TÜRKÝYE'NÝN TEKNÝKERE ÝHTÝYACI VAR

TÜRKÝYE'NÝN TEKNÝKERE ÝHTÝYACI VAR

ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, "Türkiye'de çatý sektörü baþta olmak üzere birçok alanda vasýflý teknik elemana ihtiyaç olmasýna raðmen gençlerin büyük bölümü meslek seçiminde üniversite eðitimine odaklanýyor. Gençlerimizi istikrarlý ve kazançlý bir meslek sahibi olmak için teknik eðitim almaya davet ediyoruz" dedi.

Lise ve üniversite tercihlerinin yapýldýðý yaz aylarýnda öðrencilere ve ailelere verecekleri kararý çok iyi deðerlendirmeleri uyarýsýnda bulunan Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, birçok sektörde ihtiyaç duyulan vasýflý ara eleman ihtiyacý nedeniyle teknikerliðin istikrarlý bir gelecek vaat ettiðini söyledi.

Türkiye'de tüm gençlerin üniversiteye yönlendirilmesinin hem gençleri, hem de nitelikli iþ gücü açýðý bulunan sektörleri olumsuz etkilediðini dile getiren Yavuz þunlarý söyledi: "Türkiye'de son yýllarda üniversite sayýsýnýn hýzla artmasý nedeniyle gençler için lisans eðitimi daha kolay ulaþýlabilir hale geldi. Buna raðmen çok sayýda üniversite mezunu genç, idealindeki mesleðe sahip olmakta zorlanabiliyor. Diðer yandan da birçok sektörde tekniker açýðý bulunuyor. Meslek liselerinde eðitim alan gençler, istikrarlý ve kazançlý bir meslek sahibi olma imkanýna kavuþuyor.
Gençler ve aileleri, bu tercih döneminde en doðru kararý vermelidir."

ÇATIDER'den AB destekli mesleki eðitim projesi
Yavuz, ÇATIDER olarak hem öðrencilerin meslek seçiminde doðru karar vermelerine, hem de çatý sektörünün ihtiyaç duyduðu nitelikli iþ gücünün karþýlanmasýna katký saðlamak için önemli eðitim projeleri yürüttüklerini söyledi.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý Avrupa Birliði Koordinasyon Dairesi Baþkanlýðý'nýn "Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eðitimin Kalitesinin Arttýrýlmasý Operasyonu (IQVET)" isimli hibe projesinden faydalanarak, 'Çatý ve Çatýcýlýk Eðitim Sisteminin Kurulmasý ve Geliþtirilmesi Projesi'ni hayata geçirdiklerini hatýrlatan Yavuz, þöyle konuþtu: "Projeyle; 'çatýcýlýk mesleki ve teknik eðitiminin cazip hale getirilmesi', 'çatý uygulama sistemleri konusundaki teknik mesleki eðitim programlarý teorik ve pratik açýdan güncel metot ve malzemelerle desteklenerek, sektörün ihtiyaç duyduðu eðitimli iþgücünün istihdam edilmesine yardýmcý olunmasý' ve 'iþ güvenliði konusundaki duyarlýlýðýn artýrýlmasý' amaçlanýyor. Projede iki Ortak Kuruluþ (ÝSOV Zincirlikuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ankara Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi) ve bir Ýþtirakçi Kuruluþ (Almanya Dachdecker-Verband NordRhein) yer alýyor."

Türkiye'nin her yerinde geçerli olan bir meslek
Yavuz, sektördeki büyümeye paralel olarak her yýl tekniker ihtiyacýnýn arttýðýný kaydederek, "kariyer tanýtýmlarýnýn yetersiz kalmasý ve müfredatýn güncel bilgileri kapsamamasý nedeniyle meslek okullarýndaki çatý ustasý alanýna yönelik talep, sektör beklentilerini karþýlamýyor. Teknik mesleki eðitim programlarýnýn teorik ve pratik açýdan güncel yöntem ve malzemelerle desteklenerek cazip hale getirilmesi gerekiyor. Projeyle, 'yeni teknoloji ve ürünleri bilen ve uygulayabilen', 'çatý kaplama malzemeleri ve yardýmcý elemanlarýný þartnamelerine ve kýlavuzlarýna uygun þekilde kullanabilen', 'bilgilerini güncel tutup, yaptýðý iþin kalite garantisini verebilen teknik personel' gücümüz artacak. Gençlerimiz, Türkiye'nin her yerinde geçerli olan, istikrarlý bir mesleðe sahip olacak."

Yorumlar

Top