SU YALITIMSIZ YAZLIKLAR, RÝSK KAPANI?à

SU YALITIMSIZ YAZLIKLAR, RÝSK KAPANI?à

Uzmanlar uyarýyor: "Yazlýk alýrken 'su yalýtýmý var mý?' diye sorun; yazlýðýnýz varsa mutlaka su yalýtýmý yaptýrýn!

Yaz mevsimi ile þenlenen tatil beldelerinde yýl boyu kapalý kalan yazlýklarýn sahiplerini her yýl kötü sürprizler bekliyor. Çoðunda su yalýtýmý bulunmadýðý için adeta doðanýn insafýna terk edilen ve yýl boyu maruz kaldýklarý yaðmur ve yeryüzü sularý nedeniyle çürümeye yüz tutan yazlýk evler, yazlýkçýlarýn saðlýðýný ve can güvenliðini tehdit ediyor.

Türkiye'de en kalabalýk tatil beldeleri ve yazlýk ev stokunun büyük bölümünün bulunduðu Akdeniz ve Ege sahilleri, özellikle kýþ aylarýnda yoðun yaðýþ alýyor. Yazýn subtropikal yüksek basýnçlarýn, kýþýn ise batý rüzgarlarý ve geçici alçak basýnçlarýn etkisindeki bu bölgeler, yaðýþ miktarýnda Karadeniz'le yarýþýyor. Bu durum da yazlýk evleri yaðmur ve yeryüzü sularýnýn yýkýcý etkilerine maruz býrakýyor.

Uzmanlar, bu tür evlerin en ufak yer sarsýntýsýnda yýkýlma riskine ve içinde oluþan küf ve bakteriler nedeniyle insan saðlýðýna zararlarýna iþaret ederek; yurttaþlarý alacaklarý evin su yalýtýmý olup olmadýðýný öðrenmeleri; yazlýk sahiplerini de evlerine mutlaka su yalýtýmý yaptýrmalarý konusunda uyarýyorlar.

"Binayý nem, insaný çürük bina öldürür" ?à
Türkiye'de yalýtým sektörünün önde gelen firmalarýndan Canpa'nýn Yönetim Kurulu üyesi Murat Özcan konuyla ilgili þunlarý söyledi: "Tüm sene kapalý kalan yazlýk evinizde oluþan küf ve rutubetin sebebi evinizin tüm sene kapalý kalmýþ olmasýndan ziyade maruz kaldýðý yaðmur ve yeryüzü suyundan korunamamasýdýr. Kýþ aylarýnda yaðan yaðmurlar evlerimizi ziyadesiyle etkiliyor. Türkiye'de birçok tatil bölgesi kýþ aylarýnda saðanak yaðýþa maruz kalýyor ve su yalýtýmý gerçekleþtirilmemiþ evler suya maruz kalýyor. Bu da hem evin çürüyüp depreme dayanýksýz hale gelmesine, hem evde oluþan rutubet ve küfün kanserojen etkisinin eve yayýlmasýna sebep oluyor. Unutmamalý; binayý nem, insaný ise çürük bina öldürür."

"Her yerde su var"?à
Bazý müteahhitlerin inþaat maliyetini düþürmek amacýyla su yalýtýmýndan kaçýnmak için "burada su yok" diyebildiklerini söyleyen Özcan, "Burada su yok demek yalandýr. Her yerde su vardýr. Ýlla deniz ya da kar yaðmasýna, sert geçen kýþ koþullarýna gerek yok; yaðmur yaðan her yerde su vardýr. Çünkü yaðan yaðmur topraðýn altýna giriyor ve kanalizasyona ulaþana kadar betonarmelere çarpýyor. Bu nedenle yapýlan tüm yapýlarda su yalýtýmý hem bina saðlamlýðý hem de insan saðlýðý için, yani insan hayatý için zorunlu olmasý gerekir" diye konuþtu.

Ýnsan hayatý, konforu, saðlýðý ve ülke ekonomisi için hayati önemdeki su yalýtýmýnýn yapým masrafý, bina maliyetinin sadece yüzde 3'üne denk geliyor. Su yalýtýmý maliyetinin, saðladýðý yararla kýyaslanamayacak kadar düþük olduðu dikkati çekiyor.  

Nemin binaya yaptýklarý?à
Bir binanýn ömrü ve dayanýklýlýðýný etkileyen en önemli faktörlerin baþýnda su geliyor. Yaðmur, kar, çið, yer altý sularý, bina içi kullanma sularý (mutfak, banyo, tuvalet gibi ýslak hacimlerdeki su kaçaklarý), binanýn inþa edildiði zeminde bulunan basýnçlý veya basýnçsýz yeraltý sularý nedeniyle binalar suya maruz kalýyor.

Binalarýn uzun bir zaman diliminde konforlu ve dayanýklý kalabilmesi için; iç, dýþ, temel ve çatýlardan su almamasý gerekiyor. Binaya sýzan sular; yapýlarýn gövde ve taþýyýcý kýsýmlarýndaki donatýlarý korozyona uðratarak yük taþýma kapasitesinin düþmesine; binanýn ana taþýyýcý sistemlerinin tamamýnda bozulmalara; en ufak bir depremde binada çatlak ve kýrýlmalarýn oluþmasýna yol açýyor. Binalarýn su almasý, insan saðlýðýna zararlý küf, mantar, çiçeklenme, kararma ve diðer organik maddelerin oluþmasýna da yol açarak binayý ve insan saðlýðýný tehdit ediyor.

Su yalýtýmý nedir?
Ýþte su kaynaklarýnýn bina üzerindeki tüm bu zararlý etkilerine karþý önlem olarak yapýlan iþlemlere "su yalýtýmý" deniyor. Özellikle Türkiye gibi deprem kuþaðýnda bulunan ülkelerde su yalýtýmý hayati önem taþýyor. Korozyonu, binalarýn çürümesini, küf ve bakteri oluþumunu önleyen su yalýtýmý, binalarýn ömrünü uzattýðý gibi, içinde oturanlarýn saðlýðýný koruyor, onlara konfor ve güvenlik saðlýyor.

Dört baþý mamur bir su yalýtýmý uygulamasý, binanýn temelinden çatýsýna kadar tüm yapý elemanlarýný kapsýyor. Toprakla temas eden duvarlar, temeller ve zemin döþemeleri, suyun birikebileceði veya basabileceði dýþ duvarlar, balkonlar, teras ve eðimli çatýlar, banyo, lavabo, mutfak ve banyo gibi ýslak hacimler, suyun içinde kalmasýný istediðimiz su deposu, suni gölet ve havuzlar baþta tüm yapý bölümlerine yalýtým uygulanmasý gerekiyor.


Yorumlar

Top