ÝPKB, KÜLTÜREL MÝRASI AFETLERE HAZIRLIYOR

ÝPKB, KÜLTÜREL MÝRASI AFETLERE HAZIRLIYOR

Ýstanbul Valiliði Ýstanbul Proje Koordinasyon Birimi (ÝPKB), Topkapý Sarayý, Arkeoloji Müzesi, Aya Ýrini Anýtý gibi önemli kültür yapýlarýnýn yer aldýðý 26 komplekste gerçekleþtirdiði analizlerle, 176 binanýn envanter çalýþmalarýný ve çoklu afet riski açýsýndan performans deðerlendirmelerini tamamladý ve depreme karþý güçlendirme projelerini hazýrladý.

1846 yýlýnda ülkemizde baþlayan müzecilik çalýþmalarý kapsamýnda ilk müze Ýstanbul'da Aya Ýrini Kilisesi'nde kuruldu. Daha sonra Osman Hamdi Bey zamanýnda bugünkü Ýstanbul Arkeoloji Müzesi açýldý. Osman Hamdi Beyin ölümünden sonra görevi devralan Halit Eldem döneminde ise Türk Ýslam eserlerini içine alan "Ýslam Müzesi" kuruldu. 1924 yýlýnda da Topkapý Sarayý müze olarak hizmete girdi. 1928 yýlýnda Etnografya Müzesi tamamlandý ve hizmete açýldý. 1934 yýlýnda Ayasofya müze olarak hizmete sunuldu. Ülkemizde bugün yüzlerce müze bulunuyor ve bu müzelerde iki milyonu aþkýn eski eser sergileniyor. Geçmiþle bugün arasýnda kültür köprüsünü kuran müzeler tarihin derinliklerinden izler taþýyor.

Tarihi yapýlarda sismik risk deðerlendirmeleri tamamlandý
Türkiye'nin müzecilik tarihi yüzyýlý aþkýn bir süredir baþarýlý çalýþmalarla taçlanýrken, kültür mirasýmýzýn korunmasý da ayrý bir önem taþýyor. Ýstanbul Valiliði Ýstanbul Proje Koordinasyon Birimi (ÝPKB), Ýstanbul'daki bazý tarihi yapýlarýn güçlendirilmesi kapsamýnda projeler hazýrladý. ÝPKB bu baðlamda; Kültür ve Turizm Bakanlýðý himayesi altýndaki Ýstanbul'daki tarihi yapýlarýn envanterini çýkarttý ve sismik risk deðerlendirmelerini tamamladý. Topkapý Sarayý ve Yýldýz Sarayý gibi saray komplekslerini de kapsayan 26 tarihi komplekste yer alan 176 bina deðerlendirilerek elde edilen veriler özel bir veri tabanýna aktarýldý. Ayrýca Arkeoloji Müzesi ek ve klasik binalarýn, Topkapý Sarayýnýn, 4.avlusunda bulunan Mecidiye Köþkünün ve Ayasofya Müzesi Müdürlüðüne baðlý olan Aya Ýrini Anýtý'nýn deprem performansý deðerlendirmesi yapýldý ve depreme karþý güçlendirme projeleri hazýrlandý.

Uzmanlar tarihi yapýlarý yerinde inceledi
Çalýþmalar kapsamýnda anýtsal yapýlar, müzeler, kütüphaneler, saray, idari binalar, hastaneler, eðitim yapýlarý ve sivil mimari örnekleri gibi tarihi ve kültürel miras kapsamýnda bulunan yapýlar deðerlendirildi. Uzmanlar tarafýndan incelenen binalara iliþkin literatür taramalarý ve saha ziyaretleri yapýlarak her bir yapý için risk seviyesi tespit edildi ve öncelik verilmesi gereken yapýlar belirlendi.

Kültürel miraslar uluslararasý iþbirliði ile koruma altýnda
ÝPKB, Ýstanbul'daki kültürel varlýklarýn korunmasýna yönelik iþbirliði projelerinin geliþtirilmesine de katkýda bulunuyor. Bu çerçevede geçtiðimiz aylarda ÝPKB ve Ýtalyan Ticaret Merkezi (ITA)'nin iþbirliðiyle, þeyh Süleyman Mescidi Restorasyonu ve Med-Art Eðitim Projesi ile "Kültür Varlýklarýnda Koruma; Türkiye ve Ýtalya'dan Restorasyon Uygulamalarý Sempozyumu" gerçekleþtirildi. Türkiye ve Ýtalya örnekleri üzerinden kültürel mirasýn korunmasýna yönelik projelerin ele alýndýðý sempozyumda, kültür varlýklarýnda koruma felsefesi ve teorileri, restorasyon uygulamalarý, yapýlarýn güçlendirilmesine yönelik yenilikçi malzeme ve yöntemler gibi baþlýklar tartýþýldý. Sempozyum ayrýca 2012 yýlýnda ÝPKB, ICOMOS Türkiye, Yýldýz Teknik Üniversitesi ve Ýstanbul Teknik Üniversitesi ortaklýðýnda baþlatýlan "Koruma ve Restorasyon Alanýnda Bir Tüzük" çalýþmasýný destekleyici rol oynayacak.

Yorumlar

Top