TÜRKÝYE ÝMSAD'DAN AFRÝKA'YA  ÝHRACATI ARTIRMA HAMLESÝ?à

TÜRKÝYE ÝMSAD'DAN AFRÝKA'YA ÝHRACATI ARTIRMA HAMLESÝ?à

Türkiye ÝMSAD, daralan ihracat pazarlarýný aþmak için 9 kiþilik heyetle Kamerun'a gitti. Türkiye ÝMSAD Baþkaný Fethi Hinginar, "Kara Kýta'ya kadar koþuyoruz. Hedefimiz, bir yandan katma deðerli ürün hacmimizi artýrmak, öte yandan 'üretim ve ihracat odaklý' büyümeyi sürdürmektir" dedi.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD), daralan ihracat pazarlarýný aþmak ve yeni pazarlar kazanmak amacýyla Turcamhall iþbirliðinde 9 kiþilik bir heyetle Orta/Batý Afrika'nýn önemli ülkelerinden Kamerun'a gitti. Türkiye ÝMSAD'ýn "Afrika Buluþmalarý" adýyla düzenlediði gezinin bu yýl ikinci adresi Kenya olacak.

Kamerun gezisine, Türkiye ÝMSAD üyesi firmalarý temsilen; Turhan Özkan (Çuhadaroðlu), Cem Yamaner (Eczacýbaþý), Erhan Kamber (Hekim Yapý), Demir Ahmet Demirtaþ (Ýzocam), Tuna Saylan (Tepe Betopan), Erhan Özsoy (Trakya Cam), Bahadýr Çuhacýoðlu (Kale Seramik) ile Selim Uras (Fibrobeton) ve Ahmet Volkan Kaya (Türk Demirdöküm) katýldýlar.  

Hinginar: Hedefimiz üretim ve ihracat odaklý büyümeyi sürdürmektir
Ýhracatta yaþanan daralmayý aþmak için Afrika ülkelerine yöneldiklerini belirten Türkiye ÝMSAD Baþkaný Fethi Hinginar, Kamerun'un inþaat malzemelerinde Türkiye için potansiyel bir pazar olduðunu belirtti. Hinginar, "Kara Kýta'ya kadar koþuyoruz. Hedefimiz, bir yandan katma deðerli ürün hacmimizi artýrmak, öte yandan 'üretim ve ihracat odaklý' büyümeyi sürdürmektir" dedi. Hinginar, sözlerine þöyle devam etti:

"Kamerun'un, batýda Nijerya'ya, doðu ve güneyde ise Orta Afrika pazarlarýna kolay eriþilebilir bir konumda olmasý, bu ülkenin bölgedeki önemini artýrmaktadýr. Kamerunlu giriþimciler, ayný zamanda komþu Kongo Cumhuriyeti, Gabon ve Ekvator Ginesi'nde de ciddi bir ekonomik güç olarak varlýk gösteriyorlar. Bugün Kamerun'un toplam ticaretinin yaklaþýk yüzde 60'ý Avrupa Birliði ülkelerine gerçekleþtirilmektedir. Ayrýca 1998 yýlýnda, Kamerun'un da üyesi olduðu Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliði (CEMAC) ülkelerinde yapýlan yasal deðiþiklikle üye ülkeler arasýnda gümrük vergileri kaldýrýlmýþtýr. Tüm bu verileri ele aldýðýmýzda Kamerun'a gerçekleþtirdiðimiz heyet, Afrika'daki pazar payýmýzý artýrabilmemiz için önem arz etmektedir."

5 bakan katýldý, ülkeye sevkiyat süresinin kýsaltýlmasý istendi
Türkiye ÝMSAD heyeti, Kamerun'un baþkenti Yaounde'da Turcamhall Fuar ve Ticaret Merkezi'nde düzenlenen foruma katýldý. Türkiye ÝMSAD Dýþ Ticaret Komitesi Baþkaný Ahmet Demirtaþ, forumda yaptýðý konuþmada, inþaat malzemeleri sektörünün 2014 yýlýnda 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleþtirerek, Türkiye'nin ihracat lideri sektörlerinden biri olduðunu söyledi. Demirtaþ, dünya ihracat sýralamasýnda da Türkiye'nin ilk sýralarda yer alarak uluslararasý piyasalarda kalitesini ve kapasitesi kanýtladýðýný belirtti.  

Heyet için Türk Büyükelçiliði tarafýndan verilen yemeðe ise Kamerun Bayýndýrlýk, Ticaret, Ekonomi, Yatýrýmlar ve Kamu Ýhale Bakanlarý olmak üzere 5 bakan katýldý. Türk ürünlerinin Kamerun'a 60 gün civarýnda olan sevkiyat süresinin çok uzun olduðunu ve iki ülke arasýnda ticaret hacminin büyüyebilmesi için bu sürenin kýsaltýlmasý gerektiðini belirten Kamerun Bayýndýrlýk Bakaný Patrice Amba Salla, Türkiye'den Kamerun'a ancak direkt seferlerin baþlatýlmasý durumunda sevkiyat süresinin kýsalacaðýný söyledi.

Demirtaþ: "Türkiye için inþaat malzemeleri potansiyeli yüksek bir ülke"
Türkiye ÝMSAD heyeti, özel sektör kurumlarý ile bir dizi görüþme gerçekleþtirerek, görüþ alýþveriþinde bulundu. Heyet, gezinin ikinci gününde ise inþaat malzemelerinin satýldýðý pazar yerinde incelemelerde bulundu. Türkiye ÝMSAD Dýþ Ticaret Komitesi Baþkaný Ahmet Demirtaþ, pazardaki Türk ürünlerinin kýsýtlý olduðunu ve aðýrlýklý olarak Türkiye'de bilinmeyen markalarýn yer aldýðýný söyledi. Demirtaþ, þu deðerlendirmede bulundu:

"Kamerun'da ülkemizde üretilen bazý inþaat malzemelerine hiç rastlamadýk. Sahra Altý Afrika ülkelerinde olduðu gibi ülkede inþaat malzemeleri, potansiyeli yüksek bir alan. Özellikle yalýtým, havalandýrma sektörü ürünleri (HVAC), seramik, dýþ cephe kaplamalarý, alüminyum, prefabrikasyon ve benzeri ürünlerle bu pazara girebilecek durumdayýz. Bazý Kamerun firmalarý ile de yaz aylarýnda Ýstanbul'da ikinci tur görüþmeler yapacaðýz."

Kamerun, Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliði'nin (CEMAC) önemli ülkelerinden biri olarak öne çýkýyor. CEMAC'a üye ülkeler arasýnda; Kamerun, Kongo, Gabon, Ekvator Ginesi, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad yer alýyor. Bu ülkeler arasýnda Gümrük Birliði bulunuyor ve tek bir para birimi olarak Orta Afrika Franký (FCFA) kullanýlýyor.

Yorumlar

Top