"KENTSEL DÖNÜþÜM, ADA ÝÇÝ EMSAL TRANSFERÝYLE GERÇEKLEþMELÝ"

"Gayrimenkul ve Ýnþaatta Riskler ve Fýrsatlar Zirvesi"nde konuþma yapan AYÝD Genel Sekreteri Hakan þiþik, planlanmamýþ imar artýþlarý ve ada içi emsal transferi konularýna dikkat çekti.

Türkiye ekonomisini ayakta tutan en önemli sektörlerin baþýnda gelen inþaat sektöründeki mevcut sorunlarý ve çözüm yollarýný konuþmak üzere Büyük Kulüp Genç Giriþimciler Komitesi tarafýndan 12 Eylül Cumartesi günü "Gayrimenkul ve Ýnþaatta Riskler ve Fýrsatlar Zirvesi" düzenlendi.

Açýlýþ konuþmasýný Ekonomi Gazetecileri Baþkaný Celal Toprak'ýn yaptýðý, Ýstanbul Ticaret Odasý Eski Baþkaný Mehmet Yýldýrým'ýn, Varyap Yönetim Kurulu Baþkaný Süleyman Varlýbaþ'ýn, Tahincioðlu Nidapark Ýnþaat Genel Müdürü Sadun Coþkuntürk'ün ve Maltepe BelediyesiBaþkan Yardýmcýsý Sinan Çetiz'in de konuþmacýlar arasýnda bulunduðu zirvede, AYÝD (Anadolu Yakasý Ýnþaat Müteahhitleri Derneði) Genel Sekreteri Hakan þiþik de inþaatýn ana gündem maddesi kentsel dönüþüm üzerine yaptýðý konuþmasýyla dikkat çekti.

þiþik konuþmasýnda, son günlerde sýkça tartýþýlan kentsel dönüþümün ada bazýnda mý, parsel bazýnda mý olmasý gerektiðine þu sözlerle açýklýk getirdi: "AYÝD olarak imar artýþlarýna karþý olmakla beraber ada bazýnda yapýlaþmadan yanayýz. Bunun yanýnda ada içi emsal transferinin hayata geçirilerek kamuya ait alanlarýn çoðaltýlmasýnýn ve mahalli parklar yaratýlmasýnýn gelecek nesillere býrakabileceðimiz en iyi miras olacaðý kanýsýndayýz. Çünkü kentsel dönüþüm yapýlýrken, yeþil alanlar ve sosyal donatýlar hesaba katýlmýyor. Eðer ada içi emsal transferini gerçekleþtirmezsek, 10 yýl sonra Ýstanbul beton kent haline gelecek."

Kentsel dönüþüm gerçekleþirken enerji verimliliðinin de göz önünde tutulmasý gerektiðini belirten þiþik, doðal kaynaklarýmýzý en az tüketen yeþil binalarýn inþaat müteahhitlerinin öncelikleri arasýnda olmasýný tavsiye etti.

Ýmar artýþlarý, arz talep dengesini bozuyor
Kentsel dönüþümün ülke ekonomisine katkýsýndan bahsederken, doðru bir kentsel dönüþümün doðru bir þehir planlamasýyla gerçekleþebileceðini ifade eden Hakan þiþik, "Ýstanbul'un 39 ilçesinin bölge planlarý dýþýnda 5000'lik yeni imar plan tadilatlarýnýnözellikle konut alanlarýnda yapýlmasý, planlanmamýþ imar artýþlarýnýn gerçekleþmesi, kentlerimizin plan bütünlüðünü bozmakla beraber kontrolsüz nüfus artýþýna sebep olmaktadýr. Artan nüfusa, yetersiz kalan altyapýlar, yollar, hastane alanlarý, okul alanlarý ve diðer kamusal alanlar da eklenince kent yaþamý her anlamda olumsuz etkilenmektedir" diyerek sözlerine devam etti.

Bölge donatýlarýnýn ve planlarýnýn üzerinde yapýlan imar artýþlarý o bölgedeki konut sayýsýný arttýrdýðý için arz talep dengesini bozduðunu, bu yüzden de reel fiyatlarýn oluþamadýðýndan söz eden þiþik, kýsa vadede oluþan nominal fiyatlarýn belirsizliðe ve spekülasyonlara yol açtýðýný söyledi.
 
 

Yorumlar

Top