"PSÝKOLOJÝK YALITIM" VATANDAþIN PSÝKOLOJÝSÝNÝ BOZUYOR

Bilinmeyen yöntemlere yapýlan bazý yalýtým uygulamalarýnda, önce "yalýtým yaptýrdým" diye psikolojik olarak rahatlayan vatandaþ, sonra bunun iþe yaramadýðýný anlayýp mutsuz oluyor. Tekrar tekrar yalýtým yaptýrmak zorunda kalan tüketiciye iþin maliyeti katlanýyor.

Mýsýr þurubundan bal, soyadan yapýlmýþ kýyma?à  Tereyaðýna patates, baklavaya Antep fýstýðý yerine bezelye, peynire kireç, kýrmýzýbibere kiremit tozu karýþtýrma?à  Halk saðlýðýný tehdit eden daha saymakla bitmez onlarca hileli ve sahte ürün yöntemi, ülkemizin bir gerçeði?à  

Birçok alanda olduðu gibi yalýtým sektöründe de benzer durumlar karþýmýza çýkýyor. Son yýllarda hýzla artan talebe paralel biçimde yalýtým alanýnda uzmanlaþan ve iþini iyi yapan firmalar her geçen gün artarken, ülke genelinde suistimaller de bitmiyor. Türkiye için henüz yeni sayýlacak bu konuda yeterli bilgisi olmayan birçok vatandaþ, standartlara uygunluðunu kontrol etmediði, bilinmeyen yöntemlerle yapýlan sözde yalýtým uygulamalarýný, sýrf ucuz olduðu için tercih ediyor. Duvarlara yapýþtýrýlan malzemenin ne olduðunun dahi anlaþýlamadýðý durumlar yaþanýyor. Önce "yalýtým yaptýrdým" diye güven ve konfor hissine kapýlýp psikolojik olarak rahatlayan bu tür vatandaþlar sonradan ciddi sýkýntýlar yaþýyor;  3-5 yýl içinde yeniden ýsý yalýtýmý yaptýrma zorunda kalabiliyor.

Maliyeti aðýr bir "plasebo etkisi"
Gerçekte yalýtýcý niteliði bulunmayan ucuz malzemelerle yapýlan sözde yalýtým uygulamalarý, aslýnda tedavi etme özelliði olmayan ilaç görünümlü malzemenin, hastada iyileþme hissi yaratmak amacýyla "ilaç" diye verildiði "plasebo" uygulamasýna benziyor. Ancak, tedavinin bir parçasý ve týbbi bir yöntem olarak uygulanan plasebo etkisi, bazen hastanýn iyileþmesine katký da yapabiliyor. Ayrýca bunun ek bir mali külfeti de bulunmuyor. Yalýtým iþindeki suiistimal ise doðrudan "tüketicinin kandýrýlmasý" anlamýna geliyor. Yalýtým yaptýrdýðý düþüncesiyle bir süre mutlu olan vatandaþta rahatlama kýsa sürüyor. Uygulamanýn iþe yaramadýðýný anlayan vatandaþ, yeniden yalýtým yaptýrmak zorunda kalýyor; iþin maliyeti katlanýyor.

"Psikolojik yalýtým yapacaðýnýza hiç yaptýrmayýn"?à
Türkiye'de ýsý yalýtýmýnýn bir yönetmelikle düzenlendiði 2000 yýlýndan bu yana hýzlý büyüme süreci yaþanan sektörün önde gelen firmalarýndan Canpa'nýn Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, tüketiciyi maðdur eden "psikolojik yalýtým" uygulamalarý konusunda vatandaþý uyararak, þöyle dedi:
"Yalýtým ciddi bir iþtir. Yalýtým iþinde baþarý; doðru malzeme, doðru detay ve doðru uygulamayý bir araya getirip hizmet sunmaya baðlýdýr. Psikolojik yalýtým, insanlarýn 'yalýtým yaptýrdýk' diye içini rahatlattýðý bir yalýtým hatasý. Daha ucuza bilinmeyen yöntemlerle yapýlan bu iþlemler tekrar tekrar yalýtým ihtiyacý yaratýyor ve maliyet felaket boyutlara ulaþýyor. Psikolojik yalýtým yapacaðýnýza hiç yaptýrmayýn ."


Yorumlar

Top