YABANCIYA TÜRKÝYE'DE TOPRAK DÖRTTE BÝR UCUZLADI

YABANCIYA TÜRKÝYE'DE TOPRAK DÖRTTE BÝR UCUZLADI

Yýlbaþýndan beri yüzde 26 deðer kazanan dolar, yabancý gayrimenkul yatýrýmcýsýný Türkiye'ye çekti. Yabancý yatýrýmcý, piyasalardaki sýkýntý nedeniyle dövizdeki artýþa raðmen gayrimenkul fiyatýnýn artmamasýný fýrsat bilerek, ayný bedelle dörtte bir oranýnda daha fazla toprak satýn alabiliyor.

Geçtiðimiz yýllardaki büyüme performansýndan etkilenerek, ülkemizde çok sayýda yatýrým yapan yabancýlar, son günlerde cebindeki paraya göre "kelepir" kalan gayrimenkul arayýþýna çýktý.

Ankara baþta olmak üzere yurt genelinde yabancý gayrimenkul yatýrýmcýsýný Türkiye'ye çeken Onursal Aþ Yönetim Kurulu Baþkaný Onur Öngün, dövizdeki artýþýn ardýndan Avrupalý firmalarýn daha önce satýn aldýklarý arazilere yenilerini eklemek için harekete geçtiðini, Ruslar, Araplar, Kuzey Iraklýlar ve Azerilerin de irili ufaklý arsa alarak 'köþeye attýðýný' söyledi.

Dövizin artýþýna raðmen gayrimenkul fiyatlarýnýn iç piyasadaki sýkýntýlar nedeniyle hemen hemen ayný kaldýðýna iþaret eden Öngün, "Yabancýlar için bu yýl toprak 1 yerine 1,26 verdi diyebiliriz. Çünkü 1 Ocak'ta 2,33 olan dolar kuru, bugün 2,94'lerde, ama arsa ve tarla fiyatlarý son aylardaki belirsizlikler nedeniyle yýlbaþýndaki düzeylerde. Kasým ayýnda yeniden seçim yapýlacak olmasý iç piyasa kadar yabancý yatýrýmcýlar için de önemli bir dönemeç. Türkiye, bu süreçte yaþanmasý muhtemel kriz ortamýný en karlý þekilde deðerlendirmek isteyen yabancýlar için mercek altýnda. Kapýmýzý çalan yabancý gayrimenkul yatýrýmcýsýnýn sayýsý her geçen gün artýyor" dedi.

"Kalkýnma projeleri Türkiye'nin yýldýzýný parlattý"
Yabancý yatýrýmcýlarýn ülkemize ilgisinin ilk dönemlerde sadece konutlarý kapsadýðýný hatýrlatan Öngün, þöyle devam etti: "Özellikle son 10 yýlda yatýrýmcýlar arsalara, tarlalara, organize sanayi bölgelerine yöneldi. Türkiye'nin hemen her bölgesinde hayata geçirdiði yeni kalkýnma projeleri arsalarýn cazibesini arttýrdý. Hakkari'de açýlan havaalanýnýn da, Ýstanbul'da yapýmý devam eden 3. köprünün de sektöre olumlu etkileri oldu. Ayrýca, nükleer santral projeleri, hemen her þehirde açýlmasý düþünülen havaalanlarý, yeni otoban çalýþmalarý gibi yatýrýmlar da yabancý sermayenin iþtahýný kabarttý. Anadolu'nun yeniden ilmik ilmik örüldüðünü gören yabancýlar, yeni döneme 'yabancý' kalmak istemiyor."

Yorumlar

Top