MUUM, 2 PROJEYLE

MUUM, 2 PROJEYLE "WAF 2015 AWARDS" FÝNALLERÝNDE

Murat Aksu ve Umut Ýyigün ortaklýðýndaki MuuM, iki farklý projesiyle Dünya Mimarlýk Festivali Ödülleri'nde (WAF 2015 Awards) finale kaldý.

MuuM, Dünya Mimarlýk Festivali (WAF) kapsamýnda düzenlenen ve mimarlýk dünyasýnýn en önemli ödüllerinden biri olarak kabul edilen WAF 2015 Awards'ta 2 projeyle finale kalma baþarýsýný gösterdi. 4-6 Kasým 2015 tarihleri arasýnda Singapur'da gerçekleþtirilecek olan Dünya Mimarlýk Festivali'nde MuuM projelerinden Erciyes Kongre Merkezi "Geleceðin Kültür Yapýlarý" kategorisinde, Lösev Doðal Yaþam Merkezi ise "Geleceðin Saðlýk Yapýlarý" kategorisinde yarýþacak.

The Architectural Review ve The Architects' Journal gibi prestijli mimarlýk dergilerinin de yayýncýsý olan Ýngiltere merkezli EMAP tarafýndan, bu yýl sekizinci kez düzenlenen ve son dört yýldýr Singapur'da gerçekleþen WAF 2015 Awards'a toplam 60 ülkeden çok sayýda proje baþvurdu. Geçtiðimiz sene mimarlýk ve tasarým dünyasýndan 2000'den fazla kiþinin katýlýmýyla gerçekleþen Dünya Mimarlýk Festivali'nin bu yýlki ödül jürisinde Sou Fujimoto, Kerry Hill, Ian Moore gibi dünyaca ünlü mimarlar ve The Plan, Mark, The Architectural Review gibi nitelikli mimarlýk ve tasarým dergilerinin editörleriyle birlikte toplam 43 kiþi yer alýyor. Jürinin 31 kategori içerisinden seçtiði kategori birincileri, festivalin son gününde Dünyanýn En Ýyi Yapýsý ve Dünyanýn En Ýyi Projesi ödülleri için yarýþacak.

Doðayla iç içe arýnma: Lösev Doðal Yaþam Merkezi
MuuM tarafýndan yarýþma projesi olarak tasarlanan ve 2. Mansiyon Ödülü'ne layýk görülen, þimdi de WAF 2015 Awards'ta finalist olma baþarýsýný gösteren Lösev Doðal Yaþam Merkezi, kentin rutininden sýyrýlýp, gündelik yaþamýn olumsuz etkilerinden arýnmaya ve daha saðlýklý yaþama potansiyelinin farkýna varmaya teþvik eden ortamlar sunmak üzere tasarlanmýþ.

Misafirlerine sýradan bir tatilin ötesine geçerek doðal yaþamla ilgili temel motive edici eylemleri gözlemleyebilecekleri, öðrenebilecekleri ve uygulayabilecekleri bir yaþam alaný olarak ele alýnan merkezin ana tasarým kararlarý, doðayla iç içe olmak, sürdürülebilirlik, perma-kültür, dönüþüm, yenilenme, sosyalleþme ve paylaþým gibi kavramlarla biçimlendirilmiþ. Bu baðlamda tasarým sürecinde, doðal çevrede var olan biyolojik çeþitliliðin korunmasý, organik tarým yapýlmasý, yenilenebilir enerji kaynaklarýna yönelim, atýklarýn çevreye zarar vermeyecek þekilde geri kazanýmý ve doðal yaþamýn günümüz koþullarýnda da sürdürülebilmesi üzerine, arýnma, saðlýklý yaþam eðitimi, rekreasyon, tarým,  hayvancýlýk ve konaklama baþlýklarý altýnda eylem þemasý hedeflenmiþ.

Y. Mimar Murat Aksu ve Y. Mimar Umut Ýyigün, Lösev Doðal Yaþam Merkezi için "Projenin, arýnma yolculuðuna çýkan bireylerin yaþam tarzlarýný yeniden gözden geçirerek, ruhsal ve bedensel saðlýk durumlarýna yönelik bir iyileþtirme yapmak ve motivasyon olanaðý tanýmak üzere hayata geçirilmesi amaçlanýyor" þeklinde yorum yapýyor.

Çevresel baðlamlarýn çaðdaþ yorumu: Erciyes Kongre Merkezi
MuuM'u Dünya Mimarlýk Festivali finalistleri arasýna taþýyan projelerden biri olan Erciyes Kongre Merkezi, Ýç Anadolu Bölgesi'nin en özgün topografyalarýndan biri olan Erciyes Daðý'ndan alýnan referansla tasarlanmýþ. Erciyes Daðý, baðlam açýsýndan belirleyici bir unsur olarak öne çýkarken, tasarýmýn ana temasý olarak, yörenin özgün topoðrafyasýný belirleyici olarak kullanan, kapsayýcý ve iþlevsel bir kabuk oluþturma fikriyle geliþtirilmiþ.

Kýþ sporlarý ve rekreasyon açýsýndan önemli olan bölgenin, yýl boyu yaþayan bir çekim merkezi olma potansiyelini geliþtirmek amacýyla düzenlenen imar planýn bir parçasý olarak ele alýnan Erciyes Kongre Merkezi projesinde, 2000 kiþilik oditoryum ve 1000 kiþilik konferans salonu, çok amaçlý, 240 ve 480'er kiþilik toplantý salonlarý, balo-kokteyl salonlarý, restoranlar, kafeler tasarlanmýþ. Bu fonksiyonlarý destekleyen teknik hacimler, depolama alanlarý ve kapalý otoparklar da bodrum katta düzenlenmiþ. Tekir Gölü'nün kýyýsýnda yer alacak olan Erciyes Kongre Merkezi'nin, açýk hava platformu sayesinde göl ile bütünleþmesi saðlanmýþ ve yapýnýn çevresel baðlamlarý kuvvetlendirilmiþ.

Modern ve bütüncül bir yaklaþýmla ele alýnarak tasarlanan merkezin, yerel verilerin kullanýmýyla, bulunduðu lokasyondan kopuk olmayan ve oraya deðer katan bir yapý olmasý planlanmýþ. Erciyes Kongre Merkezi'nin tasarýmýnda sürdürülebilirlik açýsýndan, en az enerji tüketimi hedeflenerek, gerekli altyapý planlama aþamasýnda deðerlendirilmiþ ve bu tutum sonucunda uluslararasý yeþil bina sertifikasyonu adaylýðý elde edilmiþ.
 

Yorumlar

Top