KENTSEL DÖNÜþÜM DEðÝL KENTSEL BÜYÜME YAPILIYOR

KENTSEL DÖNÜþÜM DEðÝL KENTSEL BÜYÜME YAPILIYOR

17 Aðustos Marmara Depremi'nin yýldönümünde Türkiye'de yapýlan kentsel dönüþümü deðerlendiren Keten Ýnþaat Baþkaný Selahattin Keten, þu anda plansýz bir kentsel dönüþüm gerçekleþtirildiðini belirtti. Keten, kentsel dönüþümün ada bazýnda imarlar verilerek yapýlmasý gerektiðini vurguladý.

Keten Ýnþaat Ltd. þti. Baþkaný Selahattin Keten, 17 Aðustos Marmara Depremi'nin yýldönümünde Türkiye'deki kentsel dönüþümü deðerlendirdi.

Türkiye'de kentsel dönüþümün geç baþladýðýna Selahattin Keten, "Oysa kentsel dönüþüme 1999 yýlýndaki Marmara Depremi'nden hemen sonra baþlanmalýydý, çünkü 1999 depremi sonrasý kentte 18 bin 784 bina hasar gördü. Yasa gecikmeden çýkmalýydý fakat gecikti ve bu durum da Türkiye'ye zarar verdi." dedi. þu anda plansýz bir kentsel dönüþümün yapýldýðýný vurgulayan Selahattin Keten, "Sürekli kenti büyüttük. Yeþil alanlara imara açtýk, otobanlara devasa binalar yaptýk. Bu kentsel dönüþüm deðil. Altyapý konusu yeteri kadar çözülemedi. Bu sorunu çözmemiz lazým. Ancak parsel bazýnda imarlarla bunu çözemeyiz.  Kentsel dönüþümdeki büyümenin ada bazýnda imarlar verilerek organize edilmesi gerekiyor" görüþünü kaydetti.

En büyük zorluklardan biri de bürokrasi
Türkiye genelinde 6,5 milyon civarýnda depreme dayanýksýz bina olduðuna dikkat çeken Selahattin Keten, bu yapýlarýn bir an önce yenilenmesi gerektiðini ifade etti. Kentsel dönüþüm konusunda radikal kararlar alýnarak hýzlý hareket edilmesi gerektiðini söyleyen Keten,  "Aslýnda devlet yeterli desteði saðlýyor ancak biz inþaatçýlarýn en büyük sýkýntýsý, en büyük zorluk noktasý bürokrasi oluyor. Bürokrasinin bu yönde daha hýzlý bir þekilde dönmesi lazým ki eski bina rezervlerinin yenilenmesi kolaylaþabilsin" diye konuþtu.

Tüm bunlarýn yaný sýra insanlar deprem konusunda giderek bilinçlendiðine iþaret eden Selahattin Keten, her geçen gün depreme dayanýksýz binalarýný yenilemek isteyen kiþilerin sayýsýnýn da arttýðýný kaydetti.

Dönüþüm projelerinde uzlaþma önemli
Kentsel dönüþüm projelerinde uzlaþmanýn da çok önemli olduðuna dikkati çeken Selahattin Keten, konuyla ilgili þunlarý söyledi: "Dönüþümde uzlaþma þartlarýnýn ve ilkelerinin çok iyi ortaya konulmasý gerekir. Bunlar belirlenmediðinde kentsel dönüþüm projesinin süresi uzar ve proje verimsizleþir. Ýstanbul'daki dönüþüm alanlarýna baktýðýmýzda her birinin problemleri farklý. Farklý proje modellerine farklý çözümler gerekiyor. Kamunun yeterli finansmaný olmadýðý için arsa ve konut sahiplerinin Belediyeler ve Özel Sektör ile iþ birliði yapýlmasý kaçýnýlmazdýr. Bu iþbirliði saðlanýrsa projelerin gerçekleþme þansý artar. Dönüþüm sadece eski bir binayý yýkýp yerine yenisi yapmak anlamýna gelmiyor."

25 yýl önce dönüþüme baþladý, 100'ün üzerinde bina yeniledi
Keten Ýnþaat Ltd. þti. olarak Ýstanbul'da kentsel dönüþümü baþlatan ilk firmalardan biri olduklarýný vurgulayan Selahattin Keten, 25 yýldýr Niþantaþý, Ulus ve Suadiye'de depreme dayanýksýz binalarý semt ve çevrenin dokusuna uygun olarak yenilediklerini söyledi. þu ana kadar daire sayýlarý 30-50 arasýnda deðiþen 100'ün üzerinde binayý yenilediklerini bildiren Selahattin Keten, binalarý yenilerken projeleri gerçekleþtirirken de bölgenin dokusuna uygun olarak kullanýcýlarýn da isteklerini dikkate alarak çalýþmalarýný sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Top