TÜRKÝYE GAYRÝMENKUL CAZÝBESÝNÝ DOðRU DEðERLENDÝRMELÝ

TÜRKÝYE GAYRÝMENKUL CAZÝBESÝNÝ DOðRU DEðERLENDÝRMELÝ

Uluslararasý gayrimenkul yatýrýmcýsýný Türkiye'ye çekmek için sektörün atmasý gereken önemli adýmlar olduðunu kaydeden SVR Gayrimenkul Yatýrým Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çubukçu, avantajlarýmýz kadar dezavantajlarýmýzýn da olduðu uyarýsýnda bulunuyor.

SVR Gayrimenkul Yatýrým Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çubukçu, uluslararasý yatýrýmcýlarýn en çok ilgi gösterdiði ticari alanýn gayrimenkul sektörü olduðunu belirterek, kira getirili büyük ölçekli mülkün Türkiye'de son zamanlarda ciddi bir ilgi gördüðünü, bu yatýrým alanýnýn Ortadoðulu ve Batýlý yatýrýmcýlar tarafýndan dünyada uzun zamandýr deðerlendirilen bir alan olduðuna dikkat çekiyor.

Çubukçu, özellikle yeraltý kaynaklarýndan milyarlarca dolar gelir elde eden Körfez ülkesi Araplarý ve Batýda emeklilik kasalarý gibi çeþitli fon sahiplerinin saðlam ve uzun getirisi planlanabilen kira getirili emlaklara uzun zamandýr yoðun ilgi gösterdiðini belirtiyor.

Arap sermayedarlarýn 50 yýldan bu yana ABD ve Avrupa'da bu tarz yatýrým yaptýðýný ve gayrimenkul alanýnda geniþ bir tecrübeye sahip olduklarýna deðinen Çubukçu, yatýrýmcýlarýn yatýrým yapmadan önce mutlaka fizibilite çalýþmasý yapmak için Batýlý deðerleme ve kredilendirme kuruluþlarýný tercih ettiklerini kaydediyor. Söz konusu fizibilite çalýþmalarýnýn uluslararasý yatýrýmcýlarý doðru yatýrým yapmak yönünde dikkatli olmaya yönlendirdiðini ifade eden Çubukçu, büyük yatýrýmcý açýsýndan yatýrýmýn saðlamlýðý, kira getiri oraný, uzun süreli ve yönetilebilir olmasýnýn en önemli kriterler olduðunun altýný çiziyor.

Gayrimenkul yatýrýmýnda Türkiye cazip ülke

Çok ortaklý ve parçalý yapýlarýn yönetimi zor olduðu için görece birkaç puan az kazanç getirse dahi öngörülebilir yatýrýmlarýn tercih edildiðini kaydeden Çubukçu, ABD ve Avrupa'nýn uluslararasý emlak yatýrýmcýsý açýsýndan çok saðlam ve yüksek kar oraný sunmasýna raðmen, yüzde kýrklara varan vergi oranlarý nedeniyle cazibesini bir miktar da olsa yitirdiðini belirtiyor. Söz konusu ülkelerde Türkiye'de alýþýk olduðumuz gibi emlak fiyatlarýnýn her yýl enfasyonun üstünde artýþ kaydetmediðine deðinen Çubukçu, aksine amortisman hesaplarýyla deðer kaybettiðine dikkat çekiyor. Çubukçu, buna baðlý olarak Arap gayrimenkul yatýrýmcýlarýnýn son yýllarda Türkiye'ye oldukça büyük düzeyde yatýrým yaptýklarýný ifade ediyor.

Konutun kira kira getirici mülk olma durumu bakýmýndan Türkiye'nin yeterli düzeyde elveriþli bir ülke olmadýðýna vurgu yapan Çubukçu, Batýda görüldüðü gibi yüzlerce konutun bir mülk sahibi tarafýndan kiraya verilmediðini, aksine proje geliþtiricileri tarafýndan satýldýðýný belirtiyor. Ayrýca konutun kira getiri oranýnýn ticari projeye kýyasla çok daha düþük olduðunu dile getiren Çubukçu, dolayýsýyla Arap sermayesini kira getirici ticari emlak yatýrýmýnda çok daha fazla gördüklerini kaydediyor. Çubukçu, Batýlý yatýrýmcýlarýn da son yýllarda Arap yatýrýmcýlar kadar cesaretli olmasalar da Türkiye'ye oldukça iyi yatýrýmlar yaptýðýný ifade ederek, bu yatýrýmlarda özellikle AVM'lerin öne çýktýðýný söylüyor.

Yatýrýmcýnýn olmazsa olmazý uluslararasý standartlar

Batý ekonomilerinde yaþanan durgunluk nedeniyle banka ve fonlarýn elinde çok yüksek düzeyde sermaye biriktiðine dikkat çeken Çubukçu, faiz oranlarýnýn düþük olmasýnýn ise bu sermayeyi Türkiye gibi geliþmekte olan pazarlara yönelttiðini belirtiyor. Türkiye gibi iyi kar beklentisi sunan ülkelerin uluslararasý ve yerli yatýrýmcýlar açýsýndan hala çok cazip pazarlar olduðunu ifade eden Çubukçu, burada dikkat edilmesi gereken noktanýn istisnasýz her sektörde uluslararasý standartlarý tutturmak olduðunun altýný çiziyor. Çubukçu, eðer bir ülkede demokrasi, hukuk ve ticaret kanunlarý her yönüyle uluslararasý standartlara ulaþmamýþ ise o ülkede yatýrým gerçekleþtirmenin uluslararasý yatýrýmcý nezdinde geçersiz olduðuna vurgu yapýyor.

Geleceðin öngörülemediði ve bir sorun karþýsýnda mevcut hukuki yapýnýn ne yönde karar alacaðý bilinmezliklere dolu bir ülkeye hiçbir yatýrýmcýnýn gelmeyeceðini belirten Çubukçu, Türkiye'de ekonomik geliþmeyi sürdürülebilir hale getirmek için en kýsa sürede yeniden reformist bir hükümetin kurulmasý ve Türkiye'nin tekrar koþmaya baþlamasý gerektiðini söylüyor.

Gayrimenkul sektörünün Türkiye için büyük önem taþýdýðýný, ancak sanayi olmadan sadece gayrimenkule yapýlacak orantýsýz yatýrýmlarýn Ýspanya'nýn emlak sektöründe yaþadýðý krizin bir benzerini Türkiye'nin de yaþamasýnýn kaçýnýlmaz olduðunu kaydeden Çubukçu, sanayi ve yatýrýmlarla büyüyen bir Türkiye ekonomisinde gayrimenkul sektörünün çok daha verimli ve yatýrým yapýlabilir bir alan olarak dünyada öne çýkacaðýný da sözlerine ekliyor.    

Yorumlar

Top