ÇATIDER'DEN GENÇLERE AB DESTEKLÝ ÇATI DAVETÝ

ÇATIDER'DEN GENÇLERE AB DESTEKLÝ ÇATI DAVETÝ

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER), çatý sektöründe eðitimli iþ gücünün artmasý ve çatýcýlýk eðitiminin geliþtirilerek cazip hale getirilmesi için Avrupa Birliði'nin desteðiyle yürüttüðü 'Çatý ve Çatýcýlýk Eðitim Sisteminin Kurulmasý ve Geliþtirilmesi Projesi'ni baþarýyla tamamladý.

'Çatý ve Çatýcýlýk Eðitim Sisteminin Kurulmasý ve Geliþtirilmesi Projesi', Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý Avrupa Birliði Koordinasyon Dairesi Baþkanlýðý'nýn "Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eðitimin Kalitesinin Arttýrýlmasý Operasyonu (IQVET)" isimli hibe projesi kapsamýnda hayata geçirildi.

"Çatýcýlýk, gençler için cazip bir meslek"
ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, çatýcýlýðýn Türkiye'nin her yerinde geçerli ve istikrarlý bir meslek olduðunu belirterek, meslek lisesi öðrencilerinin sektörü daha yakýndan tanýmalarý için kapsamlý çalýþmalar yürüttüklerini belirterek þunlarý söyledi: "Hýzla büyüyen çatý sektöründe eðitimli iþ gücüne büyük ihtiyaç var. Gençler çatý sektörü hakkýnda yeterli bilgiye sahip olmadýklarý için kendileri için iyi bir meslek fýrsatýný gözden kaçýrabiliyorlar. Baþarýyla yürüttüðümüz bu projeyle hem gençler çatýcýlýk mesleðini yakýndan tanýdý, hem de meslek duayenleri ile bir araya gelme imkanýna sahip oldular. Ayrýca öðretmenlerimize de sektördeki yeni geliþmeler hakkýnda bilgi verdik, yeni eðitim içeriði ve materyalleri hazýrladýk. 'Ýyi Eðitim Doðru Çatý' sloganýyla yürüttüðümüz projeyle, sektörümüze güç kattýðýmýza inanýyoruz."

Çatý eðitiminin merkezi Almanya'ya ziyaret
Projenin ilk adýmý olarak, ÇATIDER yöneticileri ve projede yer alan meslek lisesi öðretmenleri, çatý eðitimi konusunda uluslararasý saygýnlýða sahip Almanya'yý ziyaret etti. Almanya'nýn çatýcýlýk alanýndaki en büyük kuruluþu Kuzey Rhein Eyaleti Çatýcýlar Federasyonu ve Berufskolleg Goldern Meslek Koleji'nde bilgi alýþveriþinde bulunan Türk heyet, eðitim sistemi ile bölgedeki çatý ve yapýlarý inceledi.

Ayrýca meslek ve teknik eðitim kurumlarýnda görev yapan öðretmenlere ve usta öðreticilere yönelik hizmet içi eðitim modeli belirlenerek eðitim materyalleri hazýrlandý. Meslek duayenleri, öðretmenlerle buluþarak, sektörel bilgi paylaþýmýnda bulundu. ÝSOV Zincirlikuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ankara Yenimahalle Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde "Hizmet Ýçi Eðitim Kursu Etkinlik Programý" düzenlendi.  Etkinliðe 12 teknik liseden toplam 114 öðretmen katýldý. Farklý konulardaki sunum ve uygulamalarla öðretmenlere sektördeki en yeni geliþme ve teknolojiler hakkýnda bilgi verildi.

Öðrenciler meslek duayenleriyle buluþtu
Öðrencilerin çatýcýlýk mesleði hakkýnda bilgi sahibi olmasý ve sektöre ilgisinin artýrýlmasý için, özel sektör temsilcilerinin katýlacaðý seminerler düzenlendi. Öðrencilerle özel sektör temsilcileri arasýnda rehberlik uygulamasý gerçekleþtirildi. Öðrenciler arasýnda farkýndalýðý artýrmak için özel sektörün iþbirliði ile teknik ve meslek liselerinde seminerler organize edildi. Etkinliklere yaklaþýk 500 meslek lisesi öðrencisi katýldý.

e-öðrenme materyalleri hazýrlandý

Proje kapsamýnda uzaktan eðitime katký saðlamak amacýyla proje kapsamýnda geliþtirilen 19 adet eðitim içeriði esas alýnarak e-öðrenme materyalleri hazýrlandý. Mesleki ve teknik liselerde çatý eðitimine yönelik uygulamalý eðitim standardý hazýrlandý ve Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan 3. seviye eðitimlerinde kullanýlmak üzere onaylandý. Onaylanan standarda uygun olarak proje ortaðý liselerin çatý atölyelerinde kullanýlacak maketler ÇATIDER üye firmalarý tarafýndan hazýrlanýp hibe edildi.

Çatý ustalarýna da eðitim ve meslek sertifikasý
Proje kapsamýnda Çatýcýlýk Belgesi olmayan ustalara yönelik mesleki teknik eðitim müfredatý da gözden geçirilerek güncellendi. Eðitimler sonucunda baþarýlý olanlara ÇATIDER'in Milli Eðitim Bakanlýðý ile imzalamýþ olduðu protokol gereðince MEB onaylý Mesleki ve Teknik Eðitim hükümlerine göre Baþarý Sertifikasý düzenleniyor.

Yorumlar

Top