YAPI SEKTÖRÜNÜN YANÝ HEDEFÝ GÜNEY AFRÝKA

YAPI SEKTÖRÜNÜN YANÝ HEDEFÝ GÜNEY AFRÝKA

ÝMMÝB Yapý Malzemeleri Komitesi, 3.4 milyar dolarlýk Güney Afrika pazarýndan daha fazla pay almak için Afrika'nýn en büyük fuarý olan Bauma Conexpo fuarýna ilk defa milli katýlým gerçekleþtiriyor.

Türk yapý sektörü 3.4 milyar dolarlýk Güney Afrika pazarýndan pay almak için ataða kalktý. Sektörün çatý kuruluþlarýndan olan ÝMMÝB Yapý Malzemeleri Komitesi bu kapsamda 15?û18 Eylül 2015 tarihleri arasýnda Güney Afrika'nýn Johannesburg þehrinde düzenlenecek olan "BAUMA CONEXPO AFRÝKA 2015" fuarýna ilk kez milli katýlým gerçekleþtirecek. 2014 yýlýnda bölgeye 45.1 milyon dolarlýk ihracat yapan sektörün hedefi ise kýsa sürede bu rakamý ikiye katlamak.

Güney Afrika Pazarý hakkýnda deðerlendirmelerde bulunan ÝMMÝB Yapý Malzemeleri Komitesi Baþkaný Serdar Urfalýlar, "Güney Afrika'nýn yapý malzemelerindeki ithalatý toplamda 3.4 milyar dolar. Sektör olarak biz ise sadece 45.1 milyon dolarlýk ihracat gerçekleþtirdik. Bu rakam bizim için çok düþük. Güney Afrika'nýn ithalat sýralamasýnda Türkiye ilk 15'de yer alýrken, yapý malzemeleri sektörüne bakýldýðýnda ilk 20'nin içine giremiyoruz. Bu rakamlar sektör olarak bu pazara ne kadar uzak kaldýðýmýzýn bir göstergesi" dedi.

Yapý malzemeleri komitesi olarak Türk yapý sektörünün Afrika pazarýndan çok daha fazla pay almasý için çabaladýklarýný aktaran Urfalýlar þöyle devam etti: "15?û18 Eylül 2015 tarihleri arasýnda Güney Afrika'nýn Johannesburg þehrinde düzenlenecek olan "BAUMA CONEXPO AFRÝKA 2015" fuarýna milli katýlým gerçekleþtireceðiz. Ýhracatçýlar üzerinde uzak algýsý olan bu pazara biz ÝMMÝB Yapý Malzemeleri Komitesi olarak 13 firma ile milli katýlým yapacaðýz. Daha önce ki yýllarda bu fuara 38 ülkeden 754 katýlýmcý,110 ülkeden 14 bin 700 ziyaretçi katýlmýþ. Bunlar çok ciddi rakamlar. Bizde Türk yapý komitesi olarak bu fuara gerçekleþtireceðimiz milli katýlýmýn bu pazarda ki payýmýzý artýracaðýna inanýyoruz."

"Türk yapý sektörünün baþarýsý anlatýlmalý"
Türk yapý sektörünün baþarýsýný Afrikalýlara anlatacaklarýný söyleyen Urfalýlar, "Yabancýlarýn Türkiye'deki yapý malzemesi kalitesinden hiç haberleri yok. Her fýrsatta sektörün büyüklüðünü ve kalitesini vurguluyoruz. Biz inþaat demiri ihracatýnda dünya birincisiyiz. Seramikte, doðal taþta, çimentoda, boruda ve pek çok üründe dünyada öndeyiz. Bunlarý anlattýkça insanlar þaþýrýyor. Fuarlara gerçekleþtirdiðimiz katýlýmlarla bu farkýndalýðý yaratýyoruz" diye konuþtu. Fuarlar dýþýnda yurtdýþýndan alým heyetleri getirdiklerini kaydeden Urfalýlar, bunlarla beraber nokta atýþý olarak dünyada karar vericilere ulaþtýklarýný belirtti.

Markalaþamamak büyük sorun
Sektörün en büyük sorunlarýndan birinin markalaþamamak olduðunu vurgulayan Urfalýlar, "Yapý malzemeleri sektörünün marka geliþtirme hýzýnýn diðer sektörlere göre daha yavaþ olduðunu görüyoruz. Türk firmalarýnýn yurtdýþýndan marka satýn almalarý için Eximbank tarafýndan verilen kredilerin kolay ulaþýlabilir olmasý için giriþimlerde bulunacaðýz" diye konuþtu.

Ýstatistiki veriler ortak havuzda
ÝMMÝB Yapý Malzemeleri Komitesi, Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (ÝMSAD) ve Ýstanbul Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) iþbirliðini geliþtirmek ve istatistiki veri alýþveriþini artýrmak amacýyla ön protokol imzaladý. Yapýlan iþbirliði anlaþmasýnýn her iki taraf içinde çok faydalý olacaðýný anlatan Serdar Urfalýlar, "Bu iþbirliði anlaþmasý ile yapý malzemeleri sektörünün ihracatýnýn artýrýlmasýný, sektörün sorunlarýnýn bir arada ele alarak daha çabuk ve daha kalýcý çözümler üretmeyi amaçlýyoruz" dedi.

Yorumlar

Top