IGLO ARCHITECTS'TEN ÇEVRE DOSTU ENDÜSTRÝYEL YAPILAR

IGLO ARCHITECTS'TEN ÇEVRE DOSTU ENDÜSTRÝYEL YAPILAR

Iglo Architects, fonksiyonel, sürdürülebilir ve bütüncül bir planlama anlayýþýyla,düþük karbon salýnýmlý ve enerjiyi yoðun miktarda tasarruf eden, çevre dostu endüstri yapýlarý tasarlýyor.

Bugüne kadar Türkiye'de ve yurt dýþýnda birbirinden farklý ölçeklerde bir çok projeye imza atan Iglo Architects, endüstri yapýlarý tasarýmýnda sürdürülebilir kriterleri göz önünde bulunduruyor ve enerji tüketiminin oldukça yoðun olduðu bu tür yapýlarda minimum kayýpla sonuçlanan aþamalar kaydediyor.

Mimar Zafer Karoðlu ve Mimar Esen Akyar ortaklýðýnda kurulan Iglo Architects'in tasarladýðý endüstri yapýlarý, mimari planlama ve tasarým anlamýnda getirdiði yenilikçi ve nitelikli özelliklerle birlikte sürdürülebilir anlayýþlarýn rehberliðinde de çevresine deðer katýyor.

Endüstri yapýlarýnýn dönüþümü

Fransalý otomotiv þirketi Mecaplast için biri Hindistan'da, ikisi Türkiye'de olmak üzere toplam üç sanayi tesisi, Portekizli Cimpor için Ankara'da bir çimento fabrikasý, Baykon için hassas terazi fabrikasý, Ý-lab Holding'e Logipark Lojistik Tesisleri, ApsAmbalaj için kimya fabrikasý, Ortana için elektronik trafik yönlendirme ekipmanlarý fabrika ve yönetim binasý gibi birçok endüstri yapýsý tasarlayan Mimar Zafer Karoðlu, 2000'li yýllarýn baþýnda sanayici profilinin deðiþmeye baþlamasýyla birlikte endüstri yapýlarýnýn bir dönüþüm sürecine girdiðini, bunun en önemli kazanýmlarýnýn da bu tür yapýlardaki enerji dengesini optimize etme çalýþmalarý ve bunun yapý tasarýmýna olan yansýmalarý olduðunu söylüyor ve IgloArchitects'in bu konudaki tasarým anlayýþýyla ilgili þunlarý vurguluyor:
"Zamanla, bir endüstri yapýsýnýn makinalarý örten bir kabuktan ibaret olmadýðýnýn keþfedilmesiyle birlikte, doðru planlanmýþ nitelikli çalýþma ortamýnýn çalýþma verimini arttýrmasýnýn yanýnda, kaynaklarýn sürdürülebilirliði ve enerji tasarrufuna getirdiði çevresel ve ekonomik katkýlar da fark edilmeye baþlandý. Biz de Iglo Architects olarak, talep edilmediði halde zaten bu tür projelerimizde sürdürülebilirliði ön planda tutup, enerji dengesini saðlamak adýna çalýþmalar yapýyorduk. Bu konuda gösterdiðimiz özen karþýlýksýz kalmadý ve vizyon sahibi yatýrýmcýlarla çok nitelikli projelere imza attýk. Günümüzde ise endüstri yapýlarýnýn büyük deðiþimini destekliyor ve her tasarladýðýmýz projede bu geliþime katký koymaya çabalýyoruz."

Mimar Zafer Karoðlu, Iglo Architects bünyesinde birbirinden farklý niteliklerde birçok endüstri yapýsý tasarladýklarýný ve her birinin kendi baðlamlarýna uygun ihtiyaçlarý ve enerji planlamasý olduðunu, bazý tesislerin bir konut kadar, bazýlarýnýn ise birden çok havalimaný kadar enerji ihtiyacý olduðunu belirtiyor ve ekliyor: "Endüstri yapýlarýnýn tasarýmlarý, barýndýrdýðý sektöre uygun olan kimliklerle birlikte deðiþiyor ve geliþiyor. Bu da enerji dengesi konusunda deðiþkenliðe yol açýyor. Bazý sektörler için tehlikeli madde kullanýmý ve atýk yönetimi çok önem taþýrken, bazýlarý içinse bu konu sadece evsel atýklar düzeyinde kalabiliyor. Mekansal olarak da metrekare ve hacim açýsýndan farklýlýklar ön plana çýkýyor. Haliyle yapýlarýn ihtiyacý olan sürdürülebilir dönüþümü saðlamak da her proje tasarým süreci için kendine özgü bir þekilde ilerliyor.Biz de tasarladýðýmýz projelerde, mimari planlamanýn esnekliði ve fonksiyonel anlamdaki nitelikli kurgularla saðlanan verimliliðin sonucu olarak, zaman ve kaynak tasarrufu, gün ýþýðýnýn en verimli kullanýmý, fizik kurallarýndan faydalanýlarak eIde edilen havalandýrma, ýsýtma yöntemlerinden faydalanýlmasý, çalýþan konforu gibi kazanýmlara önem veriyoruz."

Iglo Architects tarafýndan tasarlanan endüstri yapýlarýnda, yerel baðlamlarýn ön planda tutulduðu yaklaþýmlar, yapýnýn dahil olduðu sektöre uygun fonksiyonel ve bütüncül planlama kurgularýyla birlikte ele alýnýyor. Ortaya çýkan sonuçlar ise, çatý pencereleriyle gün ýþýðýndan maksimum derecede faydalanabilen, bulunduðu lokasyona uygun olacak þekilde cephesinde ve çatýsýnda solar panellerin kullanýldýðý, proses ýsýsýnýn kullanýlarak ortam ýsýnýn dengelendiði, yaðmur ve drenaj sularýnýn depolarda toplanarak yeniden kullanýlabildiði, havalandýrma açýsýndan konforlu çalýþma mekanlarýnýn hakim olduðu yapýlar þeklinde oluyor.

Dünyanýn alanýndaki en büyük üç tesisinden biri olacak
Iglo Architects'in, otomotiv yan sanayi sektörü tedarikçilerinden Parsan Makina için tasarladýðý ve uygulandýðýnda konusunda dünyanýn en büyük üç sanayi tesisinden biri olarak anýlacak Parsan Sanayi Kampüsü, 180.000 metrekarelik bir alana yayýlacak. Tüm birimlerinin, doðal havalandýrma ve aydýnlatmadan optimum ölçüde faydalanacaðý biçimde kurgulanan kampüste, güney ve doðu yönlerindeki çatý yüzeylerine de solar paneller entegre edilerek, güneþ enerjisi üretimi hedefleniyor. Kampüs içerisinde idare ve genel müdürlük binasý, Ar-Ge, bakým, atýk, laboratuvar, malzeme ve lojistik binalarý, peyzajla bütünleþen açýk aktivite mekanlarý, kapalý otoparklar bulunacak olan tesisin ilk etabýnýn 2015 yýlý içerisinde, tamamýnýn ise 2019 yýlýnda kullanýma açýlmasý planlanýyor.

LEED Gold Adayý ICI Fabrika ve Yönetim Binasý?à
Iglo Architects tarafýndan 11.000 m2arsa üzerinde Terzioðlu Holding bünyesindeki ICI Halýcýlýk için tasarlanan binada firmanýn patchwork ve diðer halý koleksiyonlarýnýn üretim birimleriyle beraber, Türkiye ve dünyadan sanatçý, tasarýmcý ve mimarlarýn çalýþabileceði, proje geliþtirebileceði atölye ve stüdyolar da yer alacak. Ayrýca LEED Gold sertifikasý adayý olan yapýnýn, misafir edeceði ünlü tasarýmcýlarla halý sektöründe uluslararasý arenada önemli bir atölye-tasarým ve üretim merkezi olmasý bekleniyor. Yapý konumlandýðý Tuzla Kimyacýlar Organize Sanayi Bölgesi'ne de mimari ve kentsel çevre anlamýnda önemli bir katký saðlayacak.

Iglo Architects tasarýmý ICI Fabrika ve Yönetim Binasý'nda, maksimum ölçüde gün ýþýðýndan faydalanacak þekilde þeffaf yüzeyler kullanýlmýþ. Üretim ve ofis fonksiyonlarý ayrý birimler halinde kurgulanmýþ ve ana birimler arasýnda bir kanyon oluþturulacak þekilde yerleþtirilmiþ. Oluþan bu boþluk sayesinde hem gün ýþýðý alabilen maksimum cepheler, hem de orta bölümde korunaklý bir giriþ alaný elde edilmiþ.

Iglo Architects tarafýndan tasarlanan ve hem ulusal hem de uluslararasý birçok dergide ve dijital mecrada yer alan, ödüllü ICI Fabrika ve Yönetim Binasý'nýn inþaatýnýn ise 2015 yýlý sonunda tamamlanmasý ve binanýn kullanýma açýlmasý planlanýyor.

Yorumlar

Top