YURT SORUNUNA RADÝKAL ÇÖZÜM?à

YURT SORUNUNA RADÝKAL ÇÖZÜM?à

Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortaðý Köksal Ünal, yükseköðretimde ciddi boyutlardaki yurt açýðý sorununa çözüm olarak "yap-kirala" modelini önerdi.

Türkiye'de 200'e yakýn üniversite yaklaþýk 800 bini yeni kayýt 6 milyon dolayýndaki öðrenci ile 2015-2016 eðitim öðretim yýlýna hazýrlanýrken, gençleri bekleyen ciddi sorunlarýn baþýnda barýnma geliyor.

Yükseköðretimdeki öðrenci sayýsýnýn ancak yüzde 7'sine denk gelen yurt kapasitesi nedeniyle yaþanan bu soruna, Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortaðý Köksal Ünal'dan radikal bir çözüm önerisi geldi. Birçok Avrupa ülkesinin nüfusunu aþan öðrenci sayýsýna karþýlýk yurtlardaki toplam barýnma kapasitesinin 430 bin kiþi dolayýnda olduðuna iþaret eden Ünal, bu açýðýn "yap-kirala" modeli ile kapatýlabileceðini bildirdi.

"Ankara'da yeni yurt projeleri hayata geçirilmeli"?à
Ankara'da halen 18 üniversite ve 272 bin 742 öðrenci bulunduðunu belirten Ünal, yurt kapasitesinin ise son derece düþük kaldýðýna iþaret ederek þunlarý söyledi: "Bu yýl 800 bine yakýn öðrenci üniversitelere kaydoldu. Bunlarýn yaklaþýk 55 bini Ankara'daki üniversitelerde okuyacak, önemli bir bölümü de Ankara dýþýndan gelecek. Ankara'da Yurt-Kur'a baðlý 33 yurdun kapasitesi ile bu öðrencilerin barýnma ihtiyacýnýn karþýlanmasý imkansýz. Özel yurtlar da sayýca yetersiz ve yüksek fiyat nedeniyle dolmuyor. Ankara'da ciddi bir yurt açýðý var. Özellikle Hacettepe, ODTÜ, Bilkent, Baþkent ve Çankaya Üniversiteleri  gibi Eskiþehir Yolu üzerinde sýralanmýþ üniversitelerde okuyan öðrenciler için yurt sorunu çok büyük boyutlarda. Buralarda yeni yurt projeleri hayata geçirilmelidir."

"Yap-kirala" modeli uygulanabilir"?à
Ünal, kamu-özel iþbirliðiyle saðlýk tesislerinin ''yap-kirala-devret'' modeliyle özel sektöre yaptýrýlmasýna yönelik yasanýn yürürlüðe girdiðini, "þehir hastanelerinde" kullanýlan bu modelle yapýlan tesislerin 30 yýllýðýna yüklenici özel firmaya kiralanacaðýný, bu sürenin sonunda çalýþýr vaziyette Saðlýk Bakanlýðý'na devredileceðini belirtti. Yurt sorununun çözümünde de benzer bir model kullanýlabileceðini belirten Ünal, "Yap-sat deðil, yap-kirala modeli uygulanabilir" dedi. Ünal, bu yolla hem açýðýn kapatýlacaðýný, hem de gençlere güvenli ve konforlu barýnma imkaný saðlanacaðýný belirtti.

Özel teþebbüslerin de devlet desteði beklemeksizin özellikle öðrencilere yönelik konsept projeler geliþtirmek suretiyle yap kirala modeliyle uzun vadeli kazançlar saðlayabileceðini ifade eden Ünal," Özelikle Ankara öðrenci yoðunluðunun Eskiþehir yolu göz önüne alýndýðýnda Baðlýca, Yapracýk, Ümitköy ve Yaþamkent bölgelerinde bu tarz yapýlara ilgi gösterilmeli." dedi.

"Yurtlarda tüm yaþamsal ihtiyaçlar karþýlanmalý"?à
Ünal, yurtlarýnýn gerekli yaþam koþullarý ve sosyal imkanlardan da yoksun olduðunu, yurtlarda barýnma imkaný bulamayan milyonlarca öðrencinin ise ortak kiralama yoluyla, asgari yaþam koþullarýndan yoksun evlere yüksek kiralar ödediðini, öðrenci semtlerinde kiralarýn aþýrý yükseldiðini anlattý.  Saðlýklý eðitimin, saðlýklý koþullarda barýnma ile olacaðýný vurgulayan Ünal, "Çocuklarýný baþka þehre yollayan aileler ciddi endiþe taþýyor. Geliþmiþ ülkelerdeki yurtlarda aþaðýda çamaþýrhanesi, restoraný, sosyal imkanlarý her þey mevcut. Ama bizde hem sayý yetersiz, hem bu imkanlar yok. Öðrencinin tüm ihtiyaçlarýna cevap verecek imkanlar olmalý. Yurtlar çok sayýda öðrenci konaklatacak þekilde planlanýrsa maliyetler de düþer" diye konuþtu.

Yorumlar

Top