyor olmasý da söz konusu geliþime örnek olarak gösterilebilir.
JLL 2015 Sýnýr Ötesi Perakende Çekicilik Endeksi'ne göre, Ýstanbul Avrupa'da Londra, Paris, Moskova, Milano, Madrid ve Roma'dan sonra çekim gücü en yüksek 7. pazar konumundadýr. Ýstanbul'un modern alýþveriþ merkezi stokundan, kentin simgelerinden ve avantajlý nüfus yapýsýndan etkilenen ve Ýstanbul'u Avrupa pazarýna açýlan kapý olarak gören perakendecilerin sayýsý her geçen gün artmaktadýr'' deðerlendirmesini yaptý.

"Hem kurumsal hem bireysel yatýrýmcýlar için avantajlý"

Yepyeni  bir varlýk sýnýfý olan  gayrimenkul yatýrým fonlarýna iliþkin  regülasyonu deðerlendiren  PwC Türkiye Varlýk Yönetimi Sektöründen Sorumlu þirket Ortaðý Umurcan Gago, "Gayrimenkul Yatýrým Fonlarýna iliþkin mevzuatýmýzý uluslararasý uygulamalara uygun bir þekilde, Yatýrýmcý Sözleþmesi'nde yatýrýmcýlarýn farklý ihtiyaçlarýna göre ürünü þekillendirme özgürlüðü saðlandýðý için oldukça baþarýlý buluyorum. Sanýrým tam bu nedenle, mevzuatýn çýktýðý bu ilk 11 aylýk sürede özellikle uluslararasý yatýrýmcýlara bu ürünü tanýtmakta zorlanmadýk" dedi.

Türkiye Deðerleme Uzmanlarý Birliði Baþkaný Bekir Yener Yýldýrým ise Gayrimenkul Yatýrým Fonlarý'nýn gayrimenkul piyasasýnda profesyonelliði artýracaðýný vurguladý.  Yýldýrým sözlerini "Bu fonlarla kurumsal yatýrýmcýlar riski daðýtabileceði alternatif bir araca sahip olacaklar. Bireysel yatýrýmcýlar ise vergi avantajýndan da yararlanarak çok büyük gayrimenkullere küçük tutarlarla yatýrým yapabilecek. Üstelik tüm bu sistem Ak Portföy örneðinde olduðu gibi finansal piyasalarýn hýzý ve verimliliði içinde, devlet güvencesinde kurumsal olarak iþleyecek. Gayrimenkul yatýrým fonlarýnýn geliþmeye ve portföylerinin artmasýyla birlikte deðerleme sektörü ile gayrimenkul yönetimi ve diðer hizmetleri alanlarýnda da önemli gelir ve iþ hacmi beklenmesi olaðandýr" þeklinde sürdürdü.

Yorumlar

Top