KENTSEL YENÝLEMEDE CEPHE KARMAþASI

KENTSEL YENÝLEMEDE CEPHE KARMAþASI

Kentsel dönüþümün kalbinin attýðý Kadýköy'de firma sayýsý 500'e ulaþýrken, binalarda cephe sorunu ortaya çýkmaya baþladý. Aydoðan Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Ýrfan Aydoðan, daha saðlýklý binalarýn inþa edilmesi ve Kadýköy'ün dokusunun korunabilmesi için devletin cephelere bir standart getirmesini istiyor.

6306 sayýlý kanunla birlikte Ýstanbul'da kentsel dönüþüm, özellikle Kadýköy aðýrlýklý olarak baþlarken gerçek kentsel dönüþümün ne kadar gerçekleþtirilip gerçekleþtirilmediði hala tartýþýlýyor.

Aydoðan Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Ýrfan Aydoðan'ýn verdiði bilgilere göre þu an kentsel dönüþümden ziyade, kentsel yenileme söz konusu. Kentsel yenilemede, kentsel dönüþümün gereklerinden biri olan yeþil alanlarý, sosyal donatýlarýyla yeni bir bina inþa etmekten ziyade, binalarýn sadece yýkýlýp depreme dayanýklý olarak yeniden yapýlmasý söz konusu. Kentsel yenileme yapýlýrken ortaya çýkan en önemli problemlerden bir tanesini de binalarýn cepheleri oluþturuyor.

Önümüzdeki zaman diliminde cephe problemi, inþaat sektöründe konuþulacak en önemli konulardan biri olacak. "Kentsel yenileme yapýlýrken bir cephe karmaþasý var. Herkes istediði malzemeden, cephe yapmamalý. Avrupa normlarýnda nefes alabilen, ýsý yalýtýmýna katký saðlayan malzemeler seçilmelidir. Yine yüksek ýsý derecesine dayanýklý, yanmaz özelliðiyle ön plana çýkan taþyünü gibi A2 sýnýfý yanmaz malzemelerin kullanýlmasý ve bunun binanýn bütününde düþünülmesi gerekmektedir. Keza belli bir kattan sonrasýnda taþyünü kullanmanýn hiçbir anlamý yoktur. Ayrýca farklý cepheler, estetiði bozup kent dokusuna zarar vermemeli" diyen Ýrfan Aydoðan, depreme dayanýklý binalar yapýlýrken, devletin cephe yapýmýna bir standart getirmesi gerektiðini belirtiyor.

Dýþ cephede kullanýlan standardý olmayan malzemeler, depremde risk oluþturabiliyor. Deprem sýrasýnda sallanýp düþecek malzemelerin can ve mal güvenliðini tehlikeye atabileceðini açýklayan Ýrfan Aydoðan, devletin cephe standardýna önem vermesini ve konuyla alakalý bir yönetmelik çýkarmasý gerektiðini ifade ediyor.

Devlet kira yardýmý yapmamalý
Kadýköy'de yapýlan tespitlere göre 30.500 bin bina bulunuyor. Binalarýn sadece 3.500 tanesi 1998 yönetmeliðinden sonra yapýlmýþtýr. Kalan 27.000 bina, 1998 yönetmeliðinden önce yapýldýðý için depreme karþý risk taþýmaktadýr. Dolayýsýyla Kadýköy'de gerçekleþtirilen dönüþümün daha 10-15 yýl süreceðini belirten Ýrfan Aydoðan, özellikle Baðdat Caddesi'nin bir rant merkezi haline geldiðini ve bu yüzden farklý sektörlerden herkesin Cadde'de müteahhitliðe soyunduðunu ifade ediyor.

"Kadýköy, hýzlý bir dönüþüm süreci yaþýyor. En son yapýlan istatistiklere göre Kadýköy'de konut fiyatlarý yüzde 15 oranýnda arttý ve fiyatlarýn giderek daha da artmasý bekleniyor. Bugün nerdeyse her sektörden kiþi, müteahhit olarak karþýmýza çýkmaya baþladý. Ev sahiplerine verdikleri yüksek yüzde teklifleriyle altýndan kalkamayacaklarý bir yükün altýna giriyorlar. Yakýn bir zamanda hem kendileri hem de Kadýköylüler maðdur olacak. Bunun örneklerini þimdiden görmeye baþladýk." açýklamalarýnda bulunan Ýrfan Aydoðan, gayrimenkul sahiplerinin teklif veren firmalarýn yapacaklarý binalarýn niteliklerinden ziyade, kendilerine verecekleri kira ve taþýnma teklifleriyle daha çok ilgilendiklerini ifade ediyor.

Müteahhitlerin arsa sahiplerine yüksek kira ve taþýnma bedelleri ödediklerini söyleyen Ýrfan Aydoðan, devletin ayrýca bir kira yardýmý yapmasýna karþý çýkýyor. Ýrfan Aydoðan: "Kentsel dönüþümünden dolayý hem belediyelerde hem kadastroda bir yoðunluk var. Devlet arsa sahiplerine kira yardýmýnda bulunmaktan ziyade belediyedeki ve kadastrodaki istihdamý arttýrmalý. Böylece belediyelerdeki yýðýlmanýn önüne geçilip ruhsat süreçleri hýzlanacaktýr" diyor.

Yorumlar

Top