ATATÜRK HÝDROELEKTRÝK SANTRALÝ ÇATIDAN UÇUP GÝDÝYOR

ATATÜRK HÝDROELEKTRÝK SANTRALÝ ÇATIDAN UÇUP GÝDÝYOR

Türkiye'de üretilen toplam enerjinin yüzde 24'ünün konutlarda kullanýldýðýný, tüketilen enerjinin yüzde 80'inin ise ýsýnma amaçlý olduðunu kaydeden Kýlýçoðlu Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Ali Osman Özaydemir, konutlarda ýsý kaybýnýn yüzde 25'inin doðrudan çatýlardan kaynaklandýðýna dikkat çekiyor.

Kiremit ve çatý teknolojilerinde Türkiye'nin referans markasý Kýlýçoðlu'nun Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Ali Osman Özaydemir, çatý malzemeleri ve çatý teknolojileri konusunda kamuoyunun yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadýðýný, Tükiye genelinde özellikle konut çatýlardan kaynaklanan ýsý kaybýnýn vahim boyutlarda olduðunu belirtiyor.

Çatýdan ýsý kaybý devasa boyutta
TÜÝK verilerine göre konutlarda tüketilen enerjinin Türkiye'nin toplam enerji üretiminin yüzde 24'ünü kapsadýðýný ve söz konusu tüketimin yüzde 80'inin ýsýnma amaçlý olduðunu belirten Özaydemir, binalarda ýsý kaybýnýn yüzde 25'inin ise doðrudan çatýlardan kaynaklandýðýný dile getiriyor.

Yanlýþ çatý malzemeleri ve yanlýþ çatý teknolojileri nedeniyle çatý kaynaklý ýsý kaybýnýn devasa boyutlara ulaþtýðýný kaydeden Özaydemir, Atatürk hidroelektrik santralinin 2.250.000 konutun elektrik enerjisi ihtiyacýný karþýlayabilecek kapasitede olduðunu, çatýlarda yaþanan kaybýn ise en iyimser hesaplamalarla bu düzeyde olduðuna dikkat çekiyor. Özaydemir, belirtilen hesaplamaya okul, hastane, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn dahil edilmesiyle birlikte kaybýn daha da büyüyeceðinin açýk olduðunu söylüyor.

Konutlarda tüketilen temel birincil enerji kaynaklarýnýn petrol, doðalgaz, kömür ve hidrolik enerji kaynaklý olduðunu ifade eden Özaydemir, çatýlarda saðlam malzeme ve teknolojiler temel alýndýðý takdirde, aðýrlýklý olarak ithal ettiðimiz birincil enerji kaynaklarýndan da ciddi tasarruf saðlanacaðýný belirtiyor.

Uluslararasý standartlar esas alýnmalý

2000'li yýllarda gerçekleþtirilen enerji istatistiklerine göre konutlarda ýsýnma amaçlý enerji tüketiminin 175 kwh/m2 olarak hesaplandýðýný söyleyen Özaydemir, örneðin Gebze temel alýnarak yapýlan bir araþtýrma neticesinde tüketimin 100-200 kwh/m2 arasýnda deðiþtiðini kaydediyor. Özaydemir, geliþmiþ ülkelerde ise henüz 1990'lý yýllarda dahi konutlarda yalnýzca ýsýnma deðil, soðutma ve havalandýrma dahil enerji talebinin yeni konutlarda 100 kwh/m2'nin altýnda olmasýnýn þart koþulduðuna dikkat çekiyor. Batý ülkelerinde mevcut çalýþmalarýn ise konutlarda yýllýk enerji tüketiminin 50 kwh/m2'nin altýna çekilmesi yönünde olduðunu kaydeden Özaydemir, bu doðrultuda önemli baþarýlar elde edildiðini belirtiyor.

Türkiye'de kamuoyunun bu yönde bilinçlendiði takdirde gereken hassasiyeti göstereceðini ve enerjide gerek bireysel gerekse ülke ekonomisi genelinde ciddi tasarruf saðlanacaðýný ifade eden Özaydemir, 'düþük enerjili mimari' olarak tanýmlanan bu uygulamanýn Türkiye'de bir an önce tesis edilmesi yönünde giriþimlerde bulunulmasý gerektiðini dile getiriyor.

Dýþ cephe kadar çatý yalýtýmý da önemli
Enerjiden tasarruf saðlamak için Türkiye'de ýsý yalýtýmýnýn öneminin anlaþýldýðýný ve binalarda mantolama konusunda yaygýn bir kamuoyu bilincinin oluþtuðunu ifade eden Özaydemir, ancak  tam verimli dýþ cephe yalýtýmý için çatýda da ýsý yalýtýmýnýn yapýlmasýný gerektiðini, bunun için iþe öncelikle büyük ýsý kayýplarýnýn olduðu hatalý çatýlardan baþlamak gerektiðine dikkat çekiyor.

Çatýda yapýlan ýsý yalýtýmýnýn dýþ cephe mantolamaya destek saðladýðýný ifade eden Özaydemir, çatýda ýsý yalýtýmý  yapýlmamýþ binalarýn mantolamada tam verimlilik saðlayamayacaðýný söylüyor. Çatýlarýn mutlaka uzman bir kuruluþa gösterilerek eksikliklerin belirlenmesi gerektiðine vurgu yapan Özaydemir, konut yangýnlarýnýn da azýmsanmayacak bir bölümünün çatýdan kaynaklandýðýný, bunda kullanýlmamasý gereken yanýcý çatý malzemelerinin büyük payý olduðunun altýný çiziyor.

Yorumlar

Top