ÇELÝK ÝHRACATINDAKÝ KAN KAYBI DEVAM EDÝYOR

ÇELÝK ÝHRACATINDAKÝ KAN KAYBI DEVAM EDÝYOR

Küresel rekabet koþullarýnýn aðýrlaþmasý Türk çelik sektörünü zorlamaya devam ediyor. Bu þartlara son dönemde hammadde ve ürün fiyatlarýndaki düþüþ de eklenince çelik ihracatýndaki gerilemenin önüne geçilemiyor.

Çelik Ýhracatçýlarý Birliði, 2015 yýlý Ocak-Aðustos dönemi ihracat verilerini açýkladý. Türkiye'nin çelik ihracatý sekiz ayda geçen yýlýn ayný dönemine kýyasla deðer bazýnda yüzde 22,9 düþüþ ile 6,9 milyar dolar olurken, miktar bazýnda ise yüzde 8,4 azalýþ ile 10,8 milyon ton olarak gerçekleþti. Çelik fiyatlarýnda küresel ölçekte yaþanan düþüþ eðilimi, deðer bazýndaki kayýplarýn en temel nedenini oluþturuyor.

Çelik sektörünün direkt ihracatýna diðer birliklerin faaliyet alanýna giren demir çelik ürünleri de eklendiðinde Türkiye'nin 2015 yýlý sekiz aydaki toplam çelik ihracatý deðer bazýnda 8,3 milyar dolara, miktar bazýnda ise 11,3 milyon tona ulaþtý. Çelik sektörünün bu dönemde miktar bazýnda en yüksek artýþý yakalayan ürün grubu yüzde 25 artýþ ile 150 bin tonluk alaþýmlý çubuk ve profil olurken; bu ürünü yüzde 22 artýþla 73 bin ton olan paslanmaz yassý, yüzde 184 artýþla 49 bin ton olan alaþýmlý teller ve yüzde 26 artýþla 29 bin ton olan çivi izledi.

Yýlýn sekiz ayýndaki bölgeler bazýnda ihracata bakýldýðýnda; miktarda 4 milyon ton ile Ortadoðu'nun liderliðinin devam ettiði görüldü. Bu bölgeyi 1,8 milyon tonla Avrupa Birliði, 1,6 milyon tonla Kuzey Amerika ve 1,2 milyon tonla Kuzey Afrika bölgesi izledi.

Çelik Ýhracatçýlarý Birliði'nin rakamlarý Aðustos ayýnda çelik ihracatýnýn geçen yýlýn ayný dönemine kýyasla miktar bazýnda yüzde 8,2 artýþ göstererek 1,36 milyon tona ulaþtýðýný ortaya koydu. Yüzde 8,2'lik artýþta, Birleþik Arap Emirlikleri ve Irak'a yönelik ihracatýn artmasý etkili oldu. Miktar bazýndaki artýþa karþýn, deðer bazýndaki çelik ihracatý yüzde 16,4'lük düþüþ ile 799 milyon dolar olarak gerçekleþti.

2015 yýlýnýn Aðustos ayý geçen yýlýn Aðustos ayý ile kýyaslandýðýnda, en çok artýþýn 46,9 bin tonla Birleþik Arap Emirlikleri'nde olduðu, bu ülkeyi sýrasýyla 42,4 bin tonla Irak, 31 bin tonla Romanya, 30,7 bin tonla Mýsýr ve 24,3 bin ton artýþla Fas'ýn takip ettiði görülüyor.

Rekabet gücü nasýl artýrýlacak?

Çelik Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Namýk Ekinci, çelik sektörünün sekiz aylýk ihracat verileri ile ilgili yaptýðý deðerlendirmede; "Yýl genelinde ihracatýmýzda yaþadýðýmýz düþüþ Ocak-Aðustos döneminde de devam etti. Ýhracatýmýz sekiz ayda miktarda yüzde 8 gerilerken, deðerde bu gerileme yüzde 22'ye vardý. Ýki rakam arasýndaki makasýn bu kadar açýk olmasýnýn en önemli sebebi, küresel boyutta hammadde ve çelik fiyatlarýndaki düþüþ eðiliminin devam etmesi. Bu durum uluslararasý rekabetin giderek arttýðý ve dolayýsýyla zorlaþtýðýnýn önemli bir göstergesi niteliðinde. Sektörümüz, katma deðerli üretimin esas olduðu bir yapý ile rekabet gücünü artýrabilecektir" dedi.

Ekinci sözlerine þu þekilde devam etti: "Global dünyada teknoloji ve ihtiyaçlar sürekli deðiþiyor, çeþitleniyor. Bu sürece ayak uydurabilmek için eski sistemleri geride býrakmalý ve yeniliklere açýk olmalýyýz. Türk çelik sektörünün dünya piyasalarýndaki eski gücüne kavuþabilmesinin iki yolu var. Birincisi maliyetleri düþürmek ve ürün çeþitliliðimizi artýrmak için entegre üretime geçiþ yapmak. Böylece ürün yelpazemizi çeþitlendirip hýzla artan ithalatýmýzýn önüne geçeceðiz ve ayný zamanda da ithal ikamesi yaratarak ihracatýmýzý artýrmýþ olacaðýz. Ýkincisi ise bu büyük yatýrýmlarý gerçekleþtirebilmek ve uluslararasý rekabet gücümüzü artýrabilmenin tek çözümü olarak görünen þirket birleþmelerine gidilmesi. Bu þekilde global çelik üreticileri ile mücadelemizi daha güçlü ve eþit þartlarda yürütebiliriz."

Yorumlar

Top