ULAþTIRMA VE ÝLETÝþÝMDE YEþÝL DÖNEM BAþLIYOR

ULAþTIRMA VE ÝLETÝþÝMDE YEþÝL DÖNEM BAþLIYOR

Türkiye'yi uçak bakýmýnda bölgesel merkez yapmasý planlanan Habom'un açýlýþýyla Türk Ulaþtýrma Sektörü yeþil döneme geçiþ yaptý. Altensis'in danýþmanlýk yaptýðý proje tüm dünyada bu kategoride çevre dostu LEED sertifikasýna aday sayýlý projeler arasýnda gösteriliyor.

Hava ulaþýmýnda dünya merkezi haline dönüþen Türkiye, geçtiðimiz günlerde uçak bakým alanýnda bölgesel merkez haline gelecek olan dev bir tesise kavuþtu.  THY Teknik tarafýndan Sabiha Gökçen Havalimaný'nda yaptýrýlan HABOM projesinin hayata geçmesiyle birlikte ayný zamanda Türk ulaþtýrma sektörü çevre dostu yeþil bir döneme geçiþ yaptý. Altensis'in yeþil bina danýþmanlýðýný yaptýðý proje tüm dünyada bu kategoride çevre dostu LEED sertifikasýna aday ilk proje olurken ileri çevre dostu bina sistemleri ile konusunda öncü ve örnek bir proje haline geldi.

Ýleri çevre dostu bina sistemleri

Altensis Kurucu Ortaðý Berkay Somalý yaklaþýk 400 bin metrekarelik kapalý alana sahip proje bünyesinde trijenesrayon, Türkiye'nin en büyük toprak kaynaklý ýsý pompasý, yaðmur suyu ve gri su geri kazanýmý gibi ileri çevre dostu bina sistemleri kullanýldýðýna dikkat çekti.

Türkiye'de bir baþka ulaþtýrma yatýrýmýnýn daha çevrecilik konusunda örnek olduðunu hatýrlatan Berkay Somalý, Türk Hava Yollarý Teknik Aþ ve Amerikan menþeli motor üreticisi Pratt & Whitney'in ortaklýðý ile Ýstanbul Sabiha Gökçen Uluslararasý Havalimaný'nda kurulan Türk Motor Merkezi'nin LEED "Altýn" sertifikasý ile ödüllendirildiðini belirtti.
 
2010 Yýlý Ocak ayýnda faaliyete geçen Türk Motor Merkezi, ABD merkezli Yeþil Bina Konseyi'nin Enerji ve Çevre Dostu Tasarýmda Liderlik standartlarýna göre çevreye duyarlý konseptte inþa edilmiþti. LEED sürecinin Altensis tarafýndan yönetildiði proje için yapýlan deðerlendirme çalýþmalarý sonucunda Türk Motor Merkezi, 29 Temmuz 2010 tarihinde Türkiye'de altýn çevre dostu bina sertifikasýný almaya hak kazanan ikinci þirket oldu.

Altensis Kurucu Ortaðý Berkay Somalý, yeþil bina konsepti ile inþa edilen, iþ saðlýðý ve güvenliði önlemlerinin en üst düzeyde alýndýðý, gelecekten izler taþýyan bir motor merkezinin bu özelliðinin uluslararasý kuruluþlar tarafýndan tescillenmesinin önemine dikkat çekti.

Kamu yatýrýmlarýnýn aslan payýnda çevreci izler
Türkiye'de kamu yatýrýmlarýnda aslan payýný alan ulaþtýrma ve iletiþimdeki bu tür büyük projelerin çevre dostu vasýflar taþýmasýnýn çevre dostu anlayýþýn yaygýnlaþmasý açýsýndan sembol ve örnek olduðunu anlatan Somalý, bu tür çevre dostu yatýrýmlarýn sayýsýnýn artmasý gerektiðini, bu süreçte Altensis olarak kendilerinin de üzerlerine düþeni yapmaya kararlý olduklarýný açýkladý.
 
2008 yýlýndan bu yana çevre dostu bina danýþmanlýk hizmeti veren Altensis'in bugün özelde ve kamuda birçok projeye rehberlik ettiðini anlatan Berkay Somalý, bunlardan birinin de yine yakýn zamanlarda sertifikasý alýnan Avea Ümraniye Teknoloji Merkezi olduðunu açýkladý. AVEA Ümraniye Teknoloji Merkezi LEED for Existing Buildings: Operation & Maintenance kategorisinde Altýn (Gold) seviye sertifikasyon ile ödüllendirildi.

HABOM'un çevreci özellikleri
Yeþil Bina Sertifikasýna aday olan Habom, enerji konusunda göre benzeri ölçekteki binalarla kýyaslandýðýnda yüzde 35daha verimli olacak þekilde tasarlandý. Bina uygulanan trigen ve toprak kaynaklý ýsý pompasý gibi alternatif sistemler enerji verimliliði açýsýndan örnek bir tesis olmasýný saðlayacak. Ayrýca seçilen iklimlendirme ve aydýnlatma sistemleri en verimli tiplerden tercih edildi.
Geliþmiþ havalandýrma sistemleri içeriye yüzde 30 daha fazla temiz hava saðlýyor.

Ýnþaat esnasýnda kullanýlan insaat malzemelerinin yüzde 20'si geri dönüþtürülmüþ içeriðe sahip, yüzde 40'ý ise yerel kaynaklardan temin edildi. Proje dahilinde yaðmur suyu ve gri su geri kazaným sistemi bulunuyor. Toplamdaki su tasarrufu yüzde 60'ý geçiyor. Ýnsanlarýn çalýþtýðý ve yaþadýðý mahallerde  düþük VOC ( uçucu organic bileþik) içeriðine sahip malzemeler tercih edilerek insan saðlýðý ve konforu ön planda tutuldu.


 

Yorumlar

Top