KENTSEL DÖNÜþÜM FIRSATI DEðERLENDÝRÝLMELÝ

KENTSEL DÖNÜþÜM FIRSATI DEðERLENDÝRÝLMELÝ

6 milyon 500 bin konutun deprem riski taþýdýðýný vurgulayan ÝZODER Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ertuðrul þen, "Türkiye çapýnda baþlatýlan Kentsel Dönüþüm süreci, su yalýtýmý uygulamalarý için büyük bir fýrsat ve inþa edilen tüm yeni binalardaki su yalýtýmýnýn standartlara uygun yapýlmasý çok önemli" dedi.

ÝZODER (Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði) Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ertuðrul þen, 17 Aðustos Marmara Depreminin yýldönümü dolayýsýyla bir açýklama yayýnladý. Yaklaþýk 20 bin kiþinin hayatýný kaybettiði depremin üzerinden 16 yýl geçmesine raðmen Türkiye'nin depreme hazýr olmadýðýný vurgulayan Ertuðrul þen, "Türkiye'nin her 10 metrekaresinin 9'u deprem riski altýnda. Her 20 kiþiden 19'u deprem kuþaðýnda yaþýyor. Son 58 yýl içerisinde meydana gelen depremler; 58 bin 202 vatandaþýmýzýn hayatýný kaybetmesine, 122 bin 96 vatandaþýmýzýn yaralanmasýna ve yaklaþýk 411 bin 465 binanýn yýkýlmasýna veya aðýr hasar görmesine neden oldu. Bu felakete karþý yapýlacak tek þey depreme dayanýklý yapýlar inþa etmek" diye konuþtu.

Depremde hasar gören konutlarýn yüzde 64'ünde korozyon tespit edildi
Depremin yýkýcý etkisinin katlanmasýna neden olan ve toplum tarafýndan çok bilinmeyen en önemli risklerden biri olan korozyon tehlikesine dikkat çeken Ertuðrul þen, þunlarý söyledi: "Ne kadar saðlam binalar yaparsanýz yapýn su yalýtýmý yapmazsanýz büyük yýkýmlar kaçýnýlmaz olabilir.  Bir þekilde binaya sýzan su, beton içerisine girerek paslanmaya, yani korozyona neden oluyor. Korozyon sonucunda binanýn taþýyýcý sistemi 10 yýl içinde taþýma kapasitesinin yarýsýndan fazlasýný kaybedebiliyor. 17 Aðustos depremi sonrasýnda yapýlan incelemeler sonucu, yüzde 79'u hasarlý bulunan 55 bin 651 konut ve iþyerinin yüzde 64'ünde korozyon tespit edildi. Bu büyük yýkýmý engellemenin tek yolu ise su yalýtýmý."

Kentsel Dönüþüm iyi deðerlendirilmeli
Yeni binalarda sýfýrdan yapýlacak yalýtýmýn çok daha etkili olduðunu vurgulayan ÝZODER Baþkan Yardýmcýsý þen, 'Kentsel Dönüþüm'ün bu noktada büyük fýrsat yarattýðýný belirtti. þen, "Bu fýrsatýn tüm paydaþlar tarafýndan doðru deðerlendirilmesi ve yanlýþ uygulamalar ile kaynak israfýna dönüþmemesi amacýyla sürecin iyi yönetilmesi gerekiyor. Su yalýtýmý sanýldýðýnýn aksine çok yüksek maliyet getirmiyor. Su yalýtýmý toplam bina maliyeti içinde yüzde 2-3 gibi bir paya sahiptir" dedi.

"Su Yalýtýmý Yönetmeliði yürürlüðe sokulmalý"
"ÝZODER'in de katkýlarý ve destekleriyle Çevre ve þehircilik Bakanlýðý tarafýndan hazýrlanan Su Yalýtýmý Yönetmeliði çalýþmalarý bir an önce tamamlanmalý ve yönetmelik yürürlüðe sokulmalýdýr"diyen Ertuðrul þen, depreme hazýrlýk ve kaliteli binalar için Kentsel Dönüþüm ile birlikte yapýlmasý gerekenleri þöyle sýraladý: 

?òTamamlanacak Su yalýtýmý Yönetmeliði zorunlu hale getirilmeli ve mutlaka yapý denetim kapsamýna alýnmalýdýr.
?òSürecin içine girildiðine göre, daha çok geç kalmadan, bir an önce gerekli uygulama ve malzeme standartlarý geliþtirilmeli.
?òDASK olarak bilinen zorunlu deprem sigortasýna ihtiyacýn farkýndalýðý oluþturulmalý.
?òYapý denetim firmalarý mevzuatý çaðdaþ örneklerinde olduðu gibi bir tür özerk yapýya kavuþmalý; hizmet alan ve hizmet veren arasýndaki iliþki çok net olarak objektif hale gelmeli.
?òÜniversiteler ile birlikte yapýlacak çalýþmalarda, sektörün gelecekteki karar vericileri ve çalýþanlarý olacak teknik personel adayý öðrencilerin güncel bilgilerle donatýlmasý saðlanmalý ve teþvik edilmeli.
?òÖzellikle kamuda, tüm projeler için, teknik altyapýyý oluþturmadan büyük kaynak savurganlýðýna sebep olabilecek etkilerden kaçýnýlmalý.
?òToplu konut ve diðer yapý projelerinde deprem bölgesinde olduðumuz gerçeði göz ardý edilmeden doðru teknikler kulanýlmalý.
?òSektöre hizmet veren iþ gücü, düzenlenen eðitimlerle yetkin hale getirilmeli, su yalýtýmý özellikle halk arasýnda ustalarýn karar verdiði bir süreç olmaktan kurtulmalý.
?òÖzel sektör ve resmi kurumlar arasýndaki iþbirliði kuvvetlendirilmeli ve hýzlandýrýlmalý.
?òDevletimizin ilgili birimleri, su yalýtýmý konusunda zaman içinde deðiþmeyecek bir kararlýlýk ve yasa sürecini oluþturmalý.

Yorumlar

Top